Χιμάρα: Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίττα


Χιμάρα: Εγκαινιάστηκαν τα νέα γραφεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίττα

Είχα καιρό να ταξιδέψω στα παραθαλάσσια. Ιδίως μέχρι τις Δρυμμάδες. Γι’ αυτό δέχτηκα με ευχαρίστηση της πρόταση του Πρόεδρου της Ομόνοιας Λεωνίδα Παππά, να συνταξιδέψουμε.

Όλα όμορφα. Όλα υπέροχα. Τα χωριά, η φύση, το καταγάλανο, πεντακάθαρο Ιόνιο Πέλαγος που τα «λούζει». Αισθάνθηκα ικανοποίηση από την υπέροχη θέα. «Εδώ μυρίζει Ελλάδα», έλεγα μέσα μου. Μαραζώθηκα από το κατακρεούργημα και καταβρόχθισμα που κάνουν οι μεγάλοι καρχαρίες (καλυμμένοι με το μανδύα του πολιτικού) σ’ αυτά τα μέρη. 

Στις Δρυμμάδες

Είναι το χωριό με τα πολλά σπίτια καρφωμένα στον αφαλό του βουνού. Σαν να στέκονταν το ένα πάνω στο άλλο. Με το βάρος των  πολλών χρόνων πάνω τους. Στα πρέκια τους χαραγμένος ο σταυρός, σύμβολο της Ορθοδοξίας σ’ αυτά τα μέρη, και το έτος ανέγερσης του οίκου. Μα και το χωριό των πολλών εκκλησιών. Όλοι οι Άγιοι συγκεντρώθηκαν εδώ. Μα και αυτούς δεν τους αφήνουν ήσυχους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τον ντόπιο δήμαρχο καταστρέφουν τον οίκο τους.

Στον αφαλό του βουνού είναι κτισμένος ο κεντρικός Ναός του χωριού. Του Αγίου Χαραλάμπους.

Μέρα Κυριακή και ο πατήρ Ευθύμιος λειτουργούσε. Ο Αντώνης ο Νέτσιος, ο δικηγόρος, έψαλε. Σε βοήθειά του και ο πρόεδρος της Ομόνοιας, που δεν αφήνει τέτοιες περιπτώσεις ανεκμετάλλευτες.

Ο Ναός γεμάτος. Γέμισε πιο πολύ σαν μπήκε μέσα η πρέσβης της Ελλάδος κ. Ελένη Σουρανή. Μαζί της και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής  Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Παραρτήματος Χιμάρας Φρέντης Μπεϊλέρης, η Σύμβουλος Επικοινωνίας στην Ελληνική Πρεσβεία Μυρένα Σερβιτζόγλου και άλλοι.

«Όπως λέει και η σημερινή παραβολή του Ευαγγελίου, να γίνουμε Άσωτοι. Να μετανοήσουμε και να επιστρέψουμε στην παλιά μας φωλιά, στην δική μας αυλή, στο σπίτι, στο χωριό μας, ν’ αγαπούμε τον συνάνθρωπό μας, να είμαστε όλοι ενωμένοι και ιδίως τώρα που έχουμε μια κοινή σκεπή, την Ομόνοια, όλοι μαζί σε αυτήν…», τόνισε μεταξύ άλλων ο πατήρ Ευθύμιος.

Η κυρία πρέσβης, που την προηγούμενη μέρα ήταν στην Νάρτα της Αυλώνας (μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα της παραμονής της στα Τίρανα, πολλές φορές κατέβηκε στον βορειοηπειρωτικό χώρο), ευαίσθητη έως και ετοιμοδάκρυτη, από την αγάπη του κόσμου, ευχαρίστησε τον πατήρ Ευθύμιο, για τα καλά του λόγια, τους παρευρισκόμενους και διαμέσου αυτών, πέρασε το μήνυμα της ένωσης και  της αγάπης, μα και της υποστήριξης από την Μητέρα Πατρίδα, και πως πάντα θα είναι ανάμεσά τους για κάθε πρόβλημα.

Στο μοναστήρι του Αγίου Θεοδώρου

Μαλακώνει κάπως το βουνό και το αντικαταστούν μικροί όμορφοι λόφοι, καθώς πλησιάζουμε προς τη θάλασσα. Σ’ ένα πανέμορφο λόφο, με μια εξαιρετική θέα το μοναστήρι του Αγίου Θεοδώρου. Βόριά του οι Δρυμμάδες, που εξακολουθούν να σε ξαφνιάζουν με την ομορφιά τους. Δυτικά το Ιόνιο Πέλαγος. 58 εκτάρια είχε στην κηδεμονία του κάποτε. Σήμερα θ’ αντικρύσεις μόνον την όμορφη τοποθεσία και τα  καταστραμμένα κτίριά του  από τον ανθρώπινο παράγοντα.  Για να μην θυμίζει από μοναστήρι. Για να τα καταβροχθίσουν οι οφιτσέρηδες (αξιωματικοί, σήμερα σε αξιώματα οι ίδιοι ή τα παιδιά τους), γιατί το μοναστήρι σε στρατιωτικό φυλάκιο το είχε μετατρέψει ο δικτάτορας Χότζα.

