Ημερολόγιο 2017 της ΣΦΕΒΑ αφιερωμένο στους αγωνιστές ιερείς της Βορείου Ηπείρου


Ημερολόγιο 2017 της ΣΦΕΒΑ αφιερωμένο στους αγωνιστές ιερείς της Βορείου Ηπείρου
Ημερολόγιο 2017 της ΣΦΕΒΑ αφιερωμένο στους αγωνιστές ιερείς της Βορείου Ηπείρου

Το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στους αγωνιστές ιερείς της Βορείου Ηπείρου. Σ’ εκείνους που έζησαν και ορθοτόμησαν το λόγο της χριστιανικής και εθνικής αληθείας μέσα στο ζόφο του αλβανικού ολοκληρωτισμού, στη μακρά περίοδο που ακολούθησε το ανεκπλήρωτο όνειρο του 1914.

Σ’ εκείνους που έζησαν το δράμα της σκλαβιάς, που βασανίσθηκαν, αποσχηματίσθηκαν και που οι περισσότεροι έκαμψαν τα σύνορα αυτού του Κόσμου χωρίς να αναπνεύσουν στοιχειωδώς ελεύθερο αέρα,
με την άφατη όμως ικανοποίηση του εκπληρωθέντος προς την Εκκλησία και την πατρίδα καθήκοντος.

 Σ’ εκείνους που κράτησαν ζωντανή την πίστη σ’ ένα Σταυρό και μια Σημαία…

 Σ΄ αυτούς τους ταπεινούς ιερωμένους, με το τριμμένο ράσο και τη φλόγα στην καρδιά αφιερώνουμε το παρόν Ημερολόγιο. Είμαστε βέβαιοι πως οι ψυχές τους διαβαίνουν άγρυπνες την Ελληνική Γη της Βορείου Ηπείρου και προσεύχονται για «της νύχτας το ξημέρωμα», το Ελληνικό ξημέρωμα που θ’ ανατείλει οπωσδήποτε…!

Καλή και ευλογημένη χρονιά.

Το ΚΔΣ της ΣΦΕΒΑ

 

 


ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΙΕΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ … «ΣΥΝΑΞΑΡΙ»

Στα χρόνια της τριπλής Κατοχής Γερμανών, Ιταλών και Βουλγάρων, υπήρξαν εκατόμβες θυμάτων εφήβων, νέων και ωρίμων ανδρών εξ αιτίας της ανθελληνικής μανίας των Κατακτητών. Ανάμεσά τους, και πάμπολλοι Ιερείς. Όμως, περισσότερα θύματα είχε η Ελλάδα, και μάλιστα κληρικούς κατά την διάρκεια της φοβερής κομμουνιστικής ανταρσίας (1946-1949). Μετά τον πόλεμο, κι’ αφού πλέον η Χώρα μας είχε αρχίσει να βαδίζη τον δρόμο της προόδου και να ανοικοδομή όσα είχε καταστρέψει η πολεμική λαίλαπα, εγράφησαν κάποια «συναξάρια», αφηγήσεις, δηλαδή, για τους κληρικούς, που έπεσαν θύματα σ’ εκείνη την απάνθρωπη και απαίσια ανθρωποσφαγή. Κορυφαίο είναι το «συναξάρι», που συνέγραψε ο τότε Μητροπολίτης Λήμνου και μετέπειτα Τρίκκης και Σταγών αείμνηστος Διονύσιος Χαραλάμπους, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Πιστοί άχρι θανάτου», που έλαβε, μάλιστα, και χρυσό μετάλλιοαπό την Ακαδημία Αθηνών.

Όμως, η Ελλάδα έχει και άλλα γνωστά και, κυρίως, άγνωστα θύματα εθνομαρτύρων κληρικών στην πολύπαθη γη της Βορείου Ηπείρου. Από το 1945, που επικράτησε το στυγνό κομμουνιστικό καθεστώς του Ενβέρ Χότζα, μέχρι το 1991 οπότε γκρεμίστηκαν τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, τα οποία έζωναν, όλα αυτά τα χρόνια, απ’ άκρη σ’ άκρη, την γειτονική Χώρα, μυριάδες Βορειοηπειρώτες έπεσαν θύματα της αθεΐας και του μισελληνισμού. Δεν υστέρησαν και οι Βορειοηπειρώτες κληρικοί.\

Στο περυσινό της ημερολόγιο (του 2016) η Σ.Φ.Ε.Β.Α. παρουσίασε μορφές ηρωϊκές λαϊκών, που μαρτύρησαν μέσα, κατά καιρούς, οι οποίοι, στο σύνολό τους, ήταν παντελώς άγνωστοι.Φέτος, αποφασίστηκε να κοσμήσουν τις σελίδες του ημερολογίου του νέου έτους 2017 κάποιες μορφές, ηρωϊκές και σεμνές, κληρικών, που κι’  αυτοί είναι άγνωστοι στους Έλληνες. Έτσι, η ΣΦΕΒΑ κάνει μια πρώτη προσπάθεια να συντάξη ένα πρώτο «συναξάρι», για όλους αυτούς τους λειτουργούς της Εκκλησίας, τους οποίους κανείς δεν εγνώριζε και κανείς δεν μνημόνευε ως μέλη της θριαμβεύουσας Εκκλησίας. Ίσως, αργότερα, φιλοτιμηθή κάποιος να φέρη στο φως τα ονόματα και άλλων πολλών κληρικών της μαρτυρικής Βορείου Ηπείρου, ώστε να φανή η πολύπλευρη προσφορά των ηρωϊκών εκείνων Λευϊτών προς τον λαό του Θεού στα δί σεκτα χρόνια της τυραννίας, και ότι έμειναν «πιστοί άχρι θανάτου», έχοντας λάβει ασφαλώς «τον στέφανον της ζωής» από τα άγια χέρια του Αρχηγού της Εκκλησίας, του Ιησού Χριστού, του ευλογητού στους αιώνες των αιώνων.

Ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ

Είσοδος μελών:
  
Επιστολή προς τους 2 φυλακισμένους στρατιωτικούς από τον Μητρ. Δρυϊνουπόλεως
Ἡ Ἀνάσταση τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ εἶναι τὸ θαῦμα τῶν θαυμάτων. Ἀδελφοὶ συνέλληνες, Χριστὸς Ἀνέστη !
1η Απριλίου 1955: Αιώνια Φλόγα Ελευθερίας
Μήπως χρειαζόμαστε μιὰ καινούργια Ἐθνικὴ Παλιγγενεσία;
Παρουσίαση βιβλίου για τη Β. Ήπειρο στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου