Όταν περιβάλλεσαι από μηνύματα ελπίδας και εθνικού φρονήματος - 22 Μαρτίου 1992


Μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην μεταδικτατορική Αλβανία,  το 1991, όπου η ΟΜΟΝΟΙΑ εκπροσωπήθηκε ως εκλογικό κόμμα και ανάδειξε πέντε βουλευτές, υπό την πίεση του Δημοκρατικού κόμματος, η χώρα πήγε γρήγορα σε νέες κοινοβουλευτικές εκλογές, στις 22 Μαρτίου 1992.

Έχοντας οι Αλβανοί το φόβο που εμφύσησε το όνομα ΟΜΟΝΟΙΑ στον μειονοτικό χώρο, ακόμα και  σ’ ολόκληρη την επικράτεια, της ένδειξης πως αυτός ο χώρος θέλει ν’ αναδείξει τα δικά του παιδιά διαμέσου της δικής του οργάνωσης, απέκλεισαν την πολιτική του οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ, μην αναγνωρίζοντας την ως εκλογικό υποκείμενο.

Δύσκολα τα πράγματα, μικρό το χρονικό διάστημα, βρέθηκε όμως ο τρόπος. Η Ε. Ε. Μειονότητα εκπροσωπήθηκε διαμέσου του κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όμως το κόμμα αυτό μπήκε στις εκλογές άνισο με τ’ άλλα κόμματα διότι οι Αλβανοί προέβαλαν σ΄ αυτό πολλές δυσκολίες ως προς τις καταστάσεις με τις υπογραφές για τους υποψηφίους βουλευτές. Αυτό έφερε σαν αποτέλεσμα από τις 36 εκλογικές περιφέρειες να εγκριθούν μόνον 25 και αργότερα με απόφαση Ανωτέρου Δικαστηρίου προστέθηκαν κι άλλες 4. Στόχος τους ν’ αποκλειστεί και το ΚΕΑΔ από τη δεύτερη κατανομή. Παρά ταύτα η ΕΕΜ κατόρθωσε ν’ αναδείξει δύο βουλευτές: τον Θωμά Μήτσιο και τον Κώστα Μακαριάδη.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και συνάμα μεγάλη ευθύνη, μετά τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, που για την εκλογική μας ζώνη έχουν ως εξής: Ψήφισαν υπέρ ΚΕΑΔ, που στηρίζει ολόπλευρα η ΟΜΟΝΟΙΑ, 62,9%. Τα ελληνικά χωριά 95,28%. Ο ελληνισμός αυτού του τμήματος της Β. Ηπείρου, ψήφισε με τόσα ψηλά ποσοστά για την παραπέρα ανάπτυξη της εθνικής μας ταυτότητας. Θα αγωνιστούμε για την πλήρη αναγνώριση και την εφαρμογή στην πράξη όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ατομικών ελευθεριών. Θ’ αγωνιστούμε σκληρά ώστε ο ελληνικός λαός της Β. Ηπείρου να μπορέσει να επιζήσει στα πατρώα εδάφη…» τόνισε ανάμεσα στ’ άλλα ο βουλευτής Θωμάς Μήτσιος, την  4η  Απριλίου 1992 στις εργασίες της  πρώτης Συνόδου της 13ης Νομοθετικής περιόδου της Λαϊκής Βουλής με 140 βουλευτές, 5 πολιτικών κομμάτων.

«Μετά τις εκλογές της 22ης Μαρτίου 1992, στις οποίες με τη δική σας συμπαράσταση καταφέραμε να πετύχουμε την αντιπροσώπευσή μας, κάτω από ιδιαίτερες δύσκολες συνθήκες στο αλβανικό Κοινοβούλιο, έχουμε ακόμα μπροστά μας μια ακόμα μεγάλη,  την μεγαλύτερη ίσως, μάχη. Αυτή των τοπικών εκλογών της 26ης Ιουλίου 1992 στις οποίες κρίνονται ουσιαστικά οι τύχες αυτού του τόπου και κόσμου..», ήταν το μήνυμα του Πρόεδρου της Ομόνοιας Σωτήρη Κυριαζάτη προς όλους τους απανταχού Βορειοηπειρώτες.

Β. Παπαχρήστος