25 χρόνια Σύλλογος Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Αγίων Σαράντα και Δελβινου


25 χρόνια Σύλλογος Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων Αγίων Σαράντα και Δελβινου

Την 25η επέτειο της ίδρυσής του γιόρτασε ο Σύλλογος Συνταξιούχων Ελληνοδιδασκάλων νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου στην έδρα του στο Δερμίσι (Αγία Σοφία).

25 χρόνια στον παλμό των γεγονότων της παιδείας και του πολιτισμού. 25 χρόνια κοντά στους συναδέλφους και στα προβλήματά τους.

Η ίδρυση του Συλλόγου, τον Νοέμβριο του 1993, ήταν μια ιστορική στιγμή. Όταν οι κοινότητες και τα σχολεία άδειαζαν το ένα ύστερα από το άλλο, όταν οι δάσκαλοι μετανάστευαν για ένα καλύτερο μεροκάματο, η παιδεία  στο χώρο μας βρίσκονταν στην πιο κρίσιμη στιγμή. Ήταν οι συνταξιούχοι δάσκαλοι που ανέλαβαν το καθήκον αυτό. Να σταθούν κοντά στα σχολεία, κοντά στους μαθητές. Ήταν αυτοί που στις δύσκολες εκείνες στιγμές κράτησαν τον ελληνισμό, τα ελληνικά γράμματα και την πίστη προς την πατρίδα. Όπως το 1934 που αγωνίστηκαν για το κλείσιμο των ελληνικών σχολείων από το βασιλιά Ζώγκου.

Ήταν ποικίλες οι δραστηριότητες του Συλλόγου τα 25 αυτά χρονιά. Με πρόταση του Συλλόγου σε πολλούς Ελληνοδιδασκάλους απονεμήθηκε ο τίτλος του «Επίτιμου Δημότη», απ’  όλες τις επαρχίες των νομών Αγίων Σαράντα και Δελβίνου. Απονεμήθηκε Τιμητική Πλακέτα σε αυτούς που αντιστάθηκαν για να μην κλείσουν τα ελληνικά σχολεία, τοποθετήθηκαν Πλακέτες για τους Εθνομάρτυρες Δασκάλους στη Λεσινίτσα, Σμίνετση, Κακοδίκι, έγιναν εκδηλώσεις για Εθνομάρτυρες του Έθνους όπως τον Φίλιππα Παπαθανάση στη Ραχούλα, τον Σωτήρη Σκεύη στα Καλύβια Πασά, εκδόθηκαν πέντε βιβλία με τελευταίο για τα 25χρονα του Συλλόγου.

Το μεγαλύτερο έργο του Συλλόγου, αυτό που θα μείνει και θα μνημονεύουν οι επόμενες γενιές, είναι η δημιουργία της Έδρας του Συλλόγου, με πλούσιο υλικό, και η ανέγερση του Εθνογραφικού Μουσείου, ένα μαργαριτάρι για τον πολιτισμό μας.

Για την πορεία του Συλλόγου, στα 25 του χρόνια μίλησε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Ζαφειράτης. Μαθητές του σχολείου Δερμισιού έδωσαν ένα μικρό καλλιτεχνικό πρόγραμμα  και όλη η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε με το γιορτινό τραπέζι τους.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Είσοδος μελών:
  
Γρηγόριος Δρόσος: επίτιμος Δημότης Δήμου Φοινικαίων, ο δάσκαλος που αψήφησε την δικτατορία
"Εἶστε πρόσκαιροι ἄρχοντες, ἐνῷ ὁ Χριστὸς εἶναι αἰώνιος καὶ μένει εἰς αἰῶνας αἰώνων.Ὅ,τι καὶ ἄν κάνετε, τίποτε δὲν θὰ πετύχετε, παρὰ μόνο νὰ ντροπιαστῆτε καὶ νὰ γίνετε καταγέλαστοι. "
Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως: ''Εις τα του Έθνους δεν επιτρέπεται κανένας συμβιβασμός''
Αδειάζουν τα χωριά μας. Ποιος φταίει;
Πριν 37 χρόνια, σαν σήμερα 3/3/1982, βροντοφωνάξαμε υπέρ των δικαιωμάτων των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου.