ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ!


ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ!

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης από την κυβέρνηση των νέων μέτρων εισόδου στη χώρα μας από το αλβανικό κράτος λόγω κορωναϊού, στις αρχές Αυγούστου, πολλοί Βορειοηπειρώτες προέβλεψαν ότι τα μέτρα, έτσι όπως εξαγγέλθηκαν, δεν είχαν καμία λογική και το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαν θα ήταν η απίστευτη ταλαιπωρία όσων ομογενών θα έκαναν το “λάθος” να επισκεφτούν την πατρίδα τους την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, όπως παραδοσιακά γίνεται. Οι αδελφοί μας αυτοί δικαιώθηκαν καθώς από τις 7 Αυγούστου περίπου είχαμε ελάχιστη αναμονή 5 ώρες για τη διέλευση των συνόρων για να κορυφωθεί η ταλαιπωρία μετά τις 12 Αυγούστου που η αναμονή αγγίζει και ξεπερνά τις 18-20 ώρες με εκατοντάδες συνανθρώπους μας να είναι στοιβαγμένοι επί 10 χλμ οικογενειακώς με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους υπό συνθήκες καύσωνα.

 

Δύο πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής.

Πρώτον είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο την περίοδο αυτή υπάρχει μεγάλη ροή Βορειοηπειρωτών προς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, η οποία δημιουργεί αυξημένη κίνηση τόσο στην είσοδο όσο και στην έξοδο για την περίοδο από τις αρχές Αυγούστου ως τις 20-25 του μηνός ενώ στη συνέχεια υποχωρεί σημαντικά. Οι άνθρωποι αυτοί δεν πηγαίνουν στον τόπο τους για διασκέδαση και ξενύχτια σε κλάμπ και μπαράκια, όπως τους κατηγόρησαν κάποιοι άσχετοι, αλλά για να δουν έστω και λίγο τους γέροντες γονείς τους που τους στερήθηκαν από τον Μάρτιο, όσοι τους έχουν, ή για να ανοίξουν για λίγες μέρες και να περιποιηθούν τα σπίτια τους όσοι δεν έχουν πια συγγενείς. Τελούν δηλαδή ένα προσωπικό καθήκον και εθνικό χρέος προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους και αναπληρώνουν την έλλειψη φροντίδας που θα έπρεπε να δείχνει το ελληνικό κράτος προς τα εκτός των συνόρων παιδιά του

Δεύτερον πρόκειται για Έλληνες πολίτες με όλα τα δικαιώματα (ή προκειμένου για τους πολίτες με αλβανική ιθαγένεια, για νόμιμους κατοίκους της χώρας μας με άδεια εργασίας). Πρόκειται δηλαδή για άτομα για τα οποία δεν τίθεται θέμα άρνησης εισόδου, καθώς σε κάθε περίπτωση δικαιούνται να εισέλθουν στη χώρα μας, όπως έγινε με εκατοντάδες συμπατριώτες μας που εισήλθαν στην Ελλάδα μετά την έναρξη της καραντίνας τον Μάρτιο.

Με τα δεδομένα αυτά είναι τουλάχιστον παράλογα στο σχεδιασμό και λανθασμένα στην εφαρμογή τους τα εξής μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση και τα οποία ο “ανεύθυνος¨ που τα αποφάσισε προφανώς το έκανε μόνο για επικοινωνιακούς λόγους χωρίς να έχει κάποια επαφή με την επί τόπου πραγματικότητα.

1. Το κλείσιμο των άλλων δύο σημείων εισόδου στο Μαυρομάτι και στην Μέρτζιανη που εξυπηρετούσαν μεγάλο κομμάτι της ελληνικής μειονότητας.

