ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΣΦΕΒΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ


Είναι  σημαντική από κάθε άποψη η σημερινή επίσκεψη του Έλληνα  πρωθυπουργού, στις περιοχές της Βορείου Ηπείρου και μόνο από το γεγονός ότι πέρασαν 31 χρόνια από την προηγούμενη αντίστοιχη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη.

Σημειώνουμε με ικανοποίηση  το γεγονός της επισκέψεως για πρώτη φορά Έλληνα πρωθυπουργού  στη Χιμάρα  που τόνωσε το εθνικό φρόνημα των κατοίκων της περιοχής και την προσπάθειά τους να αντέξουν στην επιδρομή του αλβανικού παρακράτους στις περιουσίες τους.

Σημειώνουμε όμως ορισμένες παραμέτρους που θεωρούμε ότι έπρεπε  να προσεχθούν ιδιαίτερα για να είχε  η επίσκεψη αυτή  πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

1. Θεωρούμε λάθος την κοινή παρουσία  Ράμα και Μητσοτάκη στη Δερβιτσάνη. Ο κόσμος ήταν πολύ  μαζεμένος και συγκρατημένος εκεί καθώς ήταν παρών ο κύριος υπεύθυνος για τις διώξεις εναντίον των Βορειοηπειρωτών, τα τελευταία 9 χρόνιαο οποίος  είναι σταθερά  προσκολλημένος στο άρμα της Τουρκίας. Το γεγονός ότι το αλβανικό κράτος συνειδητά τις τελευταίες ημέρες  προέβη σε συνεχείς προκλήσεις εις βάρος της ελληνικής κοινότητας της Βορείου Ηπείρου, δεν συνάδει σε καμία περίπτωση με την εικόνα φιλίας και συνεργασίας που προσπάθησε να προβάλλει ο Έντι Ράμα με την παρουσία του δίπλα στον  Έλληνα  πρωθυπουργό. 

2. Οι Βορειοηπειρώτες παγίως θεωρούνται ως γέφυρα φιλίας εκατέρωθεν, αλλά δυστυχώς στην πράξη αντιμετωπίζονται  και από την πατρίδα μας, ως παράπλευρο ζήτημα - παρωνυχίδα  των ελληνοαλβανικών σχέσεων αντί  να  θεωρείται ο σεβασμός των εθνικών και μειονοτικών τους δικαιωμάτων ως αναγκαία προϋπόθεση  για την βελτίωση και την πρόοδο των διμερών σχέσεων.  Δυστυχώς σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στους Βορειοηπειρώτες (από τα θέματα ιδιοκτησίας και ασφάλειας, την λεηλασία των πολιτιστικών τους μνημείων, τον ανθελληνισμό στα σχολικά βιβλία και στα ΜΜΕ,  από αλβανικής πλευράς , μέχρι την κοροϊδία  στο ζήτημα των συντάξεων αλλά και την βάρβαρη  αντιμετώπιση των Βορειοηπειρωτών  που διέμεναν στην γενέτειρά τους, με τον σχεδόν απόλυτο αποκλεισμό τους από τον εθνικό κορμό την περίοδο της πανδημίας) οι αδελφοί μας νιώθουν καθημερινά στο πετσί τους  την  εχθρότητα  του αλβανικού κράτους και την αδιαφορία (στην καλύτερη περίπτωση) της ελληνικής πολιτείας με την εξαίρεση  ορισμένων διπλωματικών της εκπροσώπων. Αν αυτό δεν αλλάξει  η ελληνική κοινότητα της Βορείου Ηπείρου νομοτελειακά  είναι καταδικασμένη να σβήσει σε λίγα χρόνια παρά τις πιθανές αγαθές προθέσεις

3. Εντύπωση στους κύκλους των Βορειοηπειρωτών προκάλεσε η  μη μετάβαση του κ. Μητσοτάκη στο  στρατιωτικό νεκροταφείο,  στους Βουλιαράτες, καθώς αποτελεί βασικό σταθμό προσκυνήματος και κατάθεσης στεφάνου στους ήρωες νεκρούς του έπους του 1940, για κάθε επίσημο  πρόσωπο της Ελληνικής πολιτείας που επισκέπτεται την περιοχή.  Μάλιστα πολλοί Βορειοηπειρώτες περίμεναν ότι  η παρουσία του πρωθυπουργού εκεί  θα έστελνε και ένα μήνυμα στην αλβανική κυβέρνηση ότι η Ελλάδα περιμένει την πλήρη διαλεύκανση της δολοφονίας του  Βουλιαρατινού Κωνσταντίνου Κατσίφα τον Οκτώβριο του 2018, ανήμερα της εθνικής μας επετείου.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε η σημερινή επίσκεψη να είναι η απαρχή ενός ουσιαστικού ενδιαφέροντος και μίας πανστρατιάς  της ελληνικής πολιτείας για  την σωτηρία της Βορείου Ηπείρου και  όχι απλά  ένα προεκλογικό πυροτέχνημα, που θα μείνει  στα χαρτιά  και θα καλύψει την ουσιαστική απουσία  των υπευθύνων τα τελευταία 30 χρόνια!