Τιμητική Διάκριση στην κ. Ελένη Σουρανή, πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, από την Οργάνωση της Ομόνοιας


Τιμητική Διάκριση στην κ. Ελένη Σουρανή,  πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, από την Οργάνωση της Ομόνοιας
Τιμητική Διάκριση στην κ. Ελένη Σουρανή,  πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, από την Οργάνωση της Ομόνοιας

Ασφυκτικά γεμάτα το Σάββατο, 31 Αυγούστου, τα κεντρικά γραφεία της Δημοκρατικής Ένωσης Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας (ΔΕΕΕΜ) ΟΜΟΝΟΙΑ, στους Αγίους Σαράντα.

Νυν και απερχόμενοι Πρόεδροι των Παραρτημάτων, μέλη του Γενικού Συμβουλίου, παλιά στελέχη της οργάνωσης, ιδρυτές της πολιτικο-κοινωνικής και πολιτιστικής οργάνωσης Ομόνοια της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, απάντησαν στο κάλεσμα του Γενικού Πρόεδρου κ. Βασίλη Κάγιου, για να παρευρεθούν στην απονομή Τιμητικής Πλακέτας στην κ. Ελένη Σουρανή, με την ευκαιρία της απομάκρυνσης από το καθήκον του  πρέσβη της Ελλάδος στα Τίρανα, λόγω ολοκλήρωσης της διπλωματικής της θητείας.

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος εξήρε το ρόλο της πρέσβειρας Ελένη Σουρανή κατά την τριετή θητεία της ως πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, για την εξυγίανση της Ομόνοιας, την ενότητα στο βορειοηπειρωτικό χώρο κι άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον τόπο και κόσμο αυτόν, για να της απονέμει την Τιμητική Πλακέτα :

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ

Στην κα Α.Ε. Πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα κα Ελένη Σουρανή (2016-2019)

Συνεργός πολύτιμος στους αγώνες για τα δίκαια της Ε.Ε. Μειονότητας

 

«Άρχισα την διπλωματική μου θητεία ως πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα με την πρώτη επίσκεψή μου στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης, εδώ στους Αγίους Σαράντα το Σεπτέμβριο του 2016, και τελειώνω τον διπλωματικό μου κύκλο ξανά με την επίσκεψη σ’ αυτά τα γραφεία, σήμερα, ανάφερε βαθιά συγκινημένη η κα. Ελένη Σουρανή. Η Ομόνοια είναι η δική σας οργάνωση, που την ιδρύσατε με τόσο κόπο και αγώνα, είναι το δικό σας σπίτι, που χωράει όλους σας, ανεξαρτήτως πιστεύω και ιδεολογίας, είναι με λίγα λόγια η οργάνωση όλων των μελών της Ε. Ε. Μειονότητας στην Αλβανία και τέτοια πρέπει να μείνει, διότι βλέπω εδώ δίπλα μου άξιους αγωνιστές της που έδωσαν τα πάντα και υπέφεραν για την Ομόνοια, για τούτον τόπο και κόσμο.

 Η Ομόνοια έδωσε και δίνει τη μάχη για το περιουσιακό, ένα πρόβλημα που αγγίζει όλον τον αλβανικό λαό, την απογραφή του πληθυσμού βάση της ελεύθερης δήλωσης και αυτοπροσδιορισμού, το εκπαιδευτικό, την τάξη και την ασφάλεια και κυρίως την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών της βάση των Διεθνών Συμβάσεων και της Σύμβασης Πλαίσιο που υπέγραψε και η ίδια η Αλβανία.

Η Ελλάδα είναι μαζί σας και είδατε την επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Ομόνοιας κ. Κάγιο ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στην οποία διαβεβαιώνει άλλη μια φορά πως όλες οι συμφωνίες και συνεργασίες με τη γείτονα θα βασίζονται στην καταχώρηση των δικαιωμάτων της Ε. Ε. Μειονότητας και στα θέματα που έχουμε συμφωνήσει, τότε θα έχουμε καλές  και φιλικές σχέσεις. Σχέσεις τις οποίες πάντα η Ελλάδα έχει αποδείξει πως επιθυμεί την πρόοδο της Αλβανίας, την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, πάντα ήταν δίπλα της ιδίως σε δύσκολους καιρούς.

Μια παράκληση, κατέληξε η κα πρέσβης, να είστε ενωμένοι και μονιασμένη. Ενότητα και πάλι ενότητα, η οποία δεν επιβάλλεται, αλλά την επιβάλλουν οι συνθήκες. Συσπείρωση στον μοναδικό εκπρόσωπο του Ελληνισμού, διαχρονικά, την Ομόνοια. Δουλέψτε για την Ομόνοια, οργανωθείτε. Αξίζει τον κόπο.

Θα είμαι δίπλα σας, απ’ όποιο καθήκον κι από όποια θέση κι αν είμαι, θ’ αναφέρω τα δικά σας προβλήματα, διότι χρειάζεται να εργαστείς και να ζήσεις εδώ, σ’ αυτά τα μέρη και άγια χώματα, για να τα γνωρίζεις καλύτερα...»

Ο Προέδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ελληνοδασκάλων νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου, Γιώργος Ζαφειράτης, παρέδωσε στην κα πρέσβη, ένα λεύκωμα με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του χώρου μας, τις οποίες έχει συγκεντρώσει με κόπο και στολίζουν το λαογραφικό μουσείο στην Έδρα του Συλλόγου στο Δερμίσι, Δήμου Φοινίκης.

Στους Αγίους Σαράντα η κα πρέσβης έφθασε μετά από επίσκεψη στη Χιμάρα, όπου την τίμησαν και της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Με χειροκροτήματα και αγκαλιές  ξεπροβόδησαν την κα πρέσβη, μια τελετή που χαράκτηκε στη μνήμη της.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
Αφήστε με να ζήσω!
Ημερολόγιο της ΣΦΕΒΑ 2020: Σεβαστιανός - η διαχρονική συνείδηση της Β. Ηπείρου
Χριστούγεννα τότε... Χριστούγεννα σήμερα...
Βορειοηπειρωτικό Βήμα - τελευταίο τεύχος
“Μᾶς καθοδηγεῖ καὶ μᾶς ἐμπνέει”