Γρηγόριος Δρόσος: επίτιμος Δημότης Δήμου Φοινικαίων, ο δάσκαλος που αψήφησε την δικτατορία


Όταν ακόμα στην Αλβανία δεν είχαν γιορτάσει τα 100 χρόνια από την έναρξη του πρώτου αλβανικού σχολείου (7 Μαρτίου 1887 άνοιξε το πρώτο αλβανικό σχολείο), το 1974 η ελληνική ψυχή του δάσκαλου Γρηγόριου Δρόσου τραντάζει το δικτατορικό καθεστώς. Ζητά τον εορτασμό των 200 χρόνων του ελληνικού σχολείου στη Δρόβιανη, των ελληνικών γραμμάτων και πολιτισμού.

Στην αρχή πέρασε απαρατήρητη η πρόταση του Έλληνα Διευθυντή και ο τότε Υπουργός άναψε το πράσινο φως. Όλα αυτά μέχρι που έφθασε στο αφτί του Ραμίζ Αλία, πιστός διάδοχος του αλήστου μνήμης Ενβέρ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου, αρμόδιος για την Μόρφωση και Πολιτισμό στην Αλβανία.

«Ποιος είναι αυτός που τολμά να υπενθυμίσει τα 200χρονα ελληνικού σχολείου, όταν το δικό μας σχολείο δεν έκλεισε καλά καλά 100 χρόνια;», διέταξε ο Αλία και το τίμημα καλείται να πληρώσει ο Γρηγόρης και η οικογένειά του, όπως και οι συνάδελφοί του.

Ο Υπουργός καθαιρέθηκε και ο Γρηγόριος Δρόσος γλύτωσε την φυλακή και η οικογένειά του την εξορία, λόγω του απέραντου σεβασμού και εκτίμησης που έχαιρε όχι μόνον στο εκπαιδευτικό σώμα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία. Υποβιβάστηκε στο καθήκον και στάλθηκε μακριά από το χωριό του, στο σχολείο της Λίβηνας, κάνοντας την διαδρομή με τα πόδια.

Με πρόταση του Κλάδου Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Αργυρόκαστρου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ν’ απονέμει στον Γρηγόριο, μετά θανάτου, την Τιμητική Διάκριση: «Επίτιμος Δημότης Δήμου Φοινικαίων». Μια απονομή που πραγματοποιήθηκε  στις 19 Απριλίου 2019 στο κέντρο του Μεσοποτάμου.

Συνταξιούχοι και εν ενεργεία δάσκαλοι, κάτοικοι των γύρω κοινοτήτων γέμισαν την αίθουσα. Ανάμεσά τους και η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Αργυροκάστρου κα Αφροδίτη Φασουλή, ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος, ο Αντιδήμαρχος Φοινικαίων Ζήσος Λούτσης, ο Υπεύθυνος του Τομέα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού Πανεπιστημίου Αργυροκάστρου, Παναγιώτης Μπάρκας, Διαχειριστές, Σύμβουλοι και ασφαλώς οι οικείοι του εκλιπόντα.

Η καθηγήτρια Μιρέλια Καραντζιά μίλησε για τη ζωή του βραβεύοντα, ενώ η καθηγήτρια  Κωνστάντω Μπαρούτα -Ξέρρα για την εκπαιδευτική του δράση.  Με τον συντονισμό του δάσκαλου Παναγιώτη Μπόλη ακολούθησαν χαιρετισμοί, αναμνήσεις και ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους μαθητές του εννιάχρονου σχολείου Μεσοποτάμου.

Η εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Αφροδίτη Φασουλή, απονέμει την πλακέτα στη σύζυγο του εκλιπόντα, Κλειώ Δρόσου, η οποία ευχαρίστησε το Δημοτικό Συμβούλιο για την Διάκριση και όλους τους παρευρισκόμενους.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)