Τιμητική εκδήλωση της Ένωσης Βορειοηπειρωτών για την Ευρωβουλευτή Δρ. Ελένη Θεοχάρους


Τιμητική εκδήλωση της Ένωσης Βορειοηπειρωτών για την Ευρωβουλευτή Δρ. Ελένη Θεοχάρους

Τιμητική εκδήλωση προς τιμή της Ευρωβουλευτού της Κύπρου Δρ. Ελένη Θεοχάρους, διοργάνωσαν η Ένωση Βορειοηπειρωτών  Κύπρου «Ο Πύρρος» και το Ίδρυμα  Μελετών και Αρωγής Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, σε αίθουσα του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια.

Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, μέλη του Ιδρύματος μελετών και Αρωγής Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και διάφορες προσωπικότητες παρευρέθηκαν στην αίθουσα όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση. Για την επαγγελματική και πολιτική δράση της κυρίας Θεοχάρους μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Βορειοηπειρωτών «Ο Πύρρος» Αλέξανδρος Ζιούλης, καθώς και οι προσκεκλημένοι τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας από την Ελλάδα και Βαγγέλης Παπαχρήστος από την Βόρεια Ήπειρο.

Η Δρ Ελένη Θεοχάρους, ιατρός, Παιδοχειρουργικός, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, μέλος της Ένωσης «Γιατροί του Κόσμου» όπου εργάστηκε εθελοντικά ως χειρούργος  σε εμπόλεμες ζώνες και σε υποανάπτυκτες χώρες, σώζοντας χιλιάδες ζωές.

Για την δράση αυτή έγινε μέλος της Αμερικάνικης Εταιρείας Τραύματος και της Ακαδημίας Επιστήμων  της Κεντρικής Ασίας, Επίτιμη Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Δημοκρίτειο, Σικτιβκάρ και Μινσκ. Τιμήθηκε με πολλά και πολύ σημαντικά βραβεία και διακρίσεις.  

Ως λογοτέχνης τιμήθηκε δυο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποιήσεως.

Ως πολιτικός διετέλεσε πολλά έτη Βουλευτής και Ευρωβουλευτής όπου στην κατάταξη του 2018 περιλαμβάνεται ανάμεσα στους κορυφαίους Ευρωβουλευτές, ενώ στον Τομέα για την Ανάπτυξη κατέλαβε τη δεύτερη θέση για τον καλύτερο βουλευτή.

Το όνομα και η δράσης της είναι συνδεδεμένα και με τον Βορειοηπειρωτικό χώρο.  Με τις χειρουργικές επεμβάσεις το 1997 στους Αγίους Σαράντα, τη Χιμάρα, με τις επισκέψεις σε πολλές κοινότητες και κέντρα του δικού μας χώρου, με τις πάμπολλες παρεμβάσεις προς τον Επίτροπο Χαν και την Επιτροπή για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Αλβανίας στη Βόρεια Ήπειρο και ως σκιώδης εισηγήτρια των ενταξιακών της Αλβανίας. Γνωστή για το Ψήφισμά της στο Ευρωκοινοβούλιο για την δολοφονία εν ψυχρώ του Κωνσταντίνου Κατσίφα, την συμμετοχή στην κηδεία του και την συμπαράσταση στην οικογένειά του, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Ράμα να την «ανταμοιβή» με  το «νόμισμα» «non grada».

«Για την πολύπλευρη προσφορά της για την επιβίωση του Ελληνισμού στα ιερά χώματα της Βορείου Ηπείρου, καθώς και για τους αγώνες της για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη γη των προγόνων μας», αναφέρονταν στην Τιμής Ένεκεν που απονεμήθηκε στην κα Θεοχάρους.  

Η  κα Θεοχάρους είναι ξανά υποψήφια για το χρίσμα του Ευρωβουλευτή με το ΔΗΚΟ (Δημοκρατικό Κόμμα) Κύπρου.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Είσοδος μελών:
  
Μνημόσυνα στον Ελλαδικό χώρο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα
Ο Θύμιος Λιώλης στη Μακεδονία (με την ευκαιρία των 115 χρόνων του θανάτου Παύλου Μελά)
15 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ «ΟΜΗΡΟΣ» ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΤΣΑ- ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Θὰ συνεχίσουμε νὰ ἐρχόμαστε ἐδῶ γιὰ νὰ τιμήσουμε τοὺς ἐπώνυμους καὶ τοὺς ἀνώνυμους ἥρωες, ποὺ πολέμησαν “ὡς λέοντες πῦρ πνέοντες”
“Ἡ Ἑλληνικὴ Κυβέρνηση νὰ στρέψει τὴν προσοχή της καὶ στὴν Βόρειο Ἤπειρο"