Με λαμπρότητα εορτάστηκε το Άγιον Πάσχα στη Βόρειο Ήπειρο


Ούτε η αστάθεια που επικρατεί, λόγω της άδικης φυλάκισης του εκλεγμένου Δημάρχου και Προέδρου Ομόνοιας Παραρτήματος Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, ούτε η στυγνή δολοφονία του ηλικιωμένου ζευγαριού  στη Δρόπολη, ούτε οι οξυμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών που προσπαθεί να επιβάλλει ο Αλβανός πρωθυπουργός, δεν πτόησαν πάρα πολλούς Βορειοηπειρώτες, να γιορτάσουν το Άγιο Πάσχα στις πατρογονικές τους εστίες,  στη γενέτειρά τους, τη Βόρειο Ήπειρο.

Από τα χωριά της Χιμάρας, σ’ αυτά του Πωγωνίου και της Δρόπολης, των Ριζών και του Βούρκου οι καμπάνες ήχησαν όλη την Μεγάλη Εβδομάδα. Έντονη ήταν η παρουσία των πιστών την Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, που με κατάνυξη παρακολούθησαν τα άγια πάθη του Κυρίου και κάνανε την περιφορά του Επιταφίου, στολισμένος με τον βορειοηπειρωτικό παραδοσιακό τρόπο, μια παράδοση που οι παλιοί μεταφέρουν στους νέους, για να μείνει και να εμπεδωθεί η πίστη στις καρδιές τους.

Έλαμψαν  οι οίκοι του Θεού από το Φως της Αιωνιότητας, το φως που συμβολίζει  την Λάμψη, την Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, για να πλημμυρίσει κι έξω από τους ναούς, στους δρόμους των πόλεων και των κοινοτήτων, μέσα στα σπίτια του καθενός, μέσα στις καρδιές των πιστών.

Μια λάμψη που συνοδεύτηκε με το χαρμόσυνο τροπάριο «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος» και να περάσει το μήνυμα πως η Ανάσταση του Κυρίου έδωκεν ημίν την αιώνιον ζωήν  και μέγα έλεος.

Πολλά συγχαρητήρια  στους ακούραστους ιερείς, τον πατήρ Χρήστο από το Αλύκο, τον πατήρ Κώστα από την Τσούκα, που παρά την προχωρημένη τους ηλικία, προσφέρανε την χαρά της Ανάστασης στους πιστούς  σε πολλές ενορίες.

Ευχόμαστε τέτοιες ροές να έχουμε πιο συχνά, διότι τις έχει ανάγκη αυτός ο τόπος.

Βαγγέλης Παπαχρήστος