Ύμνος για τη γενέτειρα, το νέο βιβλίο του Δημήτρη Παππά


Ύμνος για τη γενέτειρα, το νέο βιβλίο του Δημήτρη Παππά

«Δρόπολή μου παινεμένη, Δροπολίτισσα καημένη» τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του συνταξιούχου δάσκαλου Δημήτρη Παππά. Είναι το όγδοο κατά σειρά βιβλίο που έδωσε στους αναγνώστες ο  καθηγητή της Ελληνικής Γλώσσας, όπως τον αποκαλούν, διότι ήταν ο πρώτος δάσκαλος που δίδαξε στο Ελληνικό σχολείο του Αργυρόκαστρου στην αντιπολίτευση  και των εκατοντάδων μαθητών  που διδάχτηκαν στα φροντιστήριά του την Ελληνική γλώσσα..

Τα βιβλία του Δημήτρη,  σε ποιητικό και πεζό λόγο, είναι βιβλία με βαθιές σκέψεις, με συναισθήματα  αγάπης και πόνου, ελπίδας και νηνεμίας, σαφήνισης και παρότρυνσης.  Βιβλία εμπλουτισμένα με αγωνιστικές, πατριωτικές, θρησκευτικές, κοινωνικές και πάνω απ’ όλα  ανθρώπινες πτυχές. 

Και είναι τα βιβλία του τόσο συναρπαστικά, διότι οι στίχοι τους είναι κατανοητοί, για μικρούς και μεγάλους, για σοφούς και αμαθείς,  είναι πηγαίοι οι στίχοι του,  απ’ την καρδιά βγαλμένοι. 

Οι στίχοι του Δημήτρη είναι σεμνοί όπως ο ίδιος. Φορτωμένοι με την ψυχή, τη λογική και το είναι του. Και σου είναι ευχάριστο να διαβάζεις μια λογική καθαρή σκέψη, που να εκφράζεται με μια καθαρή ελληνική γλώσσα.

Αυτά τα συναισθήματα, αυτές οι σκέψεις, αυτές οι πτυχές προβάλλονται  στο παρών βιβλίο.. 

Εκείνο που διαφοροποιεί την συλλογή αυτή είναι το γεγονός που αυτή είναι ένας ύμνος για τον τόπο μας. Γι’ αυτό που λέγεται Γενέτειρα. Κι έχει το όνομα: Δρόπολη, Βούρκος, Πωγώνι, Ριζά...  Υμνεί τη γενέτειρα, νοσταλγεί για την γενέτειρα. Χαίρεται με την πρόοδό της. Πικραίνεται με την κατάντια της.

Γιατί είναι κρίμα αυτός ο τόπος. Ο πολυβασανισμένος,  ο πολυτραγουδισμένος. Ο πανάρχαιος, ο πολιτισμένος. Με: Χώματα με ιστορία τριών χιλιάδων χρόνων, / χώματα των αιώνων, των θρύλων και των πόνων. 

Είναι κρίμα αυτοί οι άνθρωποι: Οι πατριώτες, οι αγωνιστές, οι δουλευταράδες, οι νυκοκυραίοι, οι πολιτισμένοι, οι μορφωμένοι. Αυτός ο τόπος με: γυναίκες πονεμένες, μανάδες παθιασμένες,  ακούραστες, λεβεντομάνες, ηρωίδες, λέει ο ποιητής.

Βαγγέλης Παπαχρήστος  

Ύμνος για τη γενέτειρα, το νέο βιβλίο του Δημήτρη ΠαππάΕίσοδος μελών:
  
Στοχοποίηση Γρ. Καράμελου - είναι απόλυτη ανάγκη η Ελλάδα να ενδιαφερθεί για την Κορυτσά
Ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως για τις αλβανικές εκλογές, τους Βορειοηπειρώτες και την Ελλάδα
Τιμήθηκε στο ακριτικό Δελβινάκι η επέτειος υπογραφής του Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας
Τιμούμε τον ηρωικό αυτονομιακό αγώνα των Βορειοηπειρωτών - Δελβινάκι, 16 Μαΐου
Εις μνημόσυνον Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