Το Άγιον Πάσχα στην Βόρεια Ήπειρο


Το Άγιον Πάσχα στην Βόρεια Ήπειρο

Αν και πέρασαν δεκαετίες ολόκληρες μιας αθεϊστικής περιόδου, όταν το δικτατορικό καθεστώς της Αλβανίας κατέρρευσε εκκλησίες και μοναστήρια, ξύρισε και διαπόμπευσε μοναχούς και ιερείς, περιθωριοποίησε τα θρησκευτικά ήθη και έθιμα , την πίστη, όμως, στον Χριστό και στην Παναγιά δεν τα έσβησε εύκολα από τις καρδιές των Βορειοηπειρωτών. Κρυφά θα έκαναν το σταυρό τους, κρυφά θα άναβαν το καντήλι, κάπου κρυμμένο σε μια γωνιά του σπιτιού, κρυφά θα έβαφαν τα κόκκινα αυγά και θα πετούσαν τα τσόφλια σε εμφανές μέρος, για να δείξουν στους άθεους κομμουνιστές πως τα πάντα μπορούν να υποστούν, την πίστη τους όμως, δύσκολα να την ξεκληρίσουν από τις καρδιές τους. Ήταν αυτή η πίστη, αυτή η ένωση με τον Χριστό, που δεν υποχώρησαν στα πλούτη, τα αξιώματα και τις δωροδοκίες που τους πρόσφεραν οι Τούρκοι, για να τους εξισλαμίσουν. Τα έχασαν όλα αυτά, κράτησαν όμως την μεγάλη τους περιουσία: ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ μέσα τους.

Με την κατάρρευση του κομμουνιστικού δικτατορικού καθεστώτος,  ήρθε στην αθεϊστική αυτή χώρα, ως δώρο Θεού,  και ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος ο Μακαριότατος κ.κ. Αναστάσιος. Ξανάχτισε  την Ορθόδοξη Εκκλησία από το μηδέν, την αναβάθμισε και την αξιοποίησε στα σύγχρονα μέτρα.

Και στο Βορειοηπειρωτικό χώρο, χτίστηκαν καινούργιες εκκλησίες, ανακαινίστηκαν οι παλιές και σήμερα όλες οι κοινότητες  έχουν την δική τους ανακαινισμένη ή καινούργια εκκλησία. Τελούνται οι θρησκευτικές τελετές, γίνονται οι Θείες Λειτουργίες, γιορτάζονται ημερομηνίες ορόσημα των Αγίων, γίνονται πανηγύρια.

Το αποκορύφωμα όλων των τελετών, είναι το Άγιον Πάσχα. Οι εκκλησίες μας, με τους λίγους ιερείς, που διαθέτει ακόμα η Ιερά Μητρόπολη Αργυρόκαστρου, θα λάμψουν από το φως των κεριών, θα αντηχήσουν από τον ψαλμό και από τις φωνές των πιστών.

Γεμάτες στην ακολουθία των Ιερών Παθών του Κυρίου, την ημέρα της περιφοράς του Επιταφίου, την ημέρα της Ανάστασης, τις Άγιες μέρες του Πάσχα.

Στον Ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους, στην πόλη των Αγίων Σαράντα, τόσο στην περιφορά του Επιταφίου, όσο και το βράδυ της Αναστάσεως, ο Ναός, ο αυλόγυρους και όλα τα προάστια,, ήταν κατάμεστα από πιστούς. Υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου έγινε η Περιφορά, με την λάμψη των βεγγαλικών η Ανάσταση του Κυρίου.

Ακούστηκε το «Χριστός Ανέστη» και το «Αληθώς Ανέστη», μετατράπηκαν σε πύρινους ποταμούς οι δρόμοι από το φως της Ανάστασης, για να φωτίσει τις καρδιές και να  γαληνεύσει τις ψυχές τους.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)

Είσοδος μελών:
  
Αδειάζουν τα χωριά μας. Ποιος φταίει;
Πριν 37 χρόνια, σαν σήμερα 3/3/1982, βροντοφωνάξαμε υπέρ των δικαιωμάτων των αδελφών μας της Βορείου Ηπείρου.
Β. Ήπειρος: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον: εκδήλωση στη Βέροια, Σάββατο 9 Μαρτίου με κεντρικό ομιλητή τον Μητρ. Δρυϊνουπόλεως
Εθνομάρτυρες της Βορείου Ηπείρου (μέσα από το ημερολόγιο 2016 της ΣΦΕΒΑ)
Αγωνιστές ιερείς της Βορείου Ηπείρου (μέσα από το ημερολόγιο 2017 της ΣΦΕΒΑ)