Υπενθύμισαν την τριπλή σημασία της 12ης Δεκεμβρίου στο Αλύκο του Δήμου Φοινίκης


Υπενθύμισαν την τριπλή σημασία της 12ης Δεκεμβρίου στο Αλύκο του Δήμου Φοινίκης

Κατάμεστη κι εφέτος η πλατεία «Κύπρος» στην κοινότητα του Αλύκου, Δήμου Φοινίκης. Είναι  τριπλή η σημασία της ημέρας.

Γιορτάζουν τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον προστάτη τους,  που πάντα σε εύθυμες  και σε δύσκολες στιγμές η προσοχή και το βλέμμα τους ήταν στραμμένο προς την Κέρκυρα, εκεί που βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου. Προσεύχονταν οι Βορειοηπειρώτες κι άναβαν ένα κεράκι στο όνομά του.

Υπενθυμίζουν την 29η επέτειο της δολοφονίας των τεσσάρων παλικαριών τους: Ευθυμίου Μάσσιου, Ευάγγελου Μήτρου,  Αηδόνη Ράφτη και Θανάση Κώτση, τους «Μάρτυρες της Δημοκρατίας», που σκοτώθηκαν εν ψυχρώ στα σύνορα, μια ανάσα προτού καταρρεύσουν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα με το μοναδικό «αμάρτημα», που ήθελαν να περάσουν στην Ελλάδα, στη χώρα της Ελευθερίας και της Ευαγγελίας. Μια μέρα που μπήκε στην σύγχρονη ιστορία της χώρας  ως «Μέρα κατά της δικτατορίας», λόγω της μεγάλης εξέγερσης των Αλυκιωτών και των γύρω περιχώρων που μετατράπηκε σε λαοθάλασσα και ταρακούνησε το κομμουνιστικό δικτατορικό σύστημα της Αλβανίας.

Υπενθυμίζουν  τα 25χρονα από την κοίμηση του Μεγάλου Ιεράρχη του μακαριστού Σεβαστιανού, που όλη του τη ζωή την αφιέρωσε στον αγώνα για την λύτρωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Η ημέρα άρχισε με την Θεία Λειτουργία εις μνήμην του Αγίου Σπυρίδωνα στην εκκλησία των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιεράς Μητρόπολης Αργυρόκαστρου Σεβασμιότατου Δημητρίου,  την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των κεκοιμημένων αγωνιστών του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και το τρισάγιο στους τάφους των «Μαρτύρων της Δημοκρατίας».

Στην πλατεία «Κύπρος», εκεί που υψώνεται το μνημείο των τεσσάρων παλικαριών, με την συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων απ’ όλα τα περίχωρα, του εκπροσώπου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, βουλευτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Γκιουλέκα, του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο Λάμπρου Κακίση, των  Δημάρχων Φοινίκης, Δρόπολης και Αγίων Σαράντα Χρήστου Κίτσιου, Δημήτρη Τόλη και Αρντιάν Γκούρμα, του αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Θωμά Πιτούλη, του αντιδημάρχου Ηγουμενίτσας Μιχάλη Γκίκα, του εκπροσώπου Δήμου Φιλιατών Πέτρου Κατσάρη, του εκπροσώπου Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, Οδυσσέα Παναγιώτου, του Πρόεδρου Αναγέννησης Ρόδου Σπύρου Φούντα κι άλλων προσωπικοτήτων ένθεν και ένθεν των συνόρων, με την άμεση μέριμνα του Δήμου Φοινίκης, ακολούθησε το υπόλοιπο πρόγραμμα της ημέρας.

Για την σημασία και το χρονικό της ημέρας μίλησε ο Δήμαρχος Φοινίκης Χρήστος Κίτσιος. «Όλη η ζωή μας σ’ αυτά τα άγια χώματα ήταν και είναι μια σκληρή δοκιμασία την οποία βίωσαν οι προγενέστεροί μας, την βιώνουμε εμείς και ευχόμαστε να μην την υποστούν οι μεταγενέστεροί μας. Ίσως σήμερα να μην εμφανίζεται η δοκιμασία αυτή με το σκληρό της πρόσωπο εκείνης της εποχής, αλλά η ύπαρξη μας ταλανίζεται σοβαρά μέσα στη χαονία της ελευθερίας και βάλλεται από πολλούς κινδύνους, όπως δέρνεται από τα κύματα ένα καράβι στα ανοιχτά του πελάγους…», ανέφερε ο κ. Κίτσιος ανάμεσα στα άλλα για το σημερινό γίγνεσθαι.

Χαιρέτησαν ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο  Γ. Πρόξενος Λάμπρος Κακίσης, και ο αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων Σπύρος Ιωαννίδης. Μ’ ένα συγκινητικό μοιρολόι χαιρέτησε το αηδόνι της Ηπείρου Σάββας Σιάτρας.

Το εννιάχρονο σχολείο του Μεσοποτάμου, με τις ντόπιες παραδοσιακές ενδυμασίες, παρουσίασε ένα συγκλονιστικό πρόγραμμα  όπου πλέκονταν όλη η ιστορία του τραγικού συμβάντος και απέσπασε τα χειροκροτήματα όλων.

Έγινε κατάθεση στεφάνων και η μέρα τριπλής σημασίας ολοκληρώθηκε με τον ψαλμό των δυο εθνικών ύμνων, Ελλάδος και Αλβανίας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
Τιμήθηκε η Επέτειος Αυτονομίας Β. Ηπείρου στο Δελβινάκι
ΕΚΔΗΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ
Χαράλαμπος Κίτσιος: ο αντιφρονών ελληνοδιδάσκαλος που συνεχίζει να προσφέρει
Νέα σχεδιαζόμενη "βόμβα" μεγάλης ἰσχύος στὰ σύνορά μας ἀπὸ τὴν Ἀλβανία
18 Απριλίου 1994: η νύχτα θρίλερ, που οδήγησε 300 Βορειοηπειρώτες στα κρατητήρια