Το μέτρο αυτό έχει τη λογική του ότι επιθυμείς ο κόσμος να περάσει από ένα σημείο ελέγχου το οποίο θα είναι εξοπλισμένο για τους αντίστοιχους ελέγχους. Στην περίπτωση αυτή όμως έπρεπε να περιμένουν ότι η πίεση στο πέρασμα της Κακαβιάς θα ήταν ιδιαίτερα αυξημένη και άρα θα έπρεπε να προνοήσουν για την περαιτέρω ενίσχυση του αστυνομικού, τελωνειακού και ιατρικού προσωπικού για τις 10-15 μέρες που ήταν δεδομένο ότι θα υπήρχε πρόβλημα

2. Η μείωση των ωρών λειτουργίας του μοναδικού τελωνείου της Κακαβιάς από 24 σε 16.

Το μέτρο αυτό υπήρξε παντελώς αχρείαστο και αντιπαραγωγικό καθώς απλά επέτεινε την ανησυχία και την πίεση στους Βορειοηπειρώτες χωρίς καμία πρακτική χρησιμότητα. Δημιούργησε φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οι “σοφοί μας υπεύθυνοι”κόπτονται ότι θέλουν να αποφύγουν

3. Η παρουσία ιατρικού προσωπικού για ελέγχους ήταν γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα επαρκούσε για έλεγχο όλων των εισερχομένων. Υπήρξε λοιπόν μόνο δειγματοληπτικός έλεγχος σε ποσοστό 20-25% των εισερχομένων και αυτό όχι σε όλο το ωράριο λειτουργίας , (περίπου από τις 10 το πρωϊ ως τις 8 το βράδυ). Το σωστό θα ήτανε η κυβέρνηση να θωρακίσει σωστά το τελωνείο με πολλές ιατρικές ομάδες που και επαρκή τέστ να κάνουν αλλά και να μην ταλαιπωρήσουν τον κόσμο με πολύωρη αναμονή στο ένα και μοναδικό συνεργείο που υπήρχε. Κατά συνέπεια και το μέτρο αυτό δεν υπήρξε ουσιαστικά ωφέλιμο αλλά περισσότερο επικοινωνιακό.

4. Η εξαγγελία καραντίνας για όσους εισέρχονταν στην Ελλάδα από τις 16 του μηνός, ήταν τουλάχιστον άστοχη καθώς θα μπορούσε να μετατεθεί 2-3 μέρες αργότερα για να μπορέσουν να εορτάσουν την εορτή της Παναγίας οι ομογενείς μας και μετά να επιστρέψουν. Με παράπονο μας εκμυστηρεύθηκαν πολλοί Βορειοηπειρώτες ότι θα αναγκάζονταν να επιστρέψουν όχι απλά στις 15 αλλά 2-3 μέρες νωρίτερα καθώς φοβούνταν (όπως και έγινε) ότι τις τελευταίες μέρες θα υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα σύνορα. Έτσι όμως πολλοί την τελευταία στιγμή ακύρωσαν την μετάβασή τους στα χωριά τους ενώ πολλοί άλλοι πήγαν μόνο για 2-3 μέρες στον τόπο τους. Όπως μας ενημέρωσαν από την περιοχή του Αργυροκάστρου και των Αγίων Σαράντα σε σχέση με άλλες χρονιές εφέτος υπήρξε μείωση περίπου 50% στα άτομα που επισκέφτηκαν την περιοχή.

5. Η υποχρέωση από τις 16 του μηνός ύπαρξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού για την είσοδο στη χώρα μας είναι επίσης παράλογη καθώς έρχεται σε αντίθεση με το μέτρο της καραντίνας. Αν κάποιος έχει αρνητικό τεστ, ποιός λόγος υπάρχει να μπει και σε καραντίνα και αν είναι να μπει σε καραντίνα γιατί θα πρέπει να έχει και αρνητικό τεστ;

