Γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς η 25η Μαρτίου, η Εθνική μας Εορτή


Γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς  η 25η Μαρτίου, η Εθνική μας Εορτή
Γιορτάστηκε μεγαλοπρεπώς  η 25η Μαρτίου, η Εθνική μας Εορτή

Σε ιερό καθήκον μετατράπηκε ο εορτασμός των Εθνικών μας Εορτών σε όλον τον βορειοηπειρωτικό χώρο και όπου υπάρχουν ελληνικής καταγωγής πολίτες.

Εφέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, μέρα της Εθνικής μας Εορτής, άρχισαν από την πρωτεύουσα της Αλβανίας, τα Τίρανα, με την δεξίωση που παραχώρησε η πρέσβειρα της Ελλάδος  κα. Ελένη Σουρανή στο ξενοδοχείο ΄΄Plaza”, στις 19 του μηνός.

Την άλλη μέρα, 20 Μαρτίου, ακολούθησε η δεξίωση του Γενικού Προξένου Αργυροκάστρου κ. Βασίλειου Τόλιου στο ξενοδοχείο ‘’Cajupi”.

Ποικίλες και ενδιαφέρουσες ήταν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν:

Στους Αγίους Σαράντα

Οι εκδηλώσεις άρχισαν  με τους Χαιρετισμούς της Παναγίας- Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου-  στον Ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους, για να συνεχίσουν στο κινηματοθέατρο της πόλης. Ένα κινηματοθέατρο ασφυκτικά γεμάτο όπου πλειοψηφούσαν οι νέοι. Αναμεσά τους οι σεβαστοί πατέρες της πόλης και από την Ιερά Μητρόπολη, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο κ. Βασίλειο Τόλιος, ο Πρώτος Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα  κ. Γρηγόριος Δελιαβέκουρας, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λεωνίδας Παππάς, ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ κ. Χρήστος Κίτσιος, ο Δήμαρχος Φοινίκης κ. Λεωνίδας Χρήστος, ο πρόεδρος της Ομόνοιας Παραρτήματος Χιμάρας κ. Φρέντης Μπεϊλέρης, τοπικοί και πολιτειακοί παράγοντες. Η εκδήλωση άρχισε με τον ψαλμό του αλβανικό και ελληνικού ύμνου, καθώς και της Υπερμάχω, από την  χορωδία του Κολεγίου «Πνοή αγάπης» του Μεσοποτάμιου».

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αγίων Σαράντα, Βασίλειος Κάγιος,  αναφέρθηκε στον αγώνα των Ελλήνων, ένας αγώνας που στεφανώθηκε με τη νίκη, ένας αγώνας, μια ένωση τόσο επίκαιρα και στις σημερινές συγκυρίες.

Χαιρέτησαν ο Γ. Πρόξενος κ. Β. Τόλιος, ο πρόεδρος της Ομόνοιας κ. Λ. Παππάς και ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ κ. Β. Ντούλες. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τα ελληνικά σχολεία της πόλης των Αγίων Σαράντα, του Δερμισιού, του Μουρσιού και του Κολεγίου «Πνοή αγάπης» του Μεσοποτάμιου, με ποιήματα και τραγούδια αφιερωμένα στην εορτή, καθώς και το μονόπρακτο «Η δασκάλα από την Καστοριά», που αναφέρεται στην προσφορά των Μακεδόνων στην ανεξαρτησία του έθνους και που ερμηνεύτηκε με πάθος από τους μικρούς ηθοποιούς του Λυκείου Μεσοποτάμου. Θερμά χειροκροτήματα απέσπασαν και οι μικρούληδες του νηπιαγωγείου των Αγίων Σαράντα με δασκάλα την Αναστασία Κάλλη.

Στη Χιμάρα

Την ίδια μέρα στη Χιμάρα, μετά τη Θεία Λειτουργία και την δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίας Μαρίνας, ακολούθησε η μαθητική παρέλαση και ο πανηγυρισμός στην Κεντρική Πλατεία στα Σπήλια.

