"Καταδικάστηκα γιατί είμαι Βλάχος Έλληνας"


αναδημοσίευση από το ιστολόγιο "Βορειοηπειρώτης"
 
Το Πρωτοδικείο Κορυτσάς, καταδίκασε σήμερα, τον Ναούμ Ντίτσο,  με ένα χρόνο φυλάκιση, για την υπόθεση της «Μπομποστίτσας» ενώ οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι Αλκης Κοροβέσης και Λουάν Ζάτσε καταδικάστικαν σε 18 μήνες με αναστολή.  
 
Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2010, όταν με πρωτοβουλία του Ελληνόβλαχου πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς, που σημειωτέων είναι ανεξάρτητη από την ΔΕΕΕΜ  ΟΜΟΝΟΙΑ που ηγείται ο Βασίλης Μπολάνος, έγιναν κάποιες εργασίες στο μνημείο που είναι κατασκευασμένο δίπλα από το μοναστήρι της Παναγίας στη Μπομποστίτσα Κορυτσάς, προς τιμήν των δύο Ελλήνων πεσόντων του ’40,  που είναι ενταφιασμένοι σε αυτό το σημείο.
 
Για το διαδρομο από μπετό (εικ) που διαστρώθηκε για καλύτερη πρόσβαση στο μνημείο ο πρόεδρος και οι δύο εργάτες κατηγορούνταν για εργασίες χωρίς άδεια και προσβολή νεκρών σε παλιούς τάφους που υποτίθεται υπήρχαν σε αυτό το σημείο. Το «σκάνδαλο» το αποκάλυψε ο ανθελληνικός τηλεοπτικός σταθμός “Top Channel”, έγινε σημαία των Τσάμιδων και άλλων εθνικιστικών κύκλων στην Αλβανία και υπό αυτές τις πιέσεις ο εισαγγελέας Κορυτσάς διέταξε έρευνα για να καταλήξει στο σημερινό αποτέλεσμα.
 
Με την ανακοίνωση της απόφασης, προκλήθηκε ένταση από τους συγγενείς των κατηγορουμένων και μέλη ης Ομόνοιας Κορυτσάς που ήταν συγκεντρωμένοι μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο κ. Ντίτσος δήλωσε στις κάμερες των αλβανικών τηλεοπτικών σταθμών που παρακολουθούσαν με ενδιαφέρων τη διαδικασία ότι «η απόφαση είναι πολιτική λόγο της ελληνικής μου καταγωγής και πάρθηκε υπό την πίεση εθνικιστικών κύκλων στην Αλβανία. Οι προθέσεις της δικαστίνας που είχε την υπόθεση φάνηκαν από την πρώτη συνεδρίαση όταν μου είπε «από πού και ως που εσύ είσαι Έλληνας;». Είναι κάτι που με προσβάλει, είμαι Βλάχος Έλληνας και είναι τιμή και καμάρι μου, είμαι περήφανος για τους προγόνους μου.  Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος που καταδικάστηκα».  
 
Πιο ασυγκράτητοι και εκδηλωτικοί ήταν κάποια κυρία και ο κ. Κοροβέσης που φώναζαν «εγκληματίες τσάμιδες» και «κάτω η τσαμουριά»!
 
Δείτε το βίντεο της αλβανικής τηλεόρασης εδώ.
 
Σημείωση ΣΦΕΒΑ: σχετική ανακοίνωση της Ενώσεως για τα γεγονότα μπορείτε να βρείτε εδώ και σε παλαιότερα φύλλα του Βορειοηπειρωτικού Βήματος. H σχετική ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (10/6/2011) είναι εδώ.
Είσοδος μελών:
  
Ανησυχία και προβληματισμός για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία
Ἄς ποθήσουμε καὶ τὴν πνευματική μας ἐλευθερία. Γιὰ νὰ γίνουμε καὶ νὰ μένουμε Ἔθνος ἑλληνικό, ἀλλὰ καὶ Ὀρθόδοξο χριστιανικό.
Εις μνημόσυνον αιώνιον Γέροντος Γερβασίου Ραπτόπουλου - η σχέση του με τη Β. Ήπειρο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ και ΨΗΦΙΣΜΑ της μεγαλειώδους εκδήλωσης "ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ"
25 χρόνια από την αποφυλάκιση των πέντε της Ομόνοιας: τα μηνύματα είναι ακόμα νωπά