Έντονη η δραστηριότητα των Βορειοηπειρωτών στην Κύπρο


Έντονη η δραστηριότητα των Βορειοηπειρωτών στην Κύπρο

Πολλοί είναι οι Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στο νησί της Αφροδίτης, την όμορφη Κύπρο. Στην Λευκωσία διοργανώθηκαν και ίδρυσαν τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Βορειοηπειρωτών  με Πρόεδρο τον Ελευθέριο Δημητρίου. Σκοπός  να γνωριστούν, να ενωθούν και να συμβάλλον όλοι μαζί στα τεκτενόμενα του χώρου. Να αναδείξουν τον δικό τους πολιτισμό, τα δικά τους ήθη και έθιμα.

Αυτός ήταν και ο σκοπός της ποιητικής και μουσικοχορευτικής βραδιάς που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος αρχές Απριλίου. Ν’ αναδείξει τον πολιτισμό μας διαμέσου δύο πτυχών: της λογοτεχνικής δράσης του πολυβραβευμένου ποιητή Βασίλη Κ. Παππά και του χορευτικο-πολυφωνικού Ομίλου «Τα Δελβινιώτικα», που έλαβαν χώρο στο Μέγαρο του ΣΕΚ στη Λευκωσία, σε μια κατάμεστη αίθουσα παρουσία του Πρόεδρου των Αντιπροσώπων της Βουλής Κύπρου,  του Γ. Γραμματέα του ΣΕΚ,  δημάρχων κι άλλων προσωπικοτήτων. 

Στα  χαιρετιστήριά τους, τόσο ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Δημήτρης Συλλούρης, όσο  ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚ, κ. Ανδρέας Μάτσας, και ο πρόεδρος της ΠΑ.ΣΥ.Β.Η. Ελευθέριος Δημητρίου αναφέρθηκαν στην Βόρεια Ήπειρο ως ένα κομμάτι του απέραντου Ελληνισμού, μαζί με την Κύπρο δύο κλώνοι του ίδιου κορμού.

Για την ποιητική δράση του κ Παππά αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Βαγγελης Παπαχρήστος, ενώ η ηθοποιός Δέσποινα Κατσαντώνη διάβασε ποιήματα από διάφορες συλλογές του.

Θερμά  χειροκροτήματα απέσπασε ο  Πολυφωνικός  Πολιτιστικός Όμιλος «Τα Δελβινιώτικα», καθώς και ο Λαογραφικός Όμιλος  «Η Λυγερή» ΣΕΚ Λευκωσίας-Κερύνειας.

Τιμητικές Πλακέτες απονεμήθηκαν από την ΠΑ.ΣΥ.Β.Η. στον Κύπριο Ρένο Κυριακίδη, για την προσφορά του στο βορειοηπειρωτικό, στον πολυβραβευμένο ποιητή Βασίλη Παππά, στον αγωνιστή συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστο και στον ποιητή και συγγραφέα Πέτρο Τσερκέζη.

Οι δύο όμιλοι αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα από την εκπρόσωπο του ομίλου «Τα Δελβινιώτικα», Γαρουφαλλιά Ζιόγκα και τον πρόεδρο του ΔΣ ομίλου «Η Λυγερή» Νίκο Σατσιά.

Την επόμενη Βορειοηπειρώτες από διάφορες πόλεις της Κύπρου συναντήθηκαν σε κέντρο της Λάρνακας, για να γλεντήσουν, όπως ξέρουν να γλεντούν οι Βορειοηπειρώτες, και να ευχηθούν στον Πρόεδρό τους Ελευθέριο Δημητρίου καλές επιτυχίες στις Ευρωεκλογές, με το χρίσμα του υποψηφίου της Δημοκρατικής Παράταξης.

Προηγήθηκε στην Αγία Νάπα η παρουσίαση του γνωστού πλέον βιβλίου «Ο ξύλινος Σταυρός», της Σταματίας Καραγεωργίου-Πάπιστα, με ανεξίτηλες εντυπώσεις και μηνύματα.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Έντονη η δραστηριότητα των Βορειοηπειρωτών στην ΚύπροΕίσοδος μελών:
  
Τιμήθηκε η Επέτειος Αυτονομίας Β. Ηπείρου στο Δελβινάκι
ΕΚΔΗΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ
Χαράλαμπος Κίτσιος: ο αντιφρονών ελληνοδιδάσκαλος που συνεχίζει να προσφέρει
Νέα σχεδιαζόμενη "βόμβα" μεγάλης ἰσχύος στὰ σύνορά μας ἀπὸ τὴν Ἀλβανία
18 Απριλίου 1994: η νύχτα θρίλερ, που οδήγησε 300 Βορειοηπειρώτες στα κρατητήρια