26 χρόνια ΟΜΟΝΟΙΑ: Λαμπρή επετειακή εκδήλωση στη Δερβιτσιάνη


Κι εφέτος το Πολιτιστικό Κέντρο «Σεβαστιανός» στο Κεφαλοχώρι της Δρόπολης, Δερβιτσιάνη ήταν κατάμεστο. Ήρθαν από  διάφορα χωριά της Δρόπολης,  από τους Αγίους Σαράντα και Χιμάρα, από Τίρανα και φίλοι από τον ελλαδικό χώρο.

Αναμεσά τους η πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα κ. Ελένη Σουρανή, οι Γενικοί Πρόξενοι Αργυροκάστρου και Κορυτσάς κύριοι Βασίλειος Τόλιος και Γεώργιος Αλαμάνος, ο Προέδρος του ΚΕΑΔ και βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες, ο Πρόεδρος του ΜΕΓΚΑ Χρήστος Κίτσιος, η καθηγήτρια Παρασκευή Περάκη από την Θεσσαλονίκη, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Καραγιάννης και Μάριος Κάτσης, ο Γ. Γραμματέας του ΔΚ Αλβανίας και βουλευτής Αρμπέν Ιμάμι, ο βουλευτής του ΣΚ Αλβανίας Ανδρέας Μάρτος, η Διευθύντρια Κρατικής Επιτροπής Μειονοτήτων στα Τίρανα Κωνσταντίνα Βεζιάνη, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης Παντελής Πάπιστας, ο Πρόεδρος της ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης Φιλόθεος Κεμεντζεντζίδης, η Σύμβουλος Επικοινωνίας στην Ελληνική Πρεσβεία Τιράνων Μυρένα Σερβιτζόγλου, ο εκπρόσωπος της Νεολαίας Βορειοηπειρωτών Αλέξανδρος Θοδωρής κ. ά.

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό «Κοίμησης της Θεοτόκου» και το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεων των κεκοιμημένων πρωτεργατών και αγωνιστών για τα ιδανικά της Ομόνοιας και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, στην αίθουσα εκδηλώσεων ακολούθησε η ομιλία του Γενικού Πρόεδρου της Ομόνοιας Λεωνίδα Παππά και οι χαιρετισμοί των προσκεκλημένων.

 

Λίγη ιστορία

Ήταν η αναγκαιότητα του καιρού για να  συναντηθούν στη Δερβιτσιάνη οι πρωτεργάτες: Αναστάσης Ντούρος, Βαγγέλης Ζαφειράτης, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Βασίλης Βασιλείου, Βασίλης Ζαφειράτης, Βασίλης Ζούλας, Γιάννης Γιάννης, Γιώργος Μπούκας, Δημήτρης Ζούλας, Δημήτρη Κίκης, Ζήσος Λούτσης, Θανάσης Μάλλιος, Θεόδωρος Βεζιάνης, Κώστας Νάτσιος, Λάμπης Θανάσης, Μιχάλης Λίτσιος, ΝίκοςΜπαλκώνης, Παναγιώτης Μπάρκας, Τηλέμαχος Κονίνης, Χριστάκης Τόλης…και να ιδρύσουν την πολιτικο-κοινωνική και πολιτισμική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ.

Η ίδρυση της  ΟΜΟΝΟΙΑΣ  ήταν μια αναγκαιότητα. Αυτή αναπτέρωσε τις ελπίδες των πολυβασανισμένων και καταπιεσμένων, από το δικτατορικό καθεστώς, Βορειοηπειρωτών, για ένα καλύτερο μέλλον που  θα εκπλήρωνε και θα δικαίωνε τους πόθους των παππούδων και προσπαππούδων τους.

Η 11 Ιανουαρίου ήταν το γλυκοχάραμα που ήρθε ν’ απαλλάξει την Ε. Ε. Μειονότητα από το βαθύ σκοτάδι μιας 50χρονης νύχτας.

 

Ομιλία και χαιρετισμοί

Ο Γ. Πρόεδρος Λ. Παππάς ήταν σαφέστατος και συγκεκριμένος στην ομιλία του:

«Ζούμε σε μία χώρα όπου η πολιτική(οι) της  δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να χαράξουν μία στρατηγική καλής γειτνίασης που θα μας φέρει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο ανθελληνισμός που καλλιεργείται από μερίδα των μέσων ενημέρωση και από σκοταδιστικές κοινωνικές και πολιτικές ομάδες όχι μόνο δεν καταπολεμάται από τις επίσημες δομές του αλβανικού κράτους, αλλά ο σημερινός πρωθυπουργός φλερτάρει επικίνδυνα μαζί τους, επενδύοντας πολιτικά σε αυτό το φαινόμενο. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Ομόνοια και οι εκπρόσωποι της στη βουλή και αλλού προσπάθησαν να ανορθώσουν το δικό τους καθαρό πολιτικό λόγο. Ένας λόγος που δεν εκπροσωπεί επάξια μόνο τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό αλλά θέλουμε να πιστεύουμε και όλη την υγιώς σκεπτόμενη αλβανική κοινωνία που βλέπει τη χώρα να βυθίζεται στην διαφθορά, το κράτος να γίνεται όμηρο των κομματικών  μηχανισμών και η επικράτεια της να μετατρέπεται σε μία απέραντη χασισοφυτεία..».

