Η εορτή του Αγίου Δονάτου και η επέτειος της δολοφονίας των 49 προκρίτων της Παραμυθιάς


Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Δονάτου Παραμυθίας τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ΄ Αρτοκλασίας, προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μολυβδοσκεπάστου Αρχιμανδρίτου Αρσενίου Μάϊπα, κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, παρουσία των πολιτικών αρχών του Νομού Θεσπρωτίας και πολλών πιστών οι οποίοι ήλθαν να προσκυνήσουν και να εορτάσουν τον Άγιο.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Ντελής, Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Γηρομερίου.

Μετά το πέρας του Εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνος του Αγίου Δονάτου εντός της πόλεως της Παραμυθίας.

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δονάτου Παραμυθίας τελέσθηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Παραμυθίας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας, ο οποίος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον Άγιο Δονάτο, αλλά και σε πολλά ιστορικά γεγονότα της μαρτυρικής περιόδου της Ναζιστικής κατοχής, όπως Παραμυθιά, Δίστομο, Καλάβρυτα, Χωριάτης, καθώς και για πολλές άλλες περιοχές. Τόνισε, πώς δεν πρέπει να ξεχνούμε την ιστορία μας, και παρότρυνε τους μεγαλυτέρους να διδάσκουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την αλήθεια.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε Αρχιερατικό Μνημόσυνο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Παραμυθίας, υπέρ αναπαύσεως των 49 εκτελεσθέντων Προκρίτων της πόλεως της Παραμυθίας από τα Ναζιστικά Στρατεύματα Κατοχής, τα οποία είχαν έλθει σε συνεργασία με τους ανθέλληνες Τσάμηδες.

Εν συνεχεία ακολούθησε πομπή προς το Μνημείο των εκτελεσθέντων όπου τελέσθηκε Αρχιερατική επιμνημόσυνη Δέηση παρουσία των αρχών της πόλεως και των συγγενών αυτών.

romfea.gr