Προεκλογικό σόου η επίσκεψη Ράμα στους Αγίους Σαράντα, αγνόησε τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών


Με μεγάλη κυβερνητική δύναμη, την Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τον  υπουργό  της  Ενέργειας και τον υπουργό  Εργασίας και Πρόνοιας, κατέβηκε στην πόλη των Αγίων Σαράντα ο Αλβανός Πρωθυπουργός Έντι Ράμα, για να μετάσχει σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κόμμα της Ε.Ε. Μειονότητας για το Μέλλον (ΜΕΓΚΑ), με θέμα την κοινή ένταξη διατηρώντας και ενισχύοντας την εθνική ταυτότητα.  

Το εκπαιδευτικό στο επίκεντρο της συζήτησης, αλλά έμμεσα κι άλλα προβλήματα που μαστίζουν την Ελληνική μας Κοινότητα.

Ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος στην ολιγόλεπτη ομιλία του εξήρε το ρόλο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην κοινή Ευρωπαϊκή ένταξη, αλλά με μια  μειονότητα που να σέβονται πλήρης τα δικαιώματά της και όχι  να την συρρικνώνουν και να την αλλοιώνουν, να της υφαρπάζουν τις περιουσίες, να σβήνουν τις πινακίδες στην ελληνική γλώσσα, με σχολεία που δεν έπαθαν χτυπήματα μόνον στον αριθμό αλλά και στο περιεχόμενο…

Ο καθηγητής  της Ελληνικής Γλώσσας και προϊστάμενος της Έδρας Ελληνικής Γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου, Παναγιώτης Μπάρκας, έκανε μια μακροσκελή αναφορά στον εδώ Ελληνισμό, την αρχαιότητά του και την  προσφορά του σ’ όλο το διάβα της ιστορίας και ιδίως σήμερα για την ένταξη της Αλβανίας στις Ευρωπαϊκές  Συμμαχίες και την Ευρωπαϊκή Οικογένεια μα και στο εκπαιδευτικό της πλαίσιο.

Η υποδιευθύντρια του Εννιάχρονου σχολείου «Α. Σέμε» των Αγίων Σαράντα, στο οποίο στεγάζονται και εννέα ελληνικές τάξεις, Άρτα Λιάσκου, ήταν πιο συγκεκριμένη και απαιτητική στην  διεκδίκηση της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της Ε. Ε. Μειονότητας: Απουσιάζει ένα νομικό πλαίσιο για το εκπαιδευτικό σύστημα στην μειονότητα. Απουσιάζουν τα σχολικά κείμενα και δεν διατηρείται η αναλογία της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία. Οι δευτερεύουσες ύλες, όπως φυσική αγωγή, χειροτεχνία, ωδική κ. ά. διδάσκονται αλβανικά γιατί δεν υπάρχουν ούτε εγχειρίδια στην ελληνική, ούτε προσωπικό, όταν στο πρόγραμμα καθορίζονται να διδάσκονται ελληνικά. Η ελληνική γλώσσα ελαττώθηκε από 4 σε 3 ώρες την εβδομάδα, το περιεχόμενο εθνικιστικό που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές συμβάσεις και συμφωνίες, ανάφερε μεταξύ των άλλων.

Οι τρεις υπουργοί έκαναν μια πανοραμική προβολή των επιτυχιών της κυβέρνησης Ράμα. Η Υπουργός Παιδείας κ. Νικόλα, μάλιστα, ανάφερε πως ο Υφυπουργός Παιδείας της Ελλάδος, είναι ικανοποιημένος και  είπε τα καλύτερα λόγια για τα σχολικά βιβλία μας, όταν, τι στιγμή που μιλάμε, η Γεωγραφία και η Ιστορία  μιλούν για αλβανικά εδάφη εκτός της αλβανικής επικρατείας που φθάνουν μέχρι τον Αμβρακικό Κόλπο, τα αλβανικά Γιάννενα κι ούτω καθ’ εξής.

Με τον Απόστολο Παύλο (ως Εβραίος, Ρωμαίος και Έλληνας) άρχισε την ομιλία του ο αλβανός Πρωθυπουργός.  Γενικός και αόριστος,  ειρωνικός, όπως θέλει να δείχνεται. Θεώρησε την ημερίδα σταθμό στην πορεία συνέχισης της παράδοσης των καλών σχέσεων με την Ε.Ε. Μειονότητα με σημείο αναφοράς την αδιάκοπη εκτίμηση προς αυτήν. Έδειξε πως αγαπά την μειονότητα, είναι Αλβανός και όχι Έλληνας, αλλά και ούτε ανθέλληνας, ανεξαρτήτως που πρέπει ν’ αναφερθεί σε όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον αλβανικό λαό, όπως και το τσάμικο, γι’ αυτό δεν αρέσει, λέει,  σε κάποιους. Σημείωσε δε ότι έμπρακτη απόδειξη του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης είναι και η κατάρτιση του σχεδίου νόμου για τις Εθνικές Μειονότητες, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από την αλβανική Βουλή.

Το περιουσιακό είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλο τον αλβανικό λαό, και πρέπει να βρεθεί η λύση διαμέσου της ψήφισης του νόμου  για τους διεφθαρμένους στη δικαιοσύνη και στα άλλα κρατικά ιδρύματα, τόνισε.

Ποιο περιουσιακό, όμως,  είναι κοινό κ. πρωθυπουργέ; Οι Αλβανοί μπορεί να έχουν διαφορές αναμεταξύ τους στα σύνορα και στους φράχτες. Στην Ελληνική Μειονότητα καταβροχθίσουν εκατοντάδες στρέμματα  οι αλλόθρησκοι, οι πρώην μπέηδες και αγάδες με ψεύτικους τίτλους ιδιοκτησίας και τα δικαστήρια, αν και έχουν δίκιο οι Βορειοηπειρώτες, δεν τους το δίνουν και φθάνει μια δικαστική υπόθεση στις 40 και 50 ακροαματικές διαδικασίες.

