Επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου


Επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου
Επίσκεψη Τιμής και Μνήμης στη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου

Θεσσαλονίκη Τετάρτη 16 Μαΐου 2007

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

      

             ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΗ ΔΕΡΒΙΤΣΑΝΗ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

 

       Το Σάββατο 12 Μαΐου μέλη του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ από όλη την Ελλάδα επισκέφτηκαν το χωριό Δερβιτσάνη στην επαρχία της Δρόπολης του Αργυροκάστρου, για να παραστούν στα εγκαίνια της πλατείας του χωριού, την ανάπλαση της οποίας ανέλαβαν να χρηματοδοτήσουν οι σύλλογοι του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ, στη μνήμη του επί σειράν ετών προέδρου των επιτροπών της Θεσσαλονίκης αειμνήστου φίλου και συναγωνιστή Γρηγορίου Ντριγκόγια. Στης επίσκεψη αυτή είχαμε τη χαρά να μας συνοδεύουν ανάμεσα στους γνωστούς και φίλους, και Κύπριοι φοιτητές από την αυτόνομη φοιτητική παράταξη της ΠΕΟΦ στη Θεσσαλονίκη.

       Η επίσκεψή μας στα ηρωικά εδάφη της Βορείου Ηπείρου, άρχισε από το στρατιωτικό νεκροταφείο στο χωριό Βουλιαράτι 15χλμ από τα σύνορα, όπου βρίσκονται θαμμένοι περίπου 40 αξιωματικοί και στρατιώτες του έπους του 1940. Με συγκίνηση προσκυνήσαμε τους τάφους τους, και χαρήκαμε που έστω και καθυστερημένα, οι ήρωες αυτοί αναπαύονται σε ένα χώρο αντάξιο της θυσίας τους. Χρέος της ελληνικής πολιτείας είναι να κάνει το ίδιο σε όλα τα μέρη όπου έπεσαν οι Έλληνες, υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και απελευθερώνοντας για τρίτη φορά τη Βόρειο Ήπειρο.

       Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο χωριό της Δερβιτσάνης, ξακουστό για τους αγώνες του για τον ελληνισμό επί τουρκοκρατίας αλλά ιδιαίτερα την εποχή του αθειστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα. Στην πλατεία μας υποδέχτηκε όλο το χωριό με την παραδοσιακή φιλοξενία που χαρακτηρίζει τους Ηπειρώτες και με χαρακτηριστική την παρουσία γυναικών ντυμένων με την παραδοσιακή Δροπολίτικη ενδυμασία. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο του χωριού με τη παρουσία όλων των τοπικών αρχόντων της επαρχίας ,τους επισκέπτες χαιρέτησε ο καταγόμενος από τη Δερβιτσάνη περιφερειάρχης Αργυροκάστρου κ.Σπύρος Ξέρρας ο οποίος τόνισε τους δεσμούς που συνδέουν τους κατοίκους της Δερβιτσάνης με τους συλλόγους του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ από το 1991 και ιδιαίτερα με τον αείμνηστο Γρηγόρη Ντριγκόγια ο οποίος επισκέφθηκε περισσότερες από 150 φορές το χώρο αυτό μεταφέροντας υλική βοήθεια αλλά και ηθική στήριξη και ενίσχυση στις δύσκολες στιγμές που περνούσαν οι αδελφοί μας. Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ Θεσ/νικης, κ.Παντελεήμων Πάπιστας, στην ομιλία του ανέλυσε την προσωπικότητα και την προσφορά του Γρηγόρη Ντριγκόγια, που εμπνεύστηκε από τα ιδανικά και τον αγώνα του μακαριστού Μητροπολίτου Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού, ιδρυτού της ΣΦΕΒΑ, που με πλήρη ανιδιοτέλεια έθεσε στόχο της ζωής του να απαλύνει τα δεινά των Βορειοηπειρωτών αδελφών μας.

       Με ιδιαίτερα συναισθηματική φόρτιση παρακολούθησαμε όλοι μία σύντομη ταινία -αναδρομή σε παλαιότερες επισκέψεις της ΣΦΕΒΑ στη Δερβιτσάνη καθώς και σε στιγμιότυπα από την παρουσία του Γρηγόρη σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο και ιδιαίτερα στον τομέα των φροντιστηρίων ελληνικής γλώσσας όπου η ΣΦΕΒΑ διαδραμάτισε (και συνεχίζει να το κάνει) σημαντικό ρόλο στην εξάπλωσή τους. Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες κειμένων για τον Γρηγόρη από τα παιδιά της Δερβιτσάνης ενώ στη συνέχεια έγιναν σε πανηγυρική ατμόσφαιρα τα αποκαλυπτήρια της πλάκας με το όνομα του Γρηγορίου Ντριγκόγια στην είσοδο της πλατείας.

       Με συγκίνηση αποχαιρετήσαμε τους κατοίκους, δίνοντας την υπόσχεση πως ο ΠΑΣΥΒΑ και η ΣΦΕΒΑ θα είναι πάντα κοντά τους, αρωγοί σε κάθε δίκαιο αίτημά τους και ιδιαίτερα στην προσπάθειά τους να κρατηθεί ο ζωντανός ελληνικός χαρακτήρας αυτής της περιοχής όπως είναι εδώ και 3000 χρόνια.

Είσοδος μελών:
  
Ὁ Εὐαγγελισμός: τῆς Θεοτόκου καί τῶν Ἑλλήνων
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 1990: Τα πρώτα ελεύθερα Χριστούγεννα στην Αλβανία
Η ΑΓΑΠΗ «ἔκλινεν οὐρανούς καί κατέβη»
ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΣΦΕΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ (1922-2022) ἀπὸ τὴν ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ καὶ ἀπὸ τὴν γέννηση τοῦ ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