Η 10η Συνδιάσκεψη της ΔΕΕΕΜ Ομόνοια και οι «παρενέργειες»


Η ώρα 10:30 στις 10 Ιουνίου άρχισε η 10η Γενική Συνδιάσκεψη της ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ στο κινηματοθέατρο της πόλης των Αγίων Σαράντα με εκλέκτορες από τους νομούς που λειτουργούν Παραρτήματα της Ομόνοιας όπως: Αγίους Σαράντα, Δέλβινο, Αργυρόκαστρο, Χιμάρα, Κορυτσά και Τίρανα. Είχαν την δική τους αναλογία και οι εκλέκτορες από τον ελλαδικό χώρο.

Το πρώτο σκέλος της Συνδιάσκεψης, στο οποίο συμπεριλαμβανότανε η έναρξη, μαζί με τους χαιρετισμούς των επισήμων, ο απολογισμός δράσης της ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ» για την περίοδο 2015-2018, οι ερωτήσεις- συζητήσεις και η τοποθέτηση των υποψηφίων για τη θέση του Γενικού Πρόεδρου της Ομόνοιας, το διεύθυνε η εφταμελής εκλογική επιτροπή με πρόεδρο τον Δημήτρη Μαλιούκη και με τη θέση του Γενικού Γραμματέα στην τρίχρονη περίοδο.

Χαιρέτησαν την Συνδιάσκεψη ο Πρώτος Σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα κ. Γρηγόριος Δελιαβέκουρας ο οποίος τόνισε πως η  Ομόνοια  πρέπει να εντείνει τη μάχη της για την προάσπιση των δικαιωμάτων των μελών της, στον τομέα της εκπαίδευσης και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, στο περιουσιακό δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ενότητα και πως η Ελλάδα θα είναι πάντα στο πλευρό σας.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θεσπρωτίας κ. Βασίλειος Γιόγιακας μετέφερε του χαιρετισμούς του Πρόεδρου της ΝΔ κ.  Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει εκφράσει πάντα το ενδιαφέρον του για τα θέματα των δυο γειτονικών χωρών και ειδικά της Ε.Ε. Μειονότητας, δικαιώματα τα οποία πρέπει να γίνουν σεβαστά και  διαμέσου αυτών θα προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή ΄Ένωση.

Χαιρέτησαν με τη σειρά τους ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, πρώην βουλευτής  κ. Κασής Μιχάλης, ο οποίος μετέφερε τους χαιρετισμούς της Προέδρου του Κινήματος κ. Φώφης Γεννηματά. Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Ιωάννης Λιόλιος, ο Γενικός Γραμματέας του ΔΚ Αλβανίας κ. Αρμπέν Ριστάνι και ο Δήμαρχος Φοινίκης κ. Λεωνίδας Χρήστος. Αναγνώστηκε και το χαιρετιστήριο του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Θ. Καλσατζάτου.

Ο Αντιπρόεδρος της Ομόνοιας κ. Φρέντης Μπεϊλέρης έκανε μια σύντομη αναφορά στην τρίχρονη περίοδο δίνοντας το στίγμα πως η ένωση όλων των Βορειοηπειρωτών, μακριά από τα αλβανικά κόμματα, θα δώσει λύση στα υπάρχοντα προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής στο αλβανικό κοινοβούλιο κ. Βαγγέλης Ντούλες ονόμασε πετυχημένη την Συνδιάσκεψη και πως κανένας δεν ήρθε εδώ για λόγους συμφέροντος, αλλά είναι το εθνικό αυτό που  γεμίζει την αίθουσα.  Μίλησε για την κατάσταση στο χώρο, για την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανατροπή της κατάστασης. Τι θα γίνει με μας, με τον τόπο μας; Τόνισε. Μια ερώτηση που την ακούσαμε σε τόσες συναντήσεις, σε τόσες συνδιαλέξεις, χωρίς ν’ ακούσομε τι συγκεκριμένα μέτρα πάρθηκαν, ποιοι είναι οι αίτιοι της κατάστασης αυτής. Ποιος εμπόδισε το Γ. Συμβούλιο θα συνέρθει για τρία ολόκληρα χρόνια και πώς μπορούμε να βγούμε απ’ την κατάσταση και κρίση αυτή της Ομόνοιας.   

Η αίθουσα ερεθίστηκε και πολλές ήταν οι παρενέργειες  μετά την εισήγηση του παραιτούμενου  προέδρου κ. Λεωνίδα Παππά. «Αν και δεν είχα την στήριξη του Γ. Συμβουλίου, το οποίο ήταν χειροπιασμένο από αόρατο χέρι, για πρώτη φορά έγινε γραπτή αίτηση για τα αιτήματα της ΕΕΜ στην ΔΑΣΕ, εξήντα άλλα αιτήματα είναι στο αρχείο της οργάνωσης, ένα αρχείο άφαντο όταν ανέλαβα πρόεδρος, οι πρωτοβουλίες για την παιδεία και οι σχέσεις με όλους τους διευθυντές των σχολείων, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με αποκορύφωμα το λαογραφικό φεστιβάλ στη Λιβαδειά, το περιουσιακό ζήτημα για όλο το χώρο όπου παραδόθηκε στον κ. Κοτζιά και διαμέσου αυτού στην Κομισιόν. Ήταν οι πιέσεις και η ατομική πολιτική και παρέμβαση του ΚΕΑΔ και του κ. Ντούλε στην μη λειτουργία του Γ. Συμβουλίου, στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, που με οδήγησαν στην παραίτηση, γι’ αυτό συνιστώ: Σήμερα εδώ, κάνετε αυτό που λέει η καρδιά σας και όχι αυτό που σας επιβάλλουν οι άλλοι".

Αν και δευτερολόγησε ο κ. Ντούλε, με ανυπόστατες κατηγορίες, δεν έγινε το ίδιο για τον κ. Παππά ο οποίος αναγκάστηκε να πάρει δια της βίας το μικρόφωνο, για ν’ αντιμετωπίσει  κάποιο γιουχάισμα από τους οπαδούς του Ντούλε.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των τριών υποψηφίων για την θέση του Γενικού Προέδρου και συγκεκριμένα του κ. Βασίλη Κάγιου, (εκλεγμένος πρόεδρος για το παράρτημα των Αγίων Σαράντα), Άλκη Πούλη από την Δερβιτσιάνη Δρόπολης και Δημοσθένη Ζιούλη από το Κώσταρι Δελβίνου, κάτοικος στην Αθήνα.

Πρόεδρος αναδείχτηκε ο κ. Βασίλης Κάγιος.

Το λυπηρό είναι το γεγονός που και αυτή η Συνδιάσκεψη ήταν μονόπλευρη και κατευθυνόμενη. Θα φέρει άραγε την ενότητα; Ας το ελπίσουμε!

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)