Εκδημία του Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου


Εκδημία του  Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου

Με θλίψη τα μέλη της ΣΦΕΒΑ πληροφορήθηκαν την είδηση της εκδημίας του  μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου στις αρχές του μήνα. 

Ο μακαριστός Ιεράρχης υπήρξε μία δυναμική προσωπικότητα με πολύπλευρη κοινωνική και εθνική δράση για την οποία καθώς  και την προσφορά του στην τοπική Εκκλησία έχουν ήδη αναφερθεί άλλοι, αρμοδιότεροι ημών.

Αυτό όμως  που από την δική μας πλευρά ως μέλη της ΣΦΕΒΑ οφείλουμε  να μαρτυρήσουμε και να καταθέσουμε,  είναι η απεριόριστη αγάπη προς την πατρίδα μας Ελλάδα και ιδιαίτερα προς τις αλύτρωτες και αλησμόνητες πατρίδες εκτός συνόρων. Αγάπη που σφυρηλατήθηκε από τις προσφυγικές του καταβολές από την Γη του Πόντου, για την οποία ήταν ιδιαιτέρως περήφανος και η οποία δεν έμεινε στο επίπεδο των λόγων αλλά μετουσιώθηκε σε πράξεις   τόσο  την εποχή  της διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, ως ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά στο  Βέρμιο, αλλά και πολύ περισσότερο ως Μητροπολίτης Δράμας, διάδοχος του μακαριστού εθνομάρτυρος  Χρυσοστόμου Σμύρνης (του από Δράμας)

Είναι μνημειώδεις οι αγώνες και η προσπάθειά του για την επιστροφή των συληθέντων κειμηλίων υπό των Βουλγάρων από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και ιδιαιτέρως από την Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, στους οποίους αγώνες δυστυχώς πέρα από την σκληρότητα των γειτόνων μας, αντιμετώπιζε και την αδιαφορία του επίσημου ελληνικού κράτους, όπως τόνιζε και ο ίδιος συχνά.

Παράλληλα υπήρξε ένας από τους λίγους  Ιεράρχες που δεν ξέχασε την αδικημένη ελληνική γη της Βορείου Ηπείρου, από την περίοδο  ακόμη που διακονούσε στην Παναγία Σουμελά. Με ενδιαφέρον παρακολουθούσε τον αγώνα του μακαριστού ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ, για την ενημέρωση του λαού μας  και μετά την πτώση του αθεϊστικού καθεστώτος βοήθησε πολύπλευρα στις αποστολές ανθρωπιστικής  και εκκλησιαστικής βοήθειας  προς  τους αδελφούς μας.

Ως μητροπολίτης Δράμας μάλιστα διοργάνωσε  δύο  μεγαλειώδεις εκδηλώσεις αποκλειστικά αφιερωμένες στον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου. Η πρώτη ήταν   πριν 16  χρόνια στις 6/5/2006  (https://www.sfeva.gr/B0741569.el.aspx ) με κεντρικό ομιλητή τον διάδοχο του ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΥ,  Σεβ. Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΑ. Η δεύτερη  στις 12/10/2019 με καλεσμένους εκπροσώπους των Βορειοηπειρωτών αλλά και την παρουσία του εξαιρετικού  χορευτικού συγκροτήματος από τη Δερβιτσάνη Αργυροκάστρου. Στην εκδήλωση αυτή μάλιστα απέτισε ο ίδιος συγκινημένος φόρο τιμής στον τελευταίο εθνομάρτυρα του ελληνισμού, τον Κωνσταντίνο Κατσίφα  από τους Βουλιαράτες Αργυροκάστρου, απονέμοντας τιμητική πλακέτα στην οικογένειά του ενώ ανέλαβε όλα τα έξοδα έλευσης  του συγκροτήματος από τη Δρόπολη δείχνοντας προσωπικό ενδιαφέρον για τη φιλοξενία παιδιών από τη Βόρειο Ήπειρο που η παρουσία τους τον συγκίνησε ιδιαίτερα. (http://www.imdramas.gr/n/5878/%CE%95%CE%9A%CE%94%CE%97%CE%9B%CE%A9%CE%A3%CE%97-%CE%93%CE%99%CE%91-%CE%A4%CE%9F%CE%9D-%CE%95%CE%9B%CE%9B%CE%97%CE%9D%CE%99%CE%A3%CE%9C%CE%9F-%CE%A4%CE%97%CE%A3-%CE%92%CE%9F%CE%A1%CE%95%CE%99%CE%9F%CE%A5-%CE%97%CE%A0%CE%95%CE%99%CE%A1%CE%9F%CE%A5 )

Τα μέλη της ΣΦΕΒΑ εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τον μακαριστό  Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, για την αμέριστη στήριξή του στον αγώνα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού  και προσευχόμαστε στον Άγιο Θεό,   να του συγχωρήσει  όσα ως άνθρωπός τυχόν επλημμέλησε  και να τον αξιώσει της Ουρανίου Βασιλείας Του.

Εκδημία του  Μητροπολίτου Δράμας κυρού ΠαύλουΕίσοδος μελών:
  
«Καλούμε τον Ελληνικό λαό να μη βιαστεί να παραλάβει την νέα ταυτότητα και να επαγρυπνεί για την πνευματική του ελευθερία»
Ετήσια συνάντηση στελεχών ΣΦΕΒΑ
Δηλώσεις Μητρ. Δρυϊνουπόλεως για την παράταση κράτησης του Φρέντυ Μπελέρη
Στον Αχιλλέα Λαζάρου
Εκδηλώσεις και ψήφισμα στο Δελβινάκι για την επέτειο του Αυτονομιακού Αγώνα της Β. Ηπείρου