Τις απελάσεις του 1993 ζητούν εθνικιστές Αλβανοί


Τις απελάσεις του 1993 ζητούν εθνικιστές Αλβανοί

Χρονιά όξυνσης στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την Ορθόδοξη Εκκλησίας της Αλβανίας χαρακτηρίστηκε το 1993, μια όξυνση που έφτασε στο κατακόρυφο με τα γεγονότα του 1994, τη δίκη των πέντε ηγετών της Ομόνοιας και τη Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου, όπως χαρακτηρίστηκε η 10η  Απριλίου 1994.

Τη χρονιά αυτή, με την ώθηση των εθνικιστών εξτρεμιστών και την έγκριση του τότε Προέδρου Σ. Μπερίσα, απελάθηκαν από τον βορειοηπειρωτικό χώρο, στην αρχή ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Αργυρόκαστρο, Χρήστος Ιακώβ, και μετά ο Αρχιμανδρίτης Μητρόπολης Αργυρόκαστρου Χρυσόστομος Μαηδόνης.

Άμεση ήταν η αντίδραση της οργάνωσης Ομόνοια, της Ελλάδος και όλου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

Οι πιστοί της Δρόπολης συγκεντρώθηκαν στη Δερβιτσιάνη με προορισμό την Μητρόπολη Αργυροκάστρου. Οι πιστοί νομών Δελβίνου και Αγίων Σαράντα μίσθωσαν δέκα λεωφορεία με κατεύθυνση κι αυτοί στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου για συμπαράσταση του Αρχιμανδρίτη. Στους Γεωργουτσάτες τους σταμάτησε η αστυνομία, (φωτό) τους κατέβασαν από τα λεωφορεία κι αυτοί συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία της Γράψης όπου διαμαρτυρήθηκαν και εγκρίνανε ένα ψήφισμα προ την αλβανική ηγεσία. Στο έβγα της Δερβιτσιάνης έγινε σκληρή συμπλοκή μεταξύ των πιστών διαδηλωτών και αστυνομίας, όπου υπήρξαν τραυματίες και συλληφθέντες.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, έστειλε μια αυστηρή διαμαρτυρία, (με τους περίφημους έξι όρους) προς τον Αλβανό Πρόεδρο.

Ενώ η Ομόνοια στην διαμαρτυρία της ανάφερε:

«Το Γενικό Συμβούλιο της Δ. Ε. Ε. Ε. Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ, στις 26.6.1993, στην έκτακτη σύσκεψή του, που πραγματοποιήθηκε στην Δερβιτσάνη, εκφράζει την βαθιά του αγανάχτηση και διαμαρτύρεται για τα άκρως ανησυχητικά  γεγονότα που έλαβαν χώρα στην πόλη του Αργυροκάστρου στις 24 και 25 Ιουνίου.

Η απέλαση τον Αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου αποτελεί παραπέρα κλιμάκωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά και ειδικά των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής  Μειονότητας.  Ο πατέρας Χρυσόστομος ήταν επιφορτισμένος από τον Αρχιεπίσκοπο της Αυτοκέφαλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο με το καθήκον του συντονιστή για την οργάνωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Μητρόπολη Αργυροκάστρου.  Ήταν εγκριμένος από τις επίσημες Αλβανικές αρχές και ασκούσε την θρησκευτική του δραστηριότητα εδώ και ένα χρόνο. Χωρίς καμία προειδοποίηση,  χωρίς να ενημερωθούν οι προϊστάμενοι του, πέραν κάθε κανόνα και νόμου διατάσσεται ν’ απομακρυνθεί από την Αλβανία. Οι δυνάμεις της δημόσιας τάξης που επιφορτίστηκαν για την εκτέλεση της διαταγής  αυτής, όχι μόνον που δεν παρείχαν καμία εξήγηση, αλλά δεν παρουσίασαν κανένα επίσημο έγγραφο δια του οποίου θα δικαιολογούταν η πράξη τους.

Παρ’ όλα αυτά παραβίασαν με αυθάδη τρόπο την κατοικία του πατέρα Χρυσόστομου, παραβιάζοντας έτσι κατάφορα το βασικό  δικαίωμα του πολίτη. Και δεν  αρκέστηκαν με τόσο οι δυνάμεις της δημόσιας τάξης. Χτύπησαν και ξυλοκόπησαν άγρια ορθόδοξους πιστούς που παρευρίσκονταν εκεί, κυρίως γυναικόπαιδα και γερόντους, στην ειρηνική αυτή διαμαρτυρία.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο, σκοπίμως, παραπληροφόρησαν την κοινή γνώμη, παραβιάζοντας το γεγονός απλώς ως  απομάκρυνση ενός ανεπιθύμητου πολίτη.  Τέτοιες ανευθυνότητες και βίαιες πράξεις είναι επιφορτισμένες με εντάσεις και εμπεριέχουν τον κίνδυνο θρησκευτικών και εθνικών αντιπαραθέσεων, επιφέρουν την αποσταθεροποίηση της κατάστασης και την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των εθνοτήτων.

Τέλος, τονίζουμε πως μια τέτοια κοντόφθαλμη πολιτική έναντι της ΕΕΜ και της Ορθοδοξίας, μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε το υπάρχον πολιτικό στάτους της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

Μια τέτοια κατάσταση   και την όξυνση των σχέσεων με την Ελλάδα, την Ε. Ε. Μειονότητα και την οργάνωσή της την Ομόνοια, ζητούν το τελευταίο διάστημα μερικοί ανεγκέφαλοι εθνικιστές Αλβανοί, με πρωτεργάτες το Σύλλογο «Djemte e Laberise» οι οποίοι έκαψαν ελληνικές σημαίες και συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Ελληνικό Προξενείο Αργυροκάστρου πριν κάποιες μέρες ζητώντας  την απέλαση του Γενικού Προξένου, Λάμπρου Κακίση.

Η αστυνομία,  σε αντίθεση με τα γεγονότα του 1993, προέβη σε συλλήψεις και για καταπάτηση των κανόνων της πανδημίας τους επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Βαγγέλης Παπαχρήστος
Είσοδος μελών:
  
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ
Τό ἔπος 1940 – 41: Αἰώνια δόξα τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Οἰκουμένης
Ἔντι Ράμα: "Τό λιμάνι τοῦ Δυρραχίου θά γίνῃ de facto λιμάνι τοῦ Κοσσυφοπεδίου". Ποιά εἶναι τὰ ἐπακόλουθα; ;
Ὁ Ἕλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας ἄς μή παρασυρθῇ ἀπό χαμόγελα καί ἁπλόχερες ὑποσχέσεις τῆς Ἀλβανίας κατὰ τὴν ἐπίσκεψή του.
ΝΤΡΟΠΗ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ! ΟΙ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΑ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΜΑΣ!