Οι αντιδράσεις των Χειμαρριωτών για τις αλβανικές μεθοδεύσεις καταπάτησης της γης


Οι αντιδράσεις των Χειμαρριωτών για τις αλβανικές μεθοδεύσεις καταπάτησης της γης
Οι αντιδράσεις των Χειμαρριωτών για τις αλβανικές μεθοδεύσεις καταπάτησης της γης

Με περίσσια αλαζονεία, η Αλβανική Κυβέρνηση προχωρά τα απαράδεκτα σχέδια στη Χειμάρρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24 Φεβρουαρίου 2017

  Με μεγάλη λύπη και έκπληξη ενημερωθήκαμε για την πρόσφατη (22/2/2017) απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία ορίζει την απαλλοτρίωση ιδιωτικών περιουσιών υπέρ του Δήμου Χιμάρας με σκοπό να συνεχιστεί το σχέδιο «Ανάπλαση του κέντρου της Χειμάρρας», ένα σχέδιο που όπως επανειλημμένως έχουμε καταγγείλει έχει στόχο όχι την ανάπτυξη της περιοχής αλλά την εξυπηρέτηση κατασκευαστικών και άλλων συμφερόντων. Σε αντίθεση με την σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη και την αντίδραση των κατοίκων, οι παραβιάσεις συνεχίζονται. Οι ενδιαφερόμενοι και η κοινότητα δεν έχουν λάβει γνώση για τα κάτωθι:

  1. Εάν το συγκεκριμένο σχέδιο έχει άδεια δόμησης

  2. Εάν υπάρχει περιβαλλοντική μελέτη

  3. Εάν έχει γίνει οποιαδήποτε διαβούλευση μετά την σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη

Η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου – στην πραγματικότητα απόφαση του Πρωθυπουργού – είναι από κάθε άποψη παράνομη αφού βάσει του νόμου, αποζημίωση δίδεται μόνο σε κατόχους τίτλου ιδιοκτησίας. Όπως έχουμε ενημερώσει σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας, οι περιουσίες που απαλλοτριώνονται αν και αποτελούν ιδιοκτησίες εκατοντάδων ετών, δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας. Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία στους γηγενείς κατοίκους της Χειμάρρας συνεχίζεται με περίσσια αλαζονεία, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εγχώριου και διεθνούς δικαίου.

Καλούμε τον δήμαρχο και την παραπλέουσα κυβέρνηση να σταματήσουν τις εχθρικές ενέργειες ενάντια στα μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Χειμάρρα, να σεβαστούν την σύσταση του Συνηγόρου του Πολίτη, να σεβαστούν τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει το αλβανικό  κράτος και να σταματήσουν να λαμβάνουν αποφάσεις επιλεκτικές και παράνομες που στόχο έχουν την οικονομική απογύμνωση των γηγενών κατοίκων της Χειμάρρας.

Δ.Ε.Ε.Ε.Μ.  «ΟΜΟΝΟΙΑ»

Παράρτημα Χειμάρρας

 


ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας: Η Κυβέρνηση Ράμα εμμένει στην λεηλασία ιδιωτικών περιουσιών στη Χιμάρα.

Με ιδιαίτερη ανησυχία διαπιστώνουμε ότι η αυθαιρεσία της Κυβέρνησης και των Δημοτικών αρχών σε ότι αφορά την εφαρμογή πολεοδομικής παρέμβασης στην περιοχή Σπήλαια της Χιμάρας προσλαμβάνει νέες διαστάσεις. Παραβλέποντας τις ενστάσεις της τοπικής κοινωνίας, την αντίδραση της ΕΕ και του Συμβουλίου των Υπουργών της, συστάσεις του θεσμού του Συνηγόρου του Πολίτη και κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρίαση του έκλεισε οριστικά το δρόμο οποιασδήποτε αναζήτησης λύσης σχετικά με τις ιδιοκτησίες που προσβάλλονται στα υπό εφαρμογή σχέδια.

