Υπερηφάνεια, μα και πικρία


Υπερηφάνεια, μα και πικρία

Καθηλωμένος μπροστά την τηλεόραση παρακολούθησα όλο το συλλαλητήριο της Αθήνας. Με πάθος. Με συγκίνηση. Με καρδιοχτύπια. Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο. Ιστορικό. Πρωτοφανές. Άνω των ενάμιση εκατομμυρίων οι παρόντες. Αθηναίες και Αθηναίοι. Μακεδόνισσες και Μακεδόνιοι. Ελληνίδες και Έλληνες. Μα και πέρα από τα στενά σύνορά της. Κύπριες και Κύπριοι. Ομογενείς από  Αμερική, Καναδά, Αυστραλία, Ευρώπη. Ξεχωριστή θέση, το παράρτημα των Βορειοηπειρωτών. Να κρατούν πάνω τους μια τεράστια ελληνική σημαία. Σε μια από τις λουρίδες με κεφαλαία γράμματα: «Βόρεια Ήπειρος, γη ελληνική».

Με το δίκιο τους. Αυτοί γνωρίζουν τι θα πει να σου αρνούνται την Πατρίδα. Να σου αρνούνται την εθνικότητα. Την γλώσσα. Κάθε ιερό και όσιο που έχει να κάμει με την δική σου οντότητα.

Η ομιλία του Μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, του «Πατριάρχη» της μουσικής, όπως  αποκάλεσαν τον Μίκη το Θεοδωράκη, το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και όλου του κλήρου μας γενικά, οι μοναχοί του Αγίου Όρους, η ομιλία του καθηγητή Ακαδημαϊκού, του «αντάρτη» από την Κρήτη με τις σκέτο πατριωτισμό μαντινάδες του, ο χαιρετισμός του χρυσού παραολυμπιονίκη, ιδιαιτέρως, ξεδίπλωσαν μπροστά μου τα μεγαλεία του ελληνικού έθνους. Του δικού μου έθνους.  Με έναν αγώνα χιλιετηρίδων. Με μια ιστορία με αστείρευτη πηγή. Να μοιάζει με μια ανεξάντλητη δεξαμενή. Την δεξαμενή που ανάδειξε  την Δημοκρατία. Που ανάδειξε   την φιλοσοφία και την ρητορική. Τα γράμματα και τις επιστήμες…  

Θυμήθηκα τα λόγια του Ισοκράτους προς τον Νικοκλέα: «Να σπουδάζεις τα περασμένα… και να τα διατηρείς ζωντανά στη μνήμη σου…».

Θα μπορέσομε να το φθάσουμε αυτό; Στα μεγαλεία του έθνους και στην αστείρευτη δεξαμενή; Αναρωτήθηκα.

Δύσκολα. Γιατί σ’ αυτό το συλλαλητήριο έλειπε η ενότητα. Η ολοκληρωτική ενότητα. Απούσα η κυβέρνηση. Διχασμένες οι πολιτικές φιλοδοξίες μπροστά στην εθνική συνείδηση. Οι αναρχικοί και οι κακόβουλοι κηλιδώνουν την οικία του Μίκη, προσπαθώντας να τον φοβίσουν και να οπισθοχωρήσει. Η κουκουλοφόροι προκαλούν ταραχές στα προάστια του συλλαλητηρίου. Όταν το παρακολουθούν εκατομμύρια ανά τον κόσμο. Όταν κανένα τηλεοπτικό κανάλι  (ευτυχώς το παρακολούθησα από το Αχελώος, συγχαρητήρια) δεν το δίνει ζωντανά, όταν αφιερώνει δύο ώρες για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα.

Θα φθάσουμε τους στόχους μας (το μέλλον), διαμέσου του παρόντος (τι κάνουμε σήμερα) στηριζόμενοι στο παρελθόν (στα μεγαλεία και την δεξαμενή του).

(του Β. Παπαχρήστου)

Είσοδος μελών:
  
Αγρυπνία για την Πατρίδα μας και τα Εθνικά μας θέματα
Νέες δηλώσεις Μητρ. Δρυϊνουπόλεως για το Βορειοηπειρωτικό
Γιά τήν προσπάθεια ἀπόδοσης τῆς ἀντίδρασης τοῦ ἑλληνικοῦ λαοῦ στήν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν, σέ παρέμβαση ξένων παραγόντων
3η επιστολή προς τους 2 φυλακισμένους στρατιωτικούς από τον Μητρ. Δρυϊνουπόλεως
Ο Μητρ. Δρυϊνουπόλεως για την «λύση» και του «αλβανικού»