Μητροπολίτης Ανδρέας


ΑΝΔΡΕΑΣ
ΑΞΙΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ & ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ

    Μεγάλο γεγονός για την Ελλαδική Εκκλησία απετέλεσε η εκλογή του π.Ανδρέα Τρεμπέλα ως Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης. Συγκεκριμένα, συνήλθε στις 25 Ιανουαρίου 1995 σε έκτακτη συνεδρίαση της προς πλήρωση των υπαρχόντων κενών Μητροπολιτικών εδρών η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την οποία εξέλεξε Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης τον Αρχιμ. π. Ανδρέα Τρεμπέλα , Ιεροκήρυκα της ομώνυμης Μητρόπολης και στενό συνεργάτη του αειμνήστου Μητροπολίτου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, εκπληρώνοντας με τον τρόπο αυτό τον πόθο και το αίτημα του λαού της ακριτικής περιοχής, αλλά και την επιθυμία του μακαριστού Γέροντα.
    Η απόφαση αυτή της Ιεραρχίας προκάλεσε την έντονη χαρά και ικανοποίηση των κατοίκων της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, που στο πρόσωπο του νέου Ιεράρχη βλέπουν τον ακέραιο άνθρωπο, τον αφοσιωμένο κληρικό ταυτισμένο με το έργο και τα οράματα του προκατόχου του. Κλήρος και λαός των επαρχιών Πωγωνίου και Κονίτσης είχαν κάνει από την επομένη της εκδημίας του μακαριστού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ την επιλογή τους στο πρόσωπο του π. Ανδρέα και η μυριόστομη φωνή τους "ΑΞΙΟΣ" την ημέρα της κηδείας του Γέροντα μπροστά στη σεπτή σωρό του δόνησε την ατμόσφαιρα και ακούστηκε και πέρα από τα σύνορα στους αδελφούς μας της Βορείου Ηπείρου.
    Ήταν, πράγματι, συγκινητική η πρωτοβουλία και ο αγώνας όλου του λαού αυτής της ακριτικής περιοχής για την τοποθέτηση του π. Ανδρέα ως νέου Μητροπολίτου. Αξίζει να αναφέρει κανείς τις σχετικές επιστολές του Δημάρχου Κονίτσης κ. Πρόδρομου Χατζηεφραιμίδη και 40 Κοινοταρχών της περιοχής, του Ιερού Κλήρου, των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων και του συνόλου των Συλλόγων και των φορέων της επαρχίας προς την Ιερά Σύνοδο.
    Η χειροτονία σε Επίσκοπο έλαβε χώρα στον Ι.Ναό Αγ. Δημητρίου Αμπελοκήπων Αθηνών το Σάβατο 28 Ιανουαρίου 1995 .
    Την χειροτονία τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος συλλειτουργούντων των Σεβ. Αρχιερέων: Σιδηροκάστρου κ. Ιωάννου, Παραμυθίας κ. Τίτου, Σερρών κ. Μάξιμου, Αργολίδος κ. Ιακώβου, Φωκίδος κ. Αθηναγόρου και Άρτης κ. Ιγνατίου. παρευρέθησαν συμπροσευχόμενοι άλλοι 6 Μητροπολίτες.
    Παρέστησαν βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων, ο δήμαρχος Δελβινακίου, εκπρόσωπος του δημοτ. συμβουλίου Κονίτσης και άλλοι τοπικοί παράγοντες της ακριτικής περιοχής.
    Συγκλονιστική ήταν η αθρόα συμμετοχή χιλιάδων πιστών που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό εντός και εκτός του Ναού. Παρευρέθηκε πλήθος λαού απ' όλη την Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Σέρρες, Αγρίνιο, Καλαμάτα, Γρεβενά κ.α.) και ιδιαιτέρως από την ακριτική Κόνιτσα και το Δελβινάκι.
    Δύο μήνες αργότερα, το Σάββατο 1 Απριλίου 1995 , μέσα σε μία λαοθάλασσα από πιστούς που ασταμάτητα ζητωκραύγαζαν "ΑΞΙΟΣ" έγινε η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης κ. Ανδρέα . Είναι αδυνατόν να περιγραφεί η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε από όσους έτρεξαν να παρευρεθούν στην ενθρόνιση του νέου Ιεράρχη.
    Στις 11:00 το πρωί ο νέος Ποιμενάρχης έφθασε στο Δελβινάκι. Στην είσοδο της μικρής κωμοπόλης τον υποδέχτηκαν ο Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Σεβ. Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος, οι Σεβ. Μητροπολίτες Λευκάδος και Ιθάκης κ. Νικηφόρος και Άρτης κ. Ιγνάτιος, οι τοπικές αρχές με επικεφαλής το Δήμαρχο Δελβινακίου κ. Γιώργο Μπέλλο και οι αρχές του Νομού. Μετά την προσφώνηση και τις ευχές του Δημάρχου για "Καλή Ποιμαντορία" ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας υποσχέθηκε να τιμήσει τον θρόνο στον οποίο ανήλθε "με το έλεος του Κυρίου και με τας κανονικάς ψήφους της Σεπτής Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και με την ομόθυμον απαίτησιν του Κλήρου και του Λαού της Επαρχίας".