Η κρατική παρέμβαση κατόπιν πρότασης και παρότρυνσης των δημοτικών αρχών ξεπερνάει κάθε όριο συνταγματικής τάξης και προσλαμβάνει διαστάσεις βίας εις βάρος της κοινωνίας.
Η εμμονή της Κυβέρνησης να εφαρμόσει το σχέδιο αυτό ανεξαρτήτως της κατακραυγής της τοπικής κοινωνίας γεννά πολλά ερωτηματικά.

Στοχεύει απ’ τη μια την εξυπηρέτηση συμφερόντων κατασκευαστών συνδεδεμένων με το καθεστώς. Επιδιώκει την οριστική υποταγή της τοπικής κοινωνίας και με κριτήρια που άπτονται διακρίσεων λόγω της εθνικής καταγωγής ή κομματικής ταυτότητας. Ξεκινούν οι εργασίες σε μια περίοδο που αναμένεται η έναρξη της τουριστικής περιόδου και τούτο για να βλάψει μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις προς όφελος μεγαλύτερων μονάδων που έχουν κτιστεί σε ιδιοκτησίες λεηλατημένες και με πηγές χρηματοδότησης ύποπτες. Καταστρέφει επί το πλείστον κτίσματα συνδεδεμένα με την ιστορία της Χιμάρας προκειμένου να βλάψει την ιστορική μνήμη και την πολιτιστική κληρονομιά.
Υπό τις συνθήκες αυτές όπου κάθε νόημα συνταγματικής κατοχύρωσης της ιδιωτικής περιουσίας έχει απολεστεί και ο δρόμος εξαντλητικού διαλόγου με την κοινωνία έχει απορριφθεί από πλευράς δημοτικών και κρατικών αρχών οι πολίτες θα εντείνουν τις αντιδράσεις τους για την προστασία των περιουσιών τους και την αναβολή της επιχειρούμενης κρατικής εκβίασης της τοπικής κοινωνίας.
Υπόλογοι για οποιαδήποτε εξέλιξη στο εξής είναι η Κυβέρνηση και η Δημοτική αρχή που απέρριψαν εσκεμμένα την οδό της αναζήτησης λύσης μέσα απ’ το σεβασμό της άποψης των κατοίκων της περιοχής. Σημειωτέων ότι λόγω χρόνιας παράληψης από πλευράς της πολιτείας, στην εξεύρεση λύσεων για την νομική κατοχύρωση και την κατάρτιση κανονικού κτηματολογίου στην περιοχή οι περιουσίες των Χιμαριωτών είναι έξω απ’ τα υποθηκοφυλακεία και ως εκ τούτου δεν δύναται νομίμως αποζημιωθούν.

Αλήθεια μέχρι που δύναται να το πάει η Κυβέρνηση ως άξια μόνο των πρακτικών του καθεστώτος Χότζα που απογύμνωσε τους κατοίκους απ’ την πατρική κληρονομιά στη γη και στα σπίτια τους;
Μήπως προκειμένου και να αποπροσανατολίσει και πάλι την κοινή γνώμη από τόσα προβλήματα που καταγγέλλονται από την αντιπολίτευση και το διεθνή παράγοντα θέλει αυτή την εστία έντασης στη Χιμάρα;

Προειδοποιούμε ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε μοιρολατρικά με σταυρωμένα τα χέρια. Τα συμφέροντα όσο ισχυρά και να είναι θα καμφθούν με την αντίσταση της Χιμαριώτικης κοινωνίας όπως και όσα άλλα επιχειρήθηκαν εις βάρος της ιστορικά!

Χιμάρα, 24 Φλεβάρη 2017
ΟΜΟΝΟΙΑ – ΚΕΑΔ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΩΝ

Αθήνα 26 Φεβρουαρίου, 2017

                Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει τη νέα πρόκληση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα ο οποίος δίνει συνέχεια στο σήριαλ που τον έχουμε πλέον συνηθίσει σε πρωταγωνιστικό ρόλο εναντίον της Χειμάρρας και των Ελλήνων κατοίκων της.

