Στην 23η επέτειο της ίδρυσης της Ομόνοιας


Αν και απουσίαζαν οι ειδοποιήσεις και το πρόγραμμα στο facebook και  στα Παραρτήματα- πρωτοφανές  φαινόμενο σε όλα τα χρονικά της Ομόνοιας-  η αγάπη για την οργάνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, το αίσθημα της συμπόρευσης και  συμβίωσης μαζί της, ήταν αυτά που παρακίνησαν τον κόσμο και  γέμισε την πολιτιστική αίθουσα της Δερβιτσιάνης στην 23η επέτειο της ίδρυσής της. Συγκεντρώθηκαν στο  χώρο που ιδρύθηκε, εκεί που πήρε το όνομα της, εκεί που οι ιδρυτές της έδωσαν όρκο, ένας όρκος που βάλθηκε στο πρώτο ανακοινωθέν της: «Η ΟΜΟΝΟΙΑ ιδρύεται να εκπληρώσει ένα ιερό ιδανικό, να δυναμώσει το εθνικό και δημοκρατικό φρόνημα, να υπερασπίσει με δημοκρατικά μέσα την εθνική ταυτότητα και τα δικαιώματα των Ελλήνων της Μειονότητας, όπου κι αν βρίσκονται, τα οποία προβλέπονται στο νέο αλβανικό Σύνταγμα και στα βασικά διεθνή ντοκουμέντα για τις εθνικές μειονότητες».

Μετά τη Θεία Λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση της ψυχής των εκλιπόντων ιδρυτών, αγωνιστών και άλλων μελών της οργάνωσης, στα 23 χρόνια πορείας της, στον Ιερό Ναό «Κοιμήσεως της Θεοτόκου»τελεσθέντα από τον πρωτοσύγκελο Παντελή Μήτρο, ακολούθησε το υπόλοιπο πρόγραμμα στην πολιτιστική αίθουσα.

Τίμησαν την επέτειο της Ομόνοιας οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο και Κορυτσά κκ Νικόλαος Κοτροκόης και Ιωάννης Πεδιώτης, ο βουλευτής της Ν. Δ. Νομού Άρτας Γιώργος Στύλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας, ο βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Γεωργίας Αλβανίας ΆλκηςΠούλης και Γιάννης Μπάμπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηπείρου Ιωάννης Καρτέρης, έπαρχοι  των ελληνικών επαρχιών, πρόεδροι Παραρτημάτων απ’ όλη τη χώρα και άλλοι καλεσμένοι.

Ο έπαρχος Κάτω Δρόπολης και πρόεδρος του Παραρτήματος Αργυροκάστρου Δημήτρης Μαλιούκης καλωσόρισε  τους παρευρισκόμενους και άνοιξε την εκδήλωση. Χαιρέτησε πρώτος ο Γ. Πρόξενος Αργυροκάστρου Νικόλαος Κοτροκόης ο οποίος έδωσε έμφαση στην ενότητα που πρέπει να υπάρχει στους κόλπους της Ελληνικής Κοινότητας και την συσπείρωση γύρω από την Ομόνοια, γιατί χάρη σε αυτήν κατορθώθηκαν  και θα κατορθωθούν κι άλλες επιτεύξεις. Ο Γ. Πρόξενος διάβασε  τους χαιρετισμούς του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κυριάκου Γεροντόπουλου για την 23η επέτειο της Ομόνοιας.

Ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Μπολάνος αναφέρθηκε,ακαδημαϊκά, στην ιωβηλαία επέτειο της Ομόνοιας, τονίζοντας πως η Ελληνική Κοινότητα, παρόλο τον αγώνα που κάνει η Ομόνοια, δεν απολαμβάνει τα δικαιώματά της, δικαιώματα που καταπατούνται όπως με την απογραφή, που αφαίρεσαν το δικαίωμα δήλωσης εθνικότητας και θρησκεύματος, την μη αντιπροσώπευση κανενός ελληνικής καταγωγής στο αλβανικό  Υπουργικό Συμβούλιο, την κατάσταση της παιδείας, χωρίς βιβλία, την νέα διοικητική διαίρεση που μαγειρεύουν τώρα κ. ά. Επεκτάθηκε αρκετά στην απογραφή που έκανε η Ομόνοια και  βγήκε ο αριθμός 286.852 (μεγάλος αριθμός, όπως πάντα δήλωνε η Ομόνοια), αλλά δεν ειπώθηκε πως θ’ αξιολογήσει την απογραφή αυτή και θ’ ανατρέψει τα νόμιμα και αναγνωρισμέναδεδομένα της αλβανικής απογραφής. Το εντυπωσιακό και που απέσπασε χειροκροτήματα, ήταν η αναφορά στα 100χρονα της ανακήρυξης της Αυτονομίας και του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας, πράγμα για το οποίο το Γενικό Συμβούλιο θα προετοιμάσει μια επιστημονική Ημερίδα με το θέμα αυτό.

Ο κ. Μπολάνος διάβασε και το χαιρετιστήριο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. ΑντώνηΣαμαρά:

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Ευχαριστώ θερμά για την ευγενική πρόσκληση που μου απευθύνατε να παραστώ στις επετειακές εκδηλώσεις επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεωςείκοσι τριών ετών από την ίδρυση  της Δ. Ε. Ε. Ε. Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ».
Δυστυχώς εξ αιτίας των πολλαπλών ανειλημμένων υποχρεώσεων της περιόδου, δεν δύναμαι ο ίδιος να παρευρεθώ. Η Ελλάς θα εκπροσωπηθεί επισήμως από τον Πρέσβη μας στην Αλβανία, ο οποίος και θα μεταφέρει τον προσήκοντα χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως.
Δράττομαι της ευκαιρίας για να σας μεταφέρω  τις θερμέςπροσωπικέςμου ευχές, καθώς και εκείνες της Πατρίδος, για την ευόδωση των δίκαιων αγώνων της Ε. Ε. Μειονότητας για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας και δικαιοσύνης καθώς και για την προκοπή των συμπατριωτών μας στην Αλβανία.
                                                                                                                                        Αντώνης Κ. Σαμαράς

 

Χαιρέτησαν με τη σειρά ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Στύλος, του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας και του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες, καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Αλβανίας Άλκης Πούλης.

Και τη χρονιά αυτή, αναφέρθηκαν καλεσμένοι και προύχοντες, πρόεδροι και Φαρισαίοι, αλλά καμιά αναφορά για τους ιδρυτές της Ομόνοιας. Έστω και μία εκφώνηση. Κρίμα!

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίττας.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Σημείωση ΣΦΕΒΑ: Εκφράζουμε τη χαρά μας για την αναφορά του Γεν. Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην Αυτονομία και θα αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρωτοβουλία για επιστημονική Ημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τον ηρωϊκό κι επιτυχημένο Αυτονομιακό Αγώνα. Ελπίζουμε επίσης στο κοντινό μέλλον η ΟΜΟΝΟΙΑ να τιμήσει ουσιαστικά τους ιδρυτές της.