Στο Δέλβινο

Μετά τον πανηγυρικό Εσπερινό στον εορτάζοντα ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την επιμνημόσυνη δέηση στο οστεοφυλάκιο των Ελλήνων πεσόντων, στο καμπαναριό της εκκλησίας, ακολούθησε δεξίωση της τοπικής οργάνωσης  ΟΜΟΝΟΙΑ της πόλης του Δελβίνου με τη συμμετοχή του λαογραφικού ομίλου  «Άγιος Κοσμάς», της Λιβαδειάς. Προηγήθηκε η ομιλία από την κα. Χριστίνα  Καπουράνη για το ιστορικό της ημέρας και οι χαιρετισμοί της κα. Αφροδίτη Φασσουλή,  εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου Αργυρόκαστρου και του Γ. Πρόεδρου της Ομόνοιας κ. Λεωνίδα Παππά.

Με την ευκαιρία της εθνικής εορτής η Ομόνοια απένειμε Τιμητική Διάκριση  στους δασκάλους αγωνιστές για την ελληνική παιδεία Θωμά Μάντη και Αναστασία Μπράτσικα, καθώς και στον Δημήτρη Κρόγκο, που μετέτρεψε το σπίτι του σε σχολείο, όταν το 1992, η κυβέρνηση Μπερίσια έκλεισε τις ελληνικές τάξεις στο Δέλβινο, Αγίους Σαράντα και Αργυρόκαστρο.

Στην Κορυτσά,

στην  κατάμεστη αίθουσα του Καθεδρικού ναού,  ακολούθησε η διάλεξη του καθηγητή Νίκου Παπασπύρου με θέμα: «Ελληνική Επανάσταση: Θεμελιώδεις ιδέες και συντάγματα», καθώς και η σχολική εορτή του Εκπαιδευτηρίου «ΟΜΗΡΟΣ». Ο Γενικός Πρόξενος στην Κορυτσά κ. Γεώργιος Αλαμάνος παρέθεσε δεξίωση στο ξενοδοχείο «Grand Hotel» της πόλης.


Οι παρελάσεις

Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων οι μαθητικές παρελάσεις.

Στη Λιβαδειά, δήμου Φοινίκης, μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν του Αγίου Κοσμά  του Αιτωλού, μπροστά σε δεκάδες εκατοντάδες κόσμου , τοπικών αρχών, διεξήχθησαν πολιτιστικές δραστηριότητες με χορούς και τραγούδια και  η μαθητική παρέλαση  με την συμμετοχή όλων των σχολείων του δήμου.

Και στο Κεφαλοχώρι του δήμου Δρόπολης, την Δερβιτσιάνη, μετά την Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν  Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την Δοξολογία, τα νιάτα της Δρόπολης έδωσαν τον πανηγυρικό ρυθμό με την καταπληκτική παρέλαση στην κεντρική πλατεία. Η  ωραία δραστηριότητα, αφιερωμένη στην Εθνική μας Εορτή, έληξε με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των ελληνικών σχολείων της περιοχής.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: και φέτος, σχεδόν σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις, παρευρεθήκαμε με κλιμάκιά μας.

Είσοδος μελών:
  
Αδειάζουν τα χωριά μας. Ποιος φταίει;
Πριν 37 χρόνια, σαν σήμερα 3/3/1982, βροντοφωνάξαμε υπέρ των δικαιωμάτων των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου.
Β. Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον: εκδήλωση στη Βέροια, Σάββατο 9 Μαρτίου με κεντρικό ομιλητή τον Μητρ. Δρυϊνουπόλεως
Εθνομάρτυρες της Βορείου Ηπείρου (μέσα από το ημερολόγιο 2016 της ΣΦΕΒΑ)
Αγωνιστές ιερείς της Βορείου Ηπείρου (μέσα από το ημερολόγιο 2017 της ΣΦΕΒΑ)