Κ22 - Βόρειος Ήπειρος "Αγώνας ή Εφησυχασμός"


Όταν το άδικο αίμα των αγωνιστών της Βορείου Ηπείρου έδινε στη θυσία την υπέρτατη αξία, ο χρόνος της Ιστορίας σταματούσε να κυλά. Και όλοι έμεναν να απορούν για το μέγεθος του τολμήματος αλλά και για το ηρωικό του φρονήματος. Ο αγώνας ήταν για το δίκαιο και η θυσία των αγωνιστών αποτελούσε τη δικαίωση του.

  • 1914: Ο αγώνας της Αυτονομίας
  • 1940: Ο άνεμος της Ελευθερίας
  • 1999: ... Σήμερα η Βόρειος Ήπειρος βρίσκεται σε δεινή θέση, παρά το φαινομενικά ευνοϊκό των διεθνών εξελίξεων. Το πνεύμα του αγώνος έχει δώσει τη θέση του στην πολυτέλεια του εφυσηχασμού. Η αίσθηση της κρισιμότητας των στιγμών αναπληρώνεται από τη διάθεση υποτίμησης των πραγματικών περιστατικών. Όμως, το Ιστορικό Χρέος πέφτει βαρύ στους ώμους των επιγόνων. Ζητάει την εκπλήρωσή του και δεν ανέχεται την παραμέλησή του. Η ιστορική συγκυρία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

   Χρέος μας είναι η σημαία να μην υποσταλεί και καθήκον μας το κάστρο να μην πέσει. Γι’ αυτό, ας είμαστε πάντα έτοιμοι να ανταποκριθούμε, με συνέπεια στη συμπεριφορά μας και πιστότητα στις αρχές μας.

«Οι καιροί οι μενετοί»
ΣΦΕΒΑ
Μάρτιος 1999

   «Οι συνεχείς υποχωρήσεις μας, πότε στο ένα και πότε στο άλλο, εν ονόματι της ψευδεπίγραφης "ελληνοαλβανικής φιλίας", οδήγησαν στη σημερινή αξιοδάκρυτη κατάσταση... Καιρός να συνέλθουμε. Και να διεκδικήσουμε ό,τι μας ανήκει. Δεν θα ζητήσουμε ελεημοσύνη. Θα απαιτήσουμε, όμως, δικαιοσύνη για τους εμπεριστάτους αδελφούς της Βορείου Ηπείρου».

Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως,
Πωγωνιανής & Κονίτσης
κ.κ. Ανδρέας

(85η Επέτειος Αυτονομίας Βορείου Ηπείρου,
Δελβινάκι,
Φεβρουάριος 1999)