Για τις επιτεύξεις της Ομόνοιάς το 2016 αναφέρθηκε στην πλούσια πολιτισμική δραστηριότητα όπου εκτός των καθιερωμένων εκδηλώσεων των παραρτημάτων, το καλοκαίρι διοργανώθηκαν αρκετές πολιτιστικές δραστηριότητες αποκορύφωμα των οποίων ήταν το μεγάλο αντάμωμα, ανήμερα του Αγίου Κοσμά, στις 24 Αυγούστου στη Λιβαδειά, με τη συμμετοχή λαογραφικών ομίλων απ’ όλες τις περιοχές της Ελληνικής Μειονότητας αλλά και από την Ελλάδα. Η εκδήλωση  στα πλαίσια του 2016 «Έτος Ελλάδας – Ρωσίας», η επανέκδοση της εφημερίδας «Η Φωνή της Ομόνοιας»,  η δημιουργία του εκδοτικού οίκου της Ομόνοιας για την ανάδειξη ιστορικών, πολιτιστικών και άλλων αξιών του τόπου μας, η φροντίδα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στις περιοχές που δεν έχουμε ελληνικό σχολείο κ. ά.

ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Τέρενς Κουίκ στο ευχετήριο τηλεγράφημά του. Ανάμεσα στ’ άλλα ανάφερε:

«…Η Ομόνοια, πάρα τις πολλαπλές αντιξοότητες, αλλά και τις προσπάθειες για την αποδυνάμωσή της, συνέχισε το έργο της  και εξακολουθεί να συμβάλλει στο μέγιστο στη διατήρηση της παρουσίας της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.Δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι παρακολουθούμε στενά τα ζητήματα που αφορούν την Ομογένεια, παρέχοντας τη στήριξή μας… Η Ελλάδα είναι πάντα στο πλευρό του Ελληνισμού της Αλβανίας και η παραμονή  στις πατρογονικές εστίες προκαλεί αίσθημα υπερηφάνειας σε όλο το έθνος».

Ευχετήριο τηλεγράφημα στάλθηκε και εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας.

«Είμαι πάρα πολύ υπερήφανη που απευθύνομαι σ’ ένα τόσο πολύ εκλεκτό κοινό, άρχισε το χαιρετισμό της η  πρέσβης της Ελλάδος κ. Ελένη Σουρανή. 26 χρόνια πριν η Αλβανία έβγαινε από το παρατεταμένο σκοτάδι απομόνωσης και καταπίεσης στο οποίο την είχε καταδικάσει το χοτζικό καθεστώς. Όμως για τη γηγενή Ε. Ε. Μειονότητα ήταν κάτι περισσότερο από το ξημέρωμα μιας νέας μέρας. Ήταν  μια ανάσα ελευθερίας και μια ελπίδα ότι επιτέλους θ’ απολαύσει τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματά της. Αυτή η ανάσα κι αυτή η ελπίδα έγιναν οι βάσεις πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ομόνοια. Βαθύτατα δημοκρατική και ενωτική στη σύλληψή της η Ομόνοια, τόσο στο Καταστατικό της όσο και στο Πρόγραμμά της, ξεκαθάρισε τους βασικούς της στόχους. Αυτοί οι στόχοι παραμένουναν αλλοίωτοι, μέχρι και σήμερα. Δηλαδή να ενώσει όλους τους Έλληνες μειονοτικούς, ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση και τις πολιτικές πεποιθήσεις, να ενισχύσει την εθνική οντότητα της μειονότητας μέσα από τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις συχνότερεςεπαφές με τον εθνικό κορμό, καθώς και να συμβάλλει στην προσπάθεια του αλβανικού λαού για πρόοδο, εκδημοκρατισμό και δημιουργία κράτους δικαίου…

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το μήνυμα για την ενότητα,  του πνεύματος αλληλεγγύης, γιατί ενόψει και των εκλογών του 2017 θα πρέπει να δείτε τι σας ενώνει και όχι τι σας χωρίζει. Η πορεία της Ομόνοιας έχει ν’ επιδείξει αγώνες και αγωνίες, χτυπήματα και πληγές, αλλά επιτυχίες και ήττες. Είναι ζωντανή , είναι όρθια, έχει πυξίδα και έχει ιστορία για να προχωρήσει σαν ένα πολύτιμο και αναπόσπαστο κομμάτι του Οικουμενικού Ελληνισμού που σε τελευταία ανάλυση είναι η ταυτότητά μας και μας ενώνει.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ Βαγγέλη Ντούλε, τον Πρόεδρο του ΜΕΓΚΑ Χρήστο Κίτσιο, τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Καραγιάννη και Μάριο Κάτση και τον εκπρόσωπο της νεολαίας Αλέξανδρο Θοδωρή.

Ενδιαφέρουσα ήταν η διάλεξη για την Σύμβαση Πλαίσιο, περί δικαιωμάτων του ατόμου και των μειονοτήτων από την κυρία Παρασκευή Περάκη.

Στη συνέχεια προβλήθηκαν δύο ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στην αρχαιότητα του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και στον βραβευμένο από την Ομόνοια, πρώην Γ. Πρόεδρο Σωτήρη Κυριαζάτη.

Βαγγέλης Παπαχρήστος