Η ανασφάλεια, το περιουσιακό και το μέλλον του τόπου, τρία από τα βασικά προβλήματα του βορειοηπειρωτικού χώρου


Η ανασφάλεια, το περιουσιακό και το μέλλον του τόπου, τρία από τα βασικά προβλήματα του βορειοηπειρωτικού χώρου
Η ανασφάλεια, το περιουσιακό και το μέλλον του τόπου, τρία από τα βασικά προβλήματα του βορειοηπειρωτικού χώρου

Είναι πάρα πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητές μας σήμερα, προβλήματα που σχετίζονται με την καθημερινότητα και την βιωσιμότητα όπως το πόσιμο νερό, η διακοπή της ηλεκτρικής ενέργειας, λόγω του φθαρμένου δικτύου, του καταστραμμένου οδικού δικτύου κι άλλα.

Τρία ήταν τα πιο βασικά προβλήματα που οι κάτοικοι του Αλύκου και οι Κοινοτάρχες των γύρω χωριών ανάδειξαν και συζήτησαν με τον Δήμαρχο Φινοικαίων, Χρήστο Κίτσιο, κατά την επίσκεψή του στην κοινότητα αυτή την ημέρα των Αποκριών: η ανασφάλεια του χώρου, το περιουσιακό και το μέλλον του τόπου.

- Δεν υπάρχει κοινότητα στο Δήμο Φοινικαίων που να μην έχει υποστεί ληστείες. Και όχι μία, αλλά πολλές φορές και ούτε έναν  ληστή «δεν κατόρθωσε» να εντοπίσει και να συλλάβει η αστυνομία. Οι εναπομείναντες φοβούνται ακόμα και για την ζωή τους.

- «Ο νόμος 7501 μας έδωσε τη γη μόνον προφορικά και στο αέρα», λένε οι κάτοικοι. Πέρασαν 30 χρόνια και μόνο το 25% των δικαιούχων  έγιναν αφέντες με τίτλους ιδιοκτησίας.  Οι άγραφτοι νόμοι, οι υπόγειοι νόμοι κωλυσιεργούν και μέχρι παγώνουν την ταύτιση του μειονοτικού με τον τίτλο ιδιοκτησίας. Θα  φύγει από τη ζωή η τρίτη γενιά και τα παιδιά τους θα τόχουν πάρα πολύ δύσκολο, τόσο από τις μαραθώνιες διαδικασίες, όσο και από τις μεθόδους στέρησης αυτού του αγαθού.

- Μόνον τα δύο τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του Αλύκου μειώθηκε κατά 20%, λόγω θανάτων, αλλά και λόγω μετανάστευσης. Υπάρχουν τρόποι, για να σταματήσει αυτό το κακό. Αρκεί να συνειδητοποιήσουν όλοι, και ιδίως η Μητέρα Πατρίδα, πως ο χώρος χάνεται, ο χώρος εκπέμπει sos.

Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε πως θα είναι πάντα κοντά στους δημότες και μαζί με τους συνεργάτες του θα κάνουν το παν για ην επίλυση των προβλημάτων τους.

Ήδη έγινε διαμαρτυρία προς τον Γ. Διευθυντή της Αστυνομίας για την κατάσταση στο χώρο και κάλεσε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξεως για ανοιχτή ακρόαση με όλους τους Κοινοτάρχες του Δήμου.

Θα ολοκληρωθεί το κτηματολογικό στις 15 κοινότητες που απουσιάζει και θα παρακολουθούν από κοντά κάθε ενέργεια του υποθηκοφυλακείου και των αρμοδίων οργάνων.

Αν και το οδικό δίκτυο του Δήμου είναι γύρω στα 150 χλμ, θα βελτιωθεί ένας σημαντικός αριθμός χιλιομέτρων. Θα ολοκληρωθεί η κυριότερη οδική αρτηρία Μαυρομάτη  -Κρανιά, που έμεινε στην πρώτη φάση ασφαλτόστρωσης, μαζί με τα παρακλάδια των κοινοτήτων απ’ όπου περνά.

«Ο τόπος μας, η λατρεία μας», αυτό πρέπει να είναι το όραμά  μας, τόνισε ο Δήμαρχος κι αυτό κατορθώνεται όταν θ’ αγωνιστούμε όλοι μαζί, για να τον προστατέψουμε και να τον λατρέψουμε. 

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
Ἀνησυχίες γιὰ τὴν νέα ὀδυνηρὴ ἔκπληξη σχετικὰ μὲ τὴν Ναυτικὴ συνεργασία Ἀλβανίας - Τουρκίας
Τιμήθηκε η Επέτειος Αυτονομίας Β. Ηπείρου στο Δελβινάκι
ΕΚΔΗΜΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΑΚΟΥ
Χαράλαμπος Κίτσιος: ο αντιφρονών ελληνοδιδάσκαλος που συνεχίζει να προσφέρει
Νέα σχεδιαζόμενη "βόμβα" μεγάλης ἰσχύος στὰ σύνορά μας ἀπὸ τὴν Ἀλβανία