Δίνει μάχες ο Μακαριότατος Αναστάσιος. Να επιστραφούν οι περιουσίες των εκκλησιών και των μοναστηριών. Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Οι καρχαρίες τα θέλουν για τον εαυτό τους.  Ο Άνθρωπος που αναστήλωσε την Ορθόδοξη Εκκλησία αυτής της χώρας από το μηδέν, δεν το βάζει κάτω. Μέχρι τη γιορτή του Αγίου Θεοδώρου, ο καταστραμμένος Οίκος του θα είναι έτοιμος για να γίνει Λειτουργία. Γι’ αυτό, παράλληλα με τη μάχη που δίνεται με τους καταπατητές, συνεχίζονται οι εργασίες για την αναστήλωση του μοναστηριού. Παρατηρητής των εργασιών ο Πατέρας Ξενοφώντας.

Στη Χιμάρα

Μετά από ανησυχητικές, μαύρες και απελπιστικές στιγμές που είχαν οι Χιμαριώτες με το περιουσιακό, με την δική τους περιουσία που, με το έτσι θέλω, προέβησαν οι κυβερνώντες να την κατακρεουργήσουν, πρόβλημα που πήρε μεγάλες διαστάσεις, ήρθε και η στιγμή ν’ απολαύσουν μια μέρα χαράς, αγάπης και ξεφαντώματος.

Θα εγκαινίαζαν τα νέα γραφεία του Παραρτήματος της Ομόνοιας  και  του κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χιμάρας, θα έκοβαν την πρωτοχρονιάτικη πίττα.

Πάρα πολύ κόσμος, από τη Χιμάρα και τα γύρω παραθαλασσιακά χωριά. Στη χαρά τους και η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Ελένη Σουρανή, ο βουλευτής της ΝΔ Κέρκυρας κ. Στέφανος Γκίκας, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών  Σπύρος  Κούτουλας, η Σύμβουλος Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας Μυρένα Σερβιτζόγλου, ο τέως δήμαρχος Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος, ο επιχειρηματίας και χορηγός της ημέρας Νίκος Νεράντζης και άλλοι.

Ο πατήρ Ευθύμιος Μπιτζίλης ευλόγησε τα νέα γραφεία της Ομόνοιας και του ΚΕΑΔ, παρούσα  όλων των καλεσμένων, ενώ έξω στην πλατεία, αφού κόπηκε η πρωτοχρονιάτικη πίττα από τον πατήρ Ευθύμιο, χαιρέτησαν με τη σειρά ο πρόεδρος του Παραρτήματος Φρέντης Μπεϊλέρης, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Λεωνίδας Παππάς, ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες και η πρέσβης της Ελλάδας κυρία Ελένη Σουρανή.

Η Ομόνοια είναι το κοινό σπίτι όλων των Ελλήνων, ανεξάρτητα από πολιτικές ή άλλες τοποθετήσεις, ανάφερε η κυρία πρέσβης και εκεί πρέπει να βρείτε ομόνοια, συνεργασία και ενότητα. Η Ελλάδα είναι πάντα κοντά σας, ενδιαφέρεται πάντα για το κάθε ζήτημα που σας αφορά, είμαστε και θα είμαστε κοντά σας. Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας στην περιοχή, ακολουθούμε πιστά το διεθνές δίκαιο και τις καλές σχέσεις με τους γείτονες και μέσα  στο πλαίσιο των καλών σχέσεων εντάσσουμε και την προστασία των δικαιωμάτων  της  Ε.Ε. Μειονότητας, μια μειονότητας γηγενής, διεθνώς αναγνωρισμένη και δικαιούται να έχει ότι  προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο και οι Ευρωπαϊκές Συμβάσεις.

Ιδιαίτερη έμφαση η κυριά πρέσβης έδωσε στο περιουσιακό και στην ενότητα. Χάρη σ’ αυτήν μπορείτε να κερδίσετε πολλά. Μόνον με ομόνοια, συνεργασία και ενότητα θα μπορείτε να διεκδικήσετε και να κερδίσετε πολλά.

Διαμέσου του τέως δημάρχου κ. Β. Μπολάνου, το Παράρτημα Ομόνοιας Χιμάρας απένειμε στην κυρία Πρέσβη το αγαλματάκι της Χίμαιρας απ’ όπου πήρε το όνομα και το χωριό.

Αντήχησε η πλατεία της Χιμάρας όταν όλοι σαν μια χορωδία έψαλαν τον εθνικό μας ύμνο.

Την παράσταση  έκλεψαν οι μαθητές του ελληνικού σχολείου «Όμηρος» της Χιμάρας με την παραδοσιακή ντόπια φορεσιά και του ωραίους παραδοσιακούς χορούς.

Το γλέντι, υπό τους ήχους του κλαρίνου του ταλαντούχου Βασίλη Καλκάνη και την μελωδική φωνή του Κώστα Καλόγερου, συνέχισε μέχρι αργά.

 του Β. Παπαχρήστου

Φώτο: Η κ. Ελένη Σουρανή στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους στις Δρυμμάδες (πάνω δεξιά). Από τα εγκαίνια των νέων γραφείων στη Χιμάρα (πάνω αριστερά). Ο Β. Μπολάνος απονέμει το αγαλματάκι της Χίμαιρας στην κ. πρέσβη (κάτω δεξιά). Οι μαθητές του ελληνικού σχολείου της Χιμάρας (κάτω αριστερά).

Είσοδος μελών:
  
ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΕΛΙΚΑ Η ΕΛΛΑΔΑ;
Για τη Μακεδονία μας
Ὀρθόδοξα Χριστιανικά Σωματεῖα Ἀθηνῶν: Δελτίο τύπου γιά τό συντελούμενο ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ τῆς ἐκχώρησης τοῦ ὀνόματος τῆς Μακεδονίας
Αποστολές της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο το τελευταίο τρίμηνο
«Ἔστιν οὖν Ἑλλὰς καὶ ἡ Μακεδονία» (Στράβων)