Μια δραστηριότητα στο σχολείο του Μεσοποτάμου με λογοτεχνικό, μα και πατριωτικό χαρακτήρα


Διακρίνεται το εννιάχρονο σχολείο του Μεσοποταμου στο Δήμο Φοινίκης,  για τις πολύπλευρες δραστηριότητές που διοργανώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δραστηριότητες λογοτεχνικού και κοινωνικού χαρακτήρα, μα και δραστηριότητες εθνικού και πατριωτικού. Δραστηριότητες που είναι αναπόσπαστο μέρος του προγράμματος.

Η φήμη του καλού σχολείου συγκεντρώνει πολλούς μαθητές απ’ όλα τα γύρω χωριά.  Κι όταν λέμε καλό σχολείο εννοούμε με ειδικούς πεπειραμένους δασκάλους. Που δίνονται σωστές επιστημονικές γνώσεις. Με πλούσιο υλικό, με τάξεις εργαστήρια. Που βασιλεύει  πειθαρχία, αλλά και ψυχαγωγία.

Ο Λευτέρης ο Τζιώλος, διευθυντής του σχολείου,  κατόρθωσε όχι μόνον να δημιουργήσει αλλά και να διευρύνει  τον όγκο του πολιτιστικού ομίλου και να μεταδώσει το «μικρόβιο» της παράδοσης και ευρύτερα. Αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί ο γνωστός χορευτικός όμιλος «Άγιος Νικόλαος», που έγινε γνωστός εντός και εκτός του βορειοηπειρωτικού χώρου. Που έμπασε το ζήλο και σε όλα τα γύρω χωριά. Να συμμετέχουν κι αυτοί. Να πλουτήνει ο όμιλος. Να παρελάσουν όλες οι παραδοσιακές ενδυμασίες της περιοχής. Είκοσι άτομα έχει σήμερα ο όμιλος. Και τον καλούν κι αυτός ανταποκρίνεται. Στη Θεσσαλονίκη, στην Κέρκυρα, στο λαογραφικό φεστιβάλ της Λιβαδειάς. Παντού.

Ο έμπειρος δάσκαλος της λογοτεχνίας, Παναγιώτης Μπόλης, με την ευκαιρία του μηνός λογοτεχνίας και τεχνών, σκέφτηκε να κάνει πιο ελκυστική, πιο αποδοτική, γιατί όχι και πιο πατριωτική την λογοτεχνική του ώρα «Να γνωρίσουμε τους δικούς συγγραφείς». Γι’ αυτό κάλεσε τον Βορειοηπειρώτη συγγραφέα Βαγγέλη Παπαχρήστο, για να δώσει έμφαση  και στις δυο πλευρές της δραστηριότητας; την λογοτεχνική και την εθνικό -πατριωτική.

Ο κ. Παπαχρήστος μίλησε για την λογοτεχνική του δράση, τα βιβλία του, τους στόχους, μα και την αγωνιστική και πατριωτική πλευρά που σχετίζεται με την Ομόνοια, την δίκη των πέντε ηγετών της και των αγώνα για τα δίκαια του πολίτη και των μειονοτήτων.

Οι μαθητές διάβασαν αποσπάσματα από βιβλίο που αναφέρεται στην δική των πέντε της Ομόνοιας, προκαλώντας συγκίνηση και συνάμα υπερηφάνεια για τους αγωνιστές του τόπου τους.

Η δραστηριότητα αυτή ήταν πιο ελκυστική, πιο αποδοτική και πιο αισθηματική από μερικές ώρες μαζί, απλής διδασκαλίας.

Το σχολείο του Μεσοποτάμου επιμένει…. να μείνει στην πρωτιά!

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)