Η Κύπρος, μια ανθοδέσμη συναισθημάτωνr (ρεπορτάζ)


Έντονα συναισθήματα σε κυριεύουν όσες φορές επισκέπτεσαι το νησί της Αφροδίτης, την Κύπρο.

Είναι αυτά συναισθήματα της μαρτυρικής ιστορίας του νησιού. Είναι συναισθήματα της σημερινής προόδου. Συναισθήματα της τάξης και της ευημερίας. Της φιλοξενίας και της αγάπης. Συναισθήματα που υπάγονται στην  ιδιομορφία  δύο ξεκομμένων κλάδων του ίδιου κορμού: της Βορείου Ηπείρου και της Κύπρου. Είναι όλα αυτά μαζί, μια ανθοδέσμη συναισθημάτων.

Λίγη ιστορία

Μαρτυρική, μα ένδοξη η ιστορία του Κυπριακού λαού.    Αιώνες ολόκληρους το νησί υπό την κυριαρχία των ξένων εισβολέων: των Άγγλων, των Βενετών, των Οθωμανών, ξανά της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Χρειάστηκε ο  απελευθερωτικός αγώνας της  ΕΟΚΑ,  1η Απριλίου 1955 έως  1959,  ν’ ανεξαρτητοποιηθεί από τον βρετανικό ζυγό και να ενωθεί με την μητέρα Πατρίδα, την Ελλάδα, για ν΄ αλλάξει κατ’ αρχάς η ροή της ιστορίας υπέρ του Κυπριακού λαού. Και τονίζουμε κατ’ αρχάς διότι άλλες μαύρες μέρες της επιφύλαξε η ιστορία. Την Τουρκική εισβολή το 1974, που έφερε σαν αποτέλεσμα την διχοτόμηση του νησιού, με 58%  στην Κυπριακή Δημοκρατίας και το υπόλοιπο στο βόρειο μέρος, το αποκαλούμενο ψευδοκράτος, αναγνωρισμένο μόνον από την Οθωμανική Τουρκία. Το ξεκλήρισμα 200.000 προσφύγων από τις πατρογονικές τους εστίες των κατεχομένων, προς την νότια πλευρά της χώρας και την αντικατάστασή τους με 120.000 έποικους Τούρκους από τα βάθη των Οτομάν.

Περιμένοντας τις μεγάλες γιορτές

Το νότιο μέρος της διχοτομημένης Κύπρου άλλαξε σελίδα. Ως μια Προεδρική Δημοκρατία αναγνωρισμένη απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, μέλος του ΝΑΤΟ και των άλλων Οργανισμών, οδεύει προς την ανάπτυξη και την ευημερία με γρήγορους ρυθμούς.

Με αυτούς τους παλμούς κι εφέτος από την μία έως την άλλη άκρη, ντύθηκε στα γιορτινά. Σε κάθε κολώνα και σε κάθε μπαλκόνι υψώθηκαν και κυματίζουν αδελφικά οι δύο σημαίες: αυτή της μητέρας Ελλάδος και η δική τους, η Κυπριακή.

Έντονες οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, την εθνική γιορτή της Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και την 1η Απριλίου, τη γιορτή της Ανεξαρτησίας, της απελευθέρωσης από τον βρετανικό ζυγό.

Αφίσες με τα σύμβολα των εορτών, ομιλίες, δραστηριότητες, που θα κορυφωθούν με την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, το παζλ των ημερών.  

Στην ΕΤΥΚ

Είναι η Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου. Με Επίτιμο Πρόεδρο τον Λοΐζο τον Χατζηκωστή. Ένα αξίωμα που κουβαλάει εδώ και πολλά χρόνια. Κι αυτό οφείλεται στην τιμιότητά του, την ειλικρίνειά του, την εργατικότητα του, μα πάνω απ’ όλα την στοργή του για τους διπλανούς του. Και ιδίως για τον βορειοηπειρωτικό χώρο. Κι αυτό το απέδειξε με την φιλοξενία  217 Βορειοηπειρωτόπουλων το 1992, την ανακαίνιση της πλατείας στο Αλύκο, που πήρε το όνομα «Πλατεία Κύπρος» . Μαζί με το Σύνδεσμο Παγκύπριων Εκπαιδευτικών, την κατασκευή δύο σχολείων, της Γέρμας και του Λευτεροχωρίου, την επιμόρφωση επαγγελματικά 100 νέων, με τον σχολικό εξοπλισμό, την επιμόρφωση 45 εκπαιδευτικών, την συγκρότηση Συντονιστικού Φορέα για τον συντονισμό των βοηθειών προς το χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας κ. ά.  Και τώρα ανέλαβε όλα τα πρέποντα για την παρουσίαση του βιβλίου για τον βορειοηπειρωτικό χώρο «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία- Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», την 28η Μαρτίου. Στο γραφείο και στο αρχείο του, άφθονες φωτογραφίες που απεικονίζουν τον βορειοηπειρωτικό χώρο, που απεικονίζουν όλη τη βούλησή του, όλη την αγάπη του, για το μέρος αυτό.  

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Φώτο πάνω: Ο Γ. Πρόξενος Ι. Πεδιώτης απονέμει τον τίτλο «Επίτιμος Δημότης Επαρχίας Αλύκου», στον Πρόεδρο της ΕΤΥΘΚ Λοΐζο Χατζηκωστή.

Φώτο κάτω: Από την άφιξη των Βορειοηπειρωτόπουλων στην Κύπρο το 1992.