Οι Βορειοηπειρώτες γιόρτασαν με κατάνυξη το Άγιον Πάσχα


Οι Βορειοηπειρώτες γιόρτασαν με κατάνυξη το Άγιον Πάσχα
Οι Βορειοηπειρώτες γιόρτασαν με κατάνυξη το Άγιον Πάσχα

Η πρώτη χρονιά, στα χρόνια της μεταπολίτευσης, που οι ιεροί ναοί μας έμειναν «ορφανοί». Δεν είχαν εκείνο το πλήθος των πιστών και εκείνη την κίνηση που αρμόζει σε τέτοιες ιερές μέρες. Την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα, την Εβδομάδα των Παθών μα και της Αναστάσεως του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.

Αν και τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν αυστηρά, ιδίως για τους πιστούς της τρίτης ηλικίας, οι Βορειοηπειρώτες, έχοντας μέσα τους το κενό που τους δημιούργησε το αθεϊστικό κομμουνιστικό καθεστώς του δικτάτορα Ε. Χότζα, όπου εκτός των άλλων δεν είχαν ούτε ορθοστάτες εκκλησίες  ν’ ανάψουν, έστω και κρυφά, ένα κεράκι, «παραπάτησαν»  λίγο τους κανόνες και συμπαραστάθηκαν με την πίστη τους στους μαχόμενους ιερείς μας, που δεν άφησαν ούτε μία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς την κατάλληλη ακολουθία.

Αποφεύγοντας τον συνωστισμό, σε Ιερείς Ναούς μεγάλων κοινοτήτων μας, έγινε η μεταφορά του Επιταφίου, έγινε το Ιερό Έθιμο της Ανάστασης και βροντοφώναξαν όλοι μαζί το «Χριστός Ανέστη».

Το μεγαλύτερο μέρος των πιστών, σύμφωνα τις πληροφορίες που είχαμε,    παρακολούθησαν τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος από την τηλεόραση της ΕΡΤ 1 -2 και 3  της ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ITV Ιωαννίνων. Με αναμμένες λαμπάδες στο χέρι, έψαλαν, μαζί με τους ψάλτες στην τηλεόραση, το «Χριστός Ανέστη», λαμπηδοφώτισαν τα δωμάτια τους  με το φως της Ανάστασης, έκαναν το σταυρό στην εξώπορτα του σπιτιού.

Όσος αόρατος κι αν είναι ο εχθρός, είναι δύσκολο να σβήσει την πίστη των Ορθοδόξων πιστών, τα θρησκευτικά ήθη και έθιμά τους, ειδικά για την περίοδο του Πάσχα, και κυρίως των παθόντων Βορειοηπειρωτών.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
Μὲ τέτοιο ρεσιτὰλ ἀνθελληνικῶν προκλήσεων τῶν "Τσάμηδων" θὰ μπεῖ ἡ Ἀλβανία στὴν Ε.Ε. ;
Φαίνεται ξεκάθαρα τό ἀνθελληνικό μῖσος τῶν Ἀλβανῶν ἐναντίον τῶν Βορειοηπειρωτῶν
Ἀνησυχίες γιὰ τὴν νέα ὀδυνηρὴ ἔκπληξη σχετικὰ μὲ τὴν Ναυτικὴ συνεργασία Ἀλβανίας - Τουρκίας
Τιμήθηκε η Επέτειος Αυτονομίας Β. Ηπείρου στο Δελβινάκι
ΕΚΔΗΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