Η γενική άποψη των συμμετεχόντων, πάντως,  ήταν πως η συνάντηση αυτή ήταν  ένα προεκλογικό σόου.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)


Δήλωση του Γ Προέδρου της Ομόνοιας για την εκδήλωση του ΕΕΜΜ-MEGA

Παρόλο που είχα προσκληθεί στην σημερινή εκδήλωση του ΕΕΜΜ-MEGA, επέλεξα να μην συμμετάσχω, θεωρώντας ότι δεν επρόκειτο για έναν ουσιαστικό διάλογο προς την επίλυση των ζητημάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, αλλά για μία προεκλογική φιέστα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα!

 

Μία εκδήλωση όπου ο πρωθυπουργός της χώρας και οι τρεις υπουργοί του, δεν ήρθαν να ακούσουν,  αλλά να κάνουν διάλεξη στο ακροατήριο τους για το πόσο αλληλέγγυα χώρα είναι η Αλβανία προς τις Μειονότητες, χωρίς κανένας από τους συμμετέχοντες να έχει το δικαίωμα λόγου.  Είπαν ακόμα  ότι αν υπάρχουν άλυτα προβλήματα στην Ελληνική Μειονότητα οφείλεται στην κακή εκπροσώπηση από πλευράς Ομόνοιας και ΚΕΑΔ!

Προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως στην αίθουσα εκτός από μία ελληνική σημαία κρυμμένη στο βάθος, δεν υπήρχε τίποτα άλλο που να μαρτυρά ότι πρόκειται για μία ελληνική εκδήλωση. Όλες οι ομιλίες και το πανό ήταν στα αλβανικά, ενώ δεν υπήρχε τίποτα διακριτικό του φορέα που διοργάνωνε αυτή την εκδήλωση. Καταλάβαινες ότι πρόκειται για εκδήλωση της ΕΕΜ από τα γνώριμα πρόσωπα των δημοσίων υπαλλήλων που αναγκάστηκαν από τους διευθυντές τους να συμμετάσχουν στην εκδήλωση και κάποιων άλλων συμπατριωτών μας που τους οδήγησε εκεί το ειλικρινές ενδιαφέρον για το θέμα που ανακοινώθηκε.

Τα ανωτέρω, ίσως είναι λεπτομέρειες, όχι όμως ασήμαντες. Η ουσία είναι ότι ο κ. Ράμα ήρθε στην καρδιά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για να νομιμοποιήσει την αλαζονική του στάση έναντι της κοινότητας μας και του ελληνισμού γενικότερα. Δεν είναι οξύμωρο να μνημονεύει στην ομιλία του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τον Απόστολο Παύλο όταν με εντολή του γκρεμίζει τα μεσάνυχτα μια εκκλησία γιατί δεν αρέσει στην αισθητική του;!

Η υπουργός Παιδείας μίλησε για τα επιτεύγματα της στο χώρο της παιδείας, τη στιγμή που τα παιδιά μας δεν έχουν ακόμα όλα τα βιβλία, ενώ δε λείπουν αυτά με τους χάρτες της «Μεγάλης Αλβανίας». Μαζί με τον πρόεδρο κ. Κίτσο, ομογενείς βουλευτές και εκπροσώπους της Τ.Α. συναντηθήκαμε με την κα. Νικόλα, παρουσία του Έλληνα Πρέσβη κου. Ροκανά, τον περασμένο Μάιο, με σκοπό να προλάβουμε τις εκκρεμότητες της νέας σχολικής χρονιάς και να χαράξουμε μία μακροχρόνια στρατηγική  συνεργασίας. Η μόνη αλλαγή που είχαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές  ήταν ότι τα προγράμματα εκπαίδευσης που έρχονταν στην Ελληνική Γλώσσα, να έρθουν φέτος στην Αλβανική, με συντάκτη μάλιστα έναν από τους σημερινές ομιλητές, τον κ. Παναγιώτη Μπάρκα, ο οποίος κλείνοντας την ομιλία του μας παρουσίασε την προϊσταμένη υπουργό του ως την «Μητέρα Τερέζα» της εκπαίδευσης για την ΕΕΜ και την Αλβανία γενικότερα! Στις αλλεπάλληλες επιστολές της Ομόνοιας, με τελευταία πριν από περίπου ένα μήνα, στην οποία της ζητούσαμε οι εξετάσεις για την επετηρίδα (portal) των εκπαιδευτικών που διδάσκουν ελληνικά να γίνονται στην ίδια γλώσσα, δεν απάντησε ποτέ. Εξαίρεση στα όσα ειπώθηκαν για την παιδεία, αποτελεί η τοποθέτηση  της εκπαιδευτικού κας. Άρτα Μπουρζούκα την οποία συγχαίρουμε  ειλικρινά.

Δεν αμφιβάλουμε στις ειλικρινείς προθέσεις για αυτή την εκδήλωση του κόμματος ΕΕΜΜ-MEGA , στην πολιτική όμως κρινόμαστε από το αποτέλεσμα. Ο πολύ καλός και συγκροτημένος λόγος του κου. Κίτσου, τον οποίο προσυπογράφουμε, δεν αναιρεί τα προαναφερθέντα. Η σημερινή εκδήλωση  θα παραμείνει στην ιστορία μας ως μία προεκλογική φιέστα-φάρσα.

Λεωνίδας Παππάς

Γενικός Πρόεδρος ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