Εκδήλωση στο Αργυρόκαστρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας


Εκδήλωση στο Αργυρόκαστρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας
Εκδήλωση στο Αργυρόκαστρο για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Πάνε τέσσερα χρόνια που στην λίστα των Παγκοσμίων Ημερών, που υπενθυμίζει η ανθρωπότητα, όπως είναι αυτή της Γυναίκας, των Εργατών, του Περιβάλλοντος και πολλών άλλων, προστέθηκε, με την σύμφωνη γνώμη, και η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Μια μεγάλη επιτυχία για την Ελληνική Γλώσσα ως Γλώσσα των Γλωσσών, ως η πιο πλούσια γλώσσα, ως η Μητέρα των Γλωσσών, η Γλώσσα του Ευαγγελίου … όπως χαρακτηρίστηκε, μια γλώσσα που ομιλείτε εδώ και 4.000 χρόνια.

Είναι η δεύτερη χρονιά που η Ημέρα αυτή υπενθυμίζεται με εξαιρετικές εκδηλώσεις και στο χώρο που διαβιεί η Ελληνική μας Κοινότητα.

Εφέτος το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου, διοργάνωσε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου «Εκρέμ Τσαμπέι»,  εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Η κατάμεστη αίθουσα από ανθρώπους της τέχνης και των γραμμάτων, καθηγητές, δάσκαλοι από τους τρεις νομούς Αργυρόκαστρο, Αγ. Σαράντα και Δέλβινο μα και διαφόρων προσωπικοτήτων όπως ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρου Λάμπρος Κακίσης, η Υφυπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Άρτεμις Δράλιου, ο Γενικός Πρόξενος της Αλβανίας στα Ιωάννινα Α. Βίλα, ο Πρύτανης του πανεπιστήμιου Αργυρόκαστρου Μπ. Μέμα, ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος, ο Πρόεδρος του κόμματος ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος, η Καθηγήτρια Φιλόλογος στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Ελένη Βαλιαρά, ο Μορφωτικός Ακόλουθος Πρεσβείας Τιράνων, ο Δήμαρχος Δρόπολης Αχιλλέας Ντέτσικας κι άλλων επισήμων, άνοιξε την εκδήλωση ο Προϊστάμενος του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Αν. Καθηγητής Παναγιώτης Μπάρκας.

Χαιρέτησαν ο Γενικός Πρόξενος κ. Κακίσης, ο Πρύτανης Πανεπιστημίου Αργυρόκαστρου κ. Μέμα και η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, εκ μέρους του Πρύτανη, η κ. Βουλιαρά.

Προβλήθηκαν τα βίντεο: «Ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ μιλάει για τον ελληνικό  αστικό και πολιτικό πολιτισμό», που αναφέρονταν στην ομιλία του κ. Ομπάμα κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα , το βίντεο «Η αρχαία ελληνική γλώσσα και τα λουτά μνημεία σε σχέση αρμονίας , συμμετρίας και γεωμετρίας με το σύμπαν».

Ακολούθησε η ομιλία του καθηγητή Γιάννη Γιάννη «Αρχαία ελληνική γλώσσα: Βάθη αιώνων-κώδικας αριθμών και αρμονίας» και το ντοκιμαντέρ του National Geographi Chanel: Τα μυστικά του Παρθενώνα « (σε προσαρμογή  του Παναγιώτη Μπάρκα).

Με κοκτέιλ που παράθεσε το Γενικό Προξενείο έκλεισε η δραστηριότητα αφιερωμένη στην Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
ΜΝΗΜΗ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΜΠΑΜΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΠΟΜΠΟΣΤΙΤΣΑ ΚΟΡΥΤΣΑΣ
Αγρυπνία στη Θεσσαλονίκη 19 Ιουνίου 2019
'Ενας χρόνος από την επαίσχυντη και προδοτική συμφωνία των Πρεσπών
Ποιοι νόμοι, ποια δίκαια;
Το διαχρονικό ΨΗΦΙΣΜΑ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του 1993 για τα δικαιώματα στη Β. Ήπειρο