    Ακολούθως η πομπή κατευθύνθηκε στον Ι.Ν. Κοιμ. Θεοτόκου, όπου ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Σεραφείμ Καχριμάνης ανέγνωσε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζεται ως Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης ο Αρχιμ. Ανδρέας Τρεμπέλας καθώς και τη σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου.
    Το νέο Μητροπολίτη προσφώνησε ο Σεβ. Τοποτηρητής κ. Τίτος, ως εκπρόσωπος του Οικομενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, ο Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος π. Χριστόδουλος Δεληγιάννης και ο εκπρόσωπος του Δημ. Συμβουλίου κ. Ν. Παπαδόπουλος.
    Ακολούθησε ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Ιεράρχη ενώ, όταν εψάλλετο η φήμη του, τα "Αξιος! Αξιος!" δονούσαν την ατμόσφαιρα τόσο μέσα στην εκκλησία όσο και στον έξω χώρο, που ήταν κατάμεστος από κόσμο.
    Μετά το πέρας της ενθρόνισης εψάλη τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου (εκ των πρωτεργατών του αυτονομιακού αγώνα του 1914) και στη συνέχεια ο Σεβ. κ. Ανδρέας δέχθηκε στο Επισκοπείο Δελβινακίου τα συγχαρητήρια και τις ευχές των παρευρεθέντων.
    Στην ενθρόνιση παρέστησαν ο Περιφερειακός Δ/ντης κ. Αθ. Πατσούρας, οι βουλευτές της Ν.Δ. κ.κ. Αντ. Φούσσας και Ευγ. Χαϊτίδης, ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Ε. Γκλίβανος, ο Υποδιοικητήςτης 8ης Μεραρχίας ταξίαρχος κ. Ε. Παπουτσής, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γλάρος, ο Αστυνομικός Διευθυντής, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι Δήμαρχοι Κόνιτσας κ. Προδρ. Χατζηεφραιμίδης και Μετσόβου κ. Αλ. Καρχιμάνης, νομαρχιακοί σύμβουλοι, πολιτευτές του νομού Ιωαννίνων, το Δ.Σ. του Ι.Β.Ε. με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κ. Ξενοφ. Κουντούρη, το Κεντρικό Δ.Σ. της Σ.Φ.Ε.Β.Α. με τα Δ.Σ. των Επαρχιακών Επιτροπών Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων και εκπρόσωποι διαφόρων φορέων του Νομού.
    Το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ανδρέας έψαλλε τρισάγιο στον τάφο του αειμνήστου Μητροπολίτου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ στην Ιερά Μονή Κοιμ. Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου και στη συνέχεια μετέβη στην Κόνιτσα, όπου έγινε η τελετή υποδοχής στην οποία, πλην των προαναφερθέντων, παρευρέθησαν και οι Σεβ. Μητροπολίτες Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελέτιος και Φωκίδος κ. Αθηναγόρας.
    Ο λαός της ακριτικής Κόνιτσας επεφύλαξε στο νέο Ποιμενάρχη, το σεμνό, ταπεινό, το γεμάτο καλοσύνη και αγάπη, αλλά και με σθένος και συναίσθηση του ιερού του χρέους (εθνικού και πνευματικού) κληρικό, ενθουσιώδη υποδοχή.
    Παρά τη δυσκολία πολλών να παρευρεθούν λόγω του αποκλεισμού των κεντρικών αρτηριών του εθνικού δικτύου της χώρας στις παραπάνω εκδηλώσεις μετείχε πλήθος λαού, όχι μόνο από την περιοχή αλλά και απ' όλη την Ελλάδα.
    Αυτή τη μέρα δεν χάρηκε και δεν πανηγύρισε μόνον ο λαός των Επαρχιών Πωγωνίου και Κονίτσης, αλλά και ο μαρτυρικός και βασανισμένος λαός της Βορείου Ηπείρου, γιατί στο πρόσωπο του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ανδρέα βλέπουν τον άξιο συνεχιστή του έργου του μεγάλου ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ. Έτσι η εκλογή και η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη αναθέρμανε την πίστη στη συνέχεια του ιερού αγώνα για τη Βόρειο Ήπειρο και αναπτέρωσε τις ελπίδες, τους οραματισμούς και τα όνειρα των Βορειοηπειρωτών για το "ποθούμενον" του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού.


ΑΝΔΡΕΟΥ
του Σεβασμιωτάτου και Θεοπροβλήτου
Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης,
υπερτίμου και Εξάρχου πάσης Βορείου Ηπείρου,
ημών δε πατρός και ποιμενάρχου
πολλά τα έτη.

( ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ σε πορεία Αυτονομίας , Τεύχος 4ο , Νοέμβριος 1995)