Ανασκόπηση Αυγούστου: πλημμύρισε ο Βορειοηπειρωτικός χώρος από κόσμο και δραστηριότητες


Ανασκόπηση Αυγούστου: πλημμύρισε ο Βορειοηπειρωτικός χώρος από κόσμο και δραστηριότητες
Ανασκόπηση Αυγούστου: πλημμύρισε ο Βορειοηπειρωτικός χώρος από κόσμο και δραστηριότητες

Έντονη η παρουσία των Βορειοηπειρωτών τον φετινό Αύγουστο. Πλημμύρισαν οι δικές μας κοινότητες κυρίως από νέους και νεανίδες, γέμισαν οι δρόμοι από αμάξια, μοσχοβόλησαν τα σπίτια από τα εδέσματα, γέμισαν οι πλατειούλες από μικρούληδες που με τα γέλια και τις φωνές τους έστελναν μηνύματα πως αυτός ο τόπος είναι η γενέτειρα τους, θ’ αντέξει και θα αναβιώσει, γεμίζοντας με χαρά και τις καρδιές των υπερηλίκων που παλεύουν με την καθημερινότητα και κρατούν Θερμοπύλες στα πάτρια εδάφη τους.

Η ροή αυτή των Βορειοηπειρωτών συνοδεύτηκε και από ποικίλες δραστηριότητες.

Το κλαρίνο και οι παραδοσιακοί μας χοροί έδωσαν ζωντάνια σε κάθε κοινότητα, κυρίως τις άγιες μέρες της Μεγαλόχαρης, της Παναγίας Θεοτόκου. Χόρεψαν τα νιάτα μέχρι πρωίας, τους καμάρωναν οι υπερήλικοι ανακουφισμένοι πως οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμά μας θα κρατηθούν και θα λαμπαδιάζουν όπως κρατήθηκαν στους αιώνες.

Δεν απουσίασαν τον φετινό Αύγουστο και κάποιος γάμος και βαφτίσια. 

Στα Σωφράτικα της Άνω Δρόπολης, με το άμεσο ενδιαφέρον του Συλλόγου Συνταξιούχων Δασκάλων Αργυρόκαστρου και του προέδρου του Βασίλη Λαχανά, διοργανώθηκε εκδήλωση για την Λογοτεχνία με την συμμετοχή 45 λογοτεχνών του νομού Αργυροκάστρου, με κύριους εισηγητές τον καθηγητή Παναγιώτη Μπάρκα και τον φιλόλογο και Πρόεδρο του ΙΒΕ Ιωαννίνων Νίκο Υφαντή, και όπου ο καθένας παρουσίασε τα βιβλία του  και εισηγήθηκε για την δική του λογοτεχνική δράση.

Στην Δερβιτσιάνη διοργανώθηκε ο πρώτος αγώνας τρεξίματος «Δερόπολη Run» με την συμμετοχή άνω των 100 εθελοντών. Μια αθλητική δραστηριότητα που είχε την μέριμνα του Γενικού Προξενείου Ελλάδος και του Δήμου Δρόπολης.

Μια άλλη αθλητική δραστηριότητα στη Λιβαδειά όπου διεξήχθηκε το τουρνουά βόλεϊ 15 ομάδων  νέων του Δήμου Φοινίκης, ένα αθλητικό γεγονός που μετατράπηκε σε παράδοση.

Στην Λιβαδειά, Δήμου Φοινίκης, με την συμμετοχή 10 Πολιτιστικών και Μορφωτικών Συλλόγων από τον βορειοηπειρωτικό και ελλαδικό χώρο, διοργανώθηκε με επιτυχία  το δεύτερο λαογραφικό φεστιβάλ, κινητήρια δύναμη του οποίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Κοσμάς» Λιβαδειάς και με  χορηγούς τους δικούς μας επιχειρηματίες, μα και την μέριμνα του Γενικού Προξενείου Ελλάδος και του Δήμου Φοινίκης.

Στο Καινούργιο, Δήμου Φοινίκης και στην Δερβιτσιάνη Δήμου Δερόπολης έγιναν οι παρουσιάσεις των βιβλίων: «Το Καινούργιο της Χαονίας Βορείου Ηπείρου» του λογοτέχνη Γιώργου Θωμά και η ποιητική συλλογή «Δρόπολή μου ζηλεμένη» της ποιήτριας Ντίνας Μήλου.

Μακάρι να ’χουμε μια τέτοια ροή Βορειοηπειρωτών, μα και ποικίλες δραστηριότητες διαφόρων μορφών και τους άλλους μήνες του χρόνου. 

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Φώτο πάνω: από την γιορτή στο Καινούργιο. Κάτω:  Λογοτεχνική εκδήλωση στα Βρυσερά

Είσοδος μελών:
  
Τιμήθηκε η Επέτειος Αυτονομίας Β. Ηπείρου στο Δελβινάκι
ΕΚΔΗΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ
Χαράλαμπος Κίτσιος: ο αντιφρονών ελληνοδιδάσκαλος που συνεχίζει να προσφέρει
Νέα σχεδιαζόμενη "βόμβα" μεγάλης ἰσχύος στὰ σύνορά μας ἀπὸ τὴν Ἀλβανία
18 Απριλίου 1994: η νύχτα θρίλερ, που οδήγησε 300 Βορειοηπειρώτες στα κρατητήρια