Τελετή Ενταφιασμού 100 πεσόντων – η ανακοίκωση του ΥΠΕΞ και το μεγάλο ατόπημα προς τους συγγενείς


Τελετή Ενταφιασμού 100 πεσόντων – η ανακοίκωση του ΥΠΕΞ και το μεγάλο ατόπημα προς τους συγγενείς

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον ενταφιασμό των οστών την Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018:

Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη συγκίνηση την τελετή ενταφιασμού οστών περισσότερων των 100 Ελλήνων ηρώων του Ελληνο-ιταλικού πολέμου, που πραγματοποιήθηκε χθες στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας. Η τελετή αυτή σηματοδοτεί την ιστορική δικαίωση των Ελλήνων πεσόντων, οι ψυχές των οποίων μπορούν επιτέλους να αναπαυθούν εν ειρήνη.

Η υλοποίηση της σχετικής συμφωνίας συνιστά ένα σημαντικό δείγμα προόδου στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις. Μια πρόοδος που θα θέσει θεμέλια για την ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών μας.

 


 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ 1940 - 41

Αθήνα,17.7.2018

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σε συνέντευξή σας στις 12 Ιουλίου στις Βρυξέλλες αναφερόμενος στις ελληνοαλβανικές σχέσεις είπατε ότι «Τις επόμενες ημέρες θα γίνει μια πρώτη τελετή στη μνήμη των Ελλήνων Στρατιωτών, που είναι θαμμένοι στη γη της Αλβανίας».

Την επόμενη μέρα πράγματι έγινε η τελετή στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο των Βουλιαρατών, όπου μεταφέρθηκαν τα οστά 100 πεσόντων, των πατεράδων μας και των συγγενών μας, που ανασύρθηκαν από τον ομαδικό τάφο στα Στενά της Κλεισούρας.

Σε αυτή την πρώτη θρησκευτική τελετή, μετά από τη Συμφωνία με την Αλβανία, που περιμέναμε 78 ολόκληρα χρόνια, δεν επετράπη σε κανένα από τα παιδιά και τους συγγενείς των πεσόντων να παρευρεθούν.

Δεν το επέτρεψε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, στον οποίο η Ένωση Τέκνων, Συγγενών πεσόντων του Επους1940 υπέβαλε αίτημα εγγράφως να υπάρχει μια αντιπροσωπεία ή έστω ένας από εμάς στην τελετή.

Δεν το επέτρεψε η Πρέσβης στα Τίρανα κα. Ελ. Σουράνη, που είχε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης, η οποία ενημερώθηκε για την επιθυμία μας. Άλλωστε το ίδιο έκανε και στην έναρξη των εκταφών τον Ιανουάριο, όταν δεν επέτρεψε στον Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης κ. Γ. Σούρλα να εισέλθει στον χώρο, όπου υπήρχαν δεκάδες άλλα άτομα.

Δεν γνωρίζουμε αν στα ιστορικά και χριστιανικά χρονικά, υπάρχει προηγούμενο, που να έχει τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση – τρισάγιο με αποκλεισμένους τους συγγενείς.

Εμείς τα παιδιά των πεσόντων δεν ζητάμε από εσάς, ούτε ζητήσαμε από τους προηγούμενους ιδιαίτερη φροντίδα και ξεχωριστές τιμές που αποδίδονταν στα παιδιά των πολεμιστών στην αρχαία Ελλάδα.

Ζητάμε να αποκατασταθεί η εκκρεμότητα με τους 7.976 πεσόντες πατεράδες μας, που παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι 78 χρόνια.

Ζητάμε τον σεβασμό στη μνήμη τους και να συμμεριστείτε τον αβάσταχτο πόνο μας.

Ζητάμε να καταστεί σαφές ότι αυτή η ιερή υπόθεση, για εμάς χρέος ζωής, δεν προσφέρεται για εκδηλώσεις αυτοπροβολής, παραγοντισμού και διεκδίκησης επιβράβευσης για την θετική πράγματι εξέλιξη.

Εμείς γνωρίζουμε βήμα βήμα, χρόνο χρόνο, ποιοι στάθηκαν δίπλα μας και συνέδραμαν στον μακροχρόνιο αγώνα μας και ποιοι δεν έκαναν ούτε μία αναφορά για τη μεγάλη αυτή εθνική και ανθρωπιστική εκκρεμότητα στην πολιτικής τους διαδρομή.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Περιμένουμε να πληροφορήσετε εμάς, αλλά και όλους τους Έλληνες, που επαίρονται για τους ήρωές τους, αν αυτοί που σας ενημέρωσαν για την τελετή σας είπαν ότι είχαν αποκλείσει την συμμετοχή των παιδιών των πεσόντων.

Για την αχαρακτήριστη αυτή συμπεριφορά, που μας πλήγωσε, κάποιοι έχουν ευθύνες και πρέπει να τους αποδοθούν.

Για τα παιδιά των πεσόντων

Κωστόπουλος Απόστολος
Γούλα Γεωργία
Νασιούλας Σπύρος
Γεωργακόπουλος Γεώργιος
Πουρνάρα Αθηνά
Λέντζου – Καβαλάρη Μαίρη
Γάκης Ευάγγελος
Κυριακάκη Σταματία


(πηγή himara.gr)

Είσοδος μελών:
  
"Ἐσύ, λοιπόν, ὡς Ἐπίσκοπος, ἐπισκοπεύων, ἐπιβλέπων, παρακολουθών, ΔΕΝ πρέπει νὰ ἐπιτρέψεις νὰ πατήσει καὶ νὰ στερεωθεῖ ἐδῶ “Τσάμικο πόδι”"
Βιβλίο "Τα Ελληνοχώρια των Αγίων Σαράντα και Δελβίνου- Μια σύντομη ιστορική, ετυμολογική και πολιτιστικο-κοινωνική αναδρομή"
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΜΕΡΕΣ ΘΕΜΑ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΜΠΕΛΕΡΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΕΕ, ΑΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ!
Τιμήθηκε η Επέτειος Απελευθέρωσης της Κορυτσάς
ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1940