6. Οι αρμόδιοι που πήραν τα μέτρα δεν γνωρίζουν ότι από δω και στο εξής, αν θελήσει κάποιος Βορειοηπειρώτης να έλθει στη χώρα μας, κατά 80% θα είναι για λόγους υγείας; Θα μεταβεί δηλαδή εντός της ημέρας στα Γιάννενα, είτε στην Καστοριά ή στη Θεσσαλονίκη για εξετάσεις ή ιατρικό ραντεβού και θα επιστρέψει σπίτι του. Πόσο δίκαιο και θεμιτό είναι στην περίπτωση αυτή να τους επιβαρύνουμε με καραντίνα την στιγμή που δεν θα διανυκτερεύσουν στην Ελλάδα; Μήπως εμμέσως τους κλείνουμε την πόρτα και τους υποχρεώνουμε να απευθυνθούν στο αλβανικό σύστημα υγείας; Και δεν είναι υποκρισία να καλύπτει η χώρα μας τα νοσήλια δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών αλλά να απαγορεύει έμμεσα την ιατρική περίθαλψη σε Έλληνες αδελφούς που πολλοί από αυτούς έχουν και 20 χρόνια ένσημα στην πατρίδα μας, αλλά το μόνο τους λάθος είναι ότι γεννήθηκαν στην λάθος πλευρά των συνόρων και δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους;

Δεν γνωρίζουν επίσης οι υπεύθυνοι ότι στην Αλβανία ελάχιστα είναι τα κρατικά εργαστήρια που διενεργούν το τεστ ; Ένας ομογενής από Κορυτσά θα πρέπει να πάει στα Τίρανα για να το κάνει (ταξίδι 5 ωρών με επιστροφή) και να το χρεωθεί τουλάχιστον 100 ευρώ τη στιγμή που στη χώρα μας κοστίζει 60 ευρώ σε αρκετά διαγνωστικά κέντρα.

Για όποιους δεν καταλαβαίνουν την απαράδεκτη και απάνθρωπη κατάσταση που δημιουργήθηκε, ας σκεφτούν αν θα ήταν ανεκτό από τον οποιοδήποτε τουρίστα που επισκέφτηκε τη χώρα μας εφέτος να περιμένει στο αεροδρόμιο από 5 ως και 18 ώρες υπό συνθήκες καύσωνα για να περάσει από έλεγχο. Όσοι από τα κλιματιζόμενα γραφεία τους παίρνουν μέτρα παίζοντας με τις ζωές εκατοντάδων συνανθρώπων μας οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί και όσα αποφασίζουν να είναι εφαρμόσιμα πρακτικά και όχι για επικοινωνιακή κατανάλωση. Ντροπή θα πρέπει να αισθάνονται και όσοι Ηπειρώτες πολιτικοί πίεσαν για τα μέτρα αυτά αν αληθεύουν σχετικές πληροφορίες. Φαίνεται ότι οι Βορειοηπειρώτες τους είναι χρήσιμοι μόνο ως ψηφοφόροι στις εκλογές αλλά μετά τους αντιμετωπίζουν ως αποπαίδια.

Οι μόνοι που αξίζουν συγχαρητήρια είναι οι αστυνομικοί και το τελωνειακό και ιατρικό προσωπικό στην Κακαβιά που παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσπαθούν να μην χάσουν την υπομονή και την ανθρωπιά τους για να εξυπηρετήσουν τους συμπολίτες μας. Η πολιτεία δυστυχώς τους ξέχασε και δεν φρόντισε να τους ενισχύσει με επιπλέον προσωπικό.

Δυστυχώς η μόνη λέξη που αρμόζει για αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην Κακαβιά είναι ΑΙΣΧΟΣ και ΝΤΡΟΠΗ για τους ανεύθυνους “υπεύθυνους”και “αρμόδιους”! ΝΤΡΟΠΗ για το ελληνικό κράτος που φέρεται με βαρβαρότητα στα ίδια τα παιδιά του!

ΣΦΕΒΑ, 14/8/2020

Είσοδος μελών:
  
Τιμούμε τον ηρωικό αυτονομιακό αγώνα των Βορειοηπειρωτών - Δελβινάκι, 16 Μαΐου
Εις μνημόσυνον Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ
18 Απριλίου 1994, η «νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» και η διεθνής γνώμη
«1821 – 2021: Διακόσια χρόνια ἀπό τήν Ἐθνική μας Παλιγγενεσία»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΦΕΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΣΕ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΡΙΩΤΗ ΜΟΝΤΗ ΚΟΛΙΛΑ