                Με την απόφαση που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας στην συνεδρίαση της Τρίτης, 22 Φεβρουαρίου, την οποία υπογράφει ο ίδιος ο Έντι Ράμα, διατάσσεται η άμεση απαλλοτρίωση της ακίνητης περιουσίας (σπίτια, επιχειρήσεις, οικόπεδα) των κατοίκων της περιοχής Σπήλαια στο κέντρο της Χειμάρρας, με πρόσχημα το σχέδιο πολεοδομικής ανάπλασης.

                Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της απόφασης κατεδάφισης που είχε κοινοποιηθεί στους κατοίκους από την παρούσα δημοτική αρχή, ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με εκείνη, οι κάτοικοι υποχρεούντο να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εντός 5 ημερών, προκειμένου αυτές να κατεδαφιστούν. Η απόφαση είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την τοπική κοινωνία, στο πλευρό της οποίας είχαν σταθεί αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών αλλά ακόμα και ο Αλβανός συνήγορος του πολίτη, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην έχει εκτελεστεί.

                Η νέα απόφαση του Έντι Ράμα με την οποία καλούνται τώρα οι κάτοικοι να παρουσιάσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας προκειμένου να αποζημιωθούν, είναι άλλο ένα δείγμα του αήθους σχεδίου που απροκάλυπτα και ολοκληρωτικά, απειλεί με εξόντωση το Ελληνικό στοιχείο της περιοχής. Είναι άλλωστε τοις πάσι γνωστό, ότι σχεδόν κανένας κάτοικος της Χειμάρρας δεν διαθέτει τίτλο ιδιοκτησίας για την περιουσία του, ακριβώς επειδή το Αλβανικό κράτος είναι εκείνο που δεν τους παραχωρεί προκειμένου να μπορούν ευκολότερα οι επιτήδειοι να την σφετερίζονται με απώτερο στόχο βέβαια την αλλοίωση της εθνοτικής σύνθεσης της περιοχής.

                Η νέα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ξεσκεπάζει επίσης πανηγυρικά και το δήμαρχο Χειμάρρας, Γκέργκι Γκόρο, ο οποίος, απολύτως αυθαίρετα, είχε υπογράψει τις εντολές κατεδάφισης τον περασμένο Οκτώβριο χωρίς να έχει προηγηθεί όπως αποδεικνύεται, η απόφαση αποζημίωσης των κατοίκων/ιδιοκτητών.

                Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλλει για ακόμη μια φορά το κακοστημένο παιχνίδι του Έντι Ράμα και του υποχείριού του στην περιοχή, Γκέργκι Γκόρο και τους καλεί να αναθεωρήσουν τα αήθη αυτά σχέδιά τους. Συμπαρατασσόμενη δε, με την τοπική κοινωνία, τους καλούμε όλους να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία που θα γίνει στα Τίρανα την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου.

                Εν’ όψει και των επικείμενων αλβανικών εθνικών εκλογών, ο κ. Ράμα έχει αναγάγει τον Ελληνισμό της Χειμάρρας σε εύκολο στόχο κάθε φορά που θέλει να γίνει αρεστός στο συνεχώς αυξανόμενο εθνικιστικό κομμάτι του πολιτικού του ακροατηρίου. Να υπενθυμίσουμε όμως στον κ. Ράμα (και το υποχείριό του), ότι οι Χειμαρριώτες έτσι όπως δεν δίστασαν το 1945 όταν είπαν «ΟΧΙ» στους προπάτορές του κομμουνιστές, δεν θα μείνουν και σήμερα με σταυρωμένα τα χέρια.

Εκ του γραφείου τύπου

Είσοδος μελών:
  
Επιστολή προς τους 2 φυλακισμένους στρατιωτικούς από τον Μητρ. Δρυϊνουπόλεως
Ἡ Ἀνάσταση τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ εἶναι τὸ θαῦμα τῶν θαυμάτων. Ἀδελφοὶ συνέλληνες, Χριστὸς Ἀνέστη !
1η Απριλίου 1955: Αιώνια Φλόγα Ελευθερίας
Μήπως χρειαζόμαστε μιὰ καινούργια Ἐθνικὴ Παλιγγενεσία;
Παρουσίαση βιβλίου για τη Β. Ήπειρο στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου