Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως για τις αλβανικές εκλογές, τους Βορειοηπειρώτες και την Ελλάδα


Ἐν Δελβινακίῳ τῇ 24ῃ Μαΐου 2021Ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καὶ Κονίτσης κύριος ΑΝΔΡΕΑΣ, ἔκανε τὶς ἀκόλουθες δηλώσεις :
“Τώρα πού καταλάγιασε o θόρυβος τού Τύπου γύρω από τις Αλβανικές  εκλογές, οι οποίες έγιναν την Κυριακή 25 Απριλίου, έχω να παρατηρήσω τα εξής : Ήταν ολέθριο λάθος των Βορειοηπειρωτών να συμπράξουν με τα Αλβανικά κόμματα.Διότι έτσι, δεν φάνηκε η δύναμη του Ελληνικού στοιχείου, κάτι πού αποτελεί υποκάρδιο πόθο των Αλβανών, για να ισχυρίζονται  ότι η Βόρειος Ήπειρος έχει αδειάσει και άρα δεν μπορεί η Ελλάδα να κάνη λόγο γι’ αυτήν! Η σύμπραξη, τελικά, των Βορειοηπειρωτών με τα αλβανικά κόμματα, συνετέλεσε  στην παταγώδη αποτυχία τους ως προς το αποτέλεσμα, αφού, μόλις και μετά βίας, εξελέγησαν δύο Έλληνες βουλευτές...

Πέρα, όμως, από τις παραπάνω διαπιστώσεις, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η πλήρης αφωνία της Ελληνικής Πολιτείας για την πολιτική αναμέτρηση, μέσα. Ελέχθη, ότι αυτό έγινε για να μην τυχόν αλλάξει η συμφωνία Ελλάδος – Αλβανίας για την ΑΟΖ. Κι ακόμη για να μη θιγή η Τουρκία, η οποία όπως είναι γνωστό, πατρονάρει και πολυτρόπως ενισχύει την γείτονα.

 Έτσι, για μια ακόμη φορά, η Βόρειος Ήπειρος απέμεινε να ανεβαίνει μόνη τον οδυνηρό Γολγοθά της. Και ας μη παραβλέπη η Ελλάδα τους «Τσάμηδες», που σήκωσαν πάλι κεφάλι και προβάλλουν τις εξωφρενικές και παράλογες διεκδικήσεις τους από την Χώρα μας, «ξεχνώντας» τα ανήκουστα εγκλήματα που διέπραξαν στην Θεσπρωτία κατά  την διάρκεια της Ιταλικής πρώτα και μετά της Γερμανικής Κατοχής.

Κατά καιρούς, βέβαια, έχουν γίνει δηλώσεις από επίσημους πολιτειακούς και πολιτικούς παράγοντες, ότι «δεν υπάρχει τσάμικο θέμα». Αλλά οι «Τσάμηδες», απόγονοι των εγκληματιών εκείνων, οι όποιοι ακολούθησαν τους Γερμανούς στην αποχώρησή τους από την Ελλάδα, για ν’ αποφύγουν τις συνέπειες των εγκλημάτων τους, συνεχίζουν να συκοφαντούν την Ελλάδα για… «γενοκτονία»  εις βάρος τους. Εννοείται ότι γι’ αυτές τις κινητοποιήσεις υποκινούνται υπογείως από το αλβανικό κράτος. Και το λίγο – λίγο τώρα, αύριο μπορεί να γίνει τεράστιο θέμα και να πάθουμε ότι πάθαμε με το Σκοπιανό, που τρέχουμε και δεν φθάνουμε…

Είναι, λοιπόν, καιρός, η Ελλάδα να ορθώση το Ανάστημα της και με φωνή ισχυρή να απαίτηση από την Αλβανία να σεβασθή τα δικαιώματα των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών. Να μιλήση με παρρησία, όπως έπραξε τελευταία ό Έλληνας ΥΠΕΞ στην Τουρκία. Γιατί αν συνεχίσουμε να σιωπούμε, φόβος υπάρχει μήπως προστεθή ένα ακόμη τμήμα του Ελληνισμού στις «αλησμόνητες πατρίδες». Αλλά τότε, θα είμαστε αναπολόγητοι απέναντι στον Θεό, στο Έθνος και στην Ιστορία”.


(Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως)

Είσοδος μελών:
  
Δελτίο Τύπου Μητρ. Δρυϊνουπόλεως κ. Ανδρέα για τις αλβανικές προκλήσεις
Τελέστηκε μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στη Θεσσαλονίκη
Μνημόσυνο για τον Κ. Κατσίφα στη Θεσσαλονίκη στις 7 Νοεμβρίου
Ἐπέτειος 28.10.1940 - 31.05.1941 : Ἄγνωστες σελίδες ἡρωϊσμοῦ καὶ δόξας
Τριετές μνημόσυνο του εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα από τη Μητρ. Δρυϊνουπόλεως