Ένα λεπτομερές, τεκμηριωμένο βιβλίο, για τα τεκταινόμενα στην Αλβανία την περίοδο 1992-1996


«ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΤΥΠΟΥ- η δημοσιογραφία ως τεκμήριο Ιστορίας  των Διπλωματικών Σχέσεων Ελλάδας-Αλβανίας 1992-1996», τιτλοφορείται το νέο βιβλίο του Χρήστου Γ. Φαϊλάδη, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ως Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, την περίοδο αυτή, ο κ. Φαϊλάδης, σε μορφή ημερολογίου κατέγραψε με σαφήνεια και με κάθε λεπτομέρεια όλα τα τεκταινόμενα που συνέβησαν στην Αλβανία την περίοδο 1992-1996, σαφηνίζοντας ιδιαιτέρως αυτά που είχαν σχέση με την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την οργάνωσή της «ΟΜΟΝΟΙΑ»  και την Ελλάδα.

Το βιβλίο  αποτελεί την καθημερινή ημερολογιακή καταγραφή συμβάντων και γεγονότων  της περιόδου αυτής για την πορεία των Ελληνο-αλβανικών σχέσεων, μια περίοδος, που όπως τονίζει ο πρώην πρέσβης στα Τίρανα κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς στον πρόλογό του,  αναφέρεται στα «πέτρινα χρόνια» με τις διώξεις  και διακρίσεις κατά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία και το καθεστώς αυθαιρεσίας, ασυδοσίας και περιφρόνησης  του λεγομένου «κράτους δικαίου».

Ειδική αναφορά  στο βιβλίο γίνεται στο έτος 1994, με τις βιοπραγίες, την «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου» και την καταδίκη των πέντε ηγετών της Ομόνοιας, δύο εκ των οποίων, ο Βαγγέλης Παπαχρήστος και ο Κώστας Κυριακού, παρευρίσκονταν στην αίθουσα της παρουσίασης και όταν αναφέρθηκαν τα ονόματά τους, σηκωθήκαν όλοι όρθιοι και χειροκρότησαν.

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., την 18η Δεκεμβρίου στην Αθήνα, με ομιλητές τους κυρίους: Ιωάννη Χρυσουλάκη, Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας, Άγγελο Συρίγο, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου-Βουλευτής, Αλέξανδρο Μαλλιά- Πρέσβης ε.τ., Δημήτρη Ηλιόπουλο-Πρέσβης ε.τ., με συντονιστή τον κ. Ιορδάνη Χασαπόπουλο δημοσιογράφο στο «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Αν και πέρασαν τόσα χρόνια από την περίοδο που καταγράφεται στο βιβλίο, «Ακόμα σήμερα,  που απειλείται η ευρωπαϊκή διάσταση της Αλβανίας, υπάρχουν δράσεις που προκαλούν τα αισθήματα της Ελληνικής Μειονότητας, ιδιαιτέρως όταν βλέπουν να καταπατούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα δικαιώματά της», όπως αναφέρει  ο αείμνηστος καθηγητής  Θεόδωρος Κουλουμπής στο βιβλίο.

Και συγκεκριμένα το βλέπουμε με την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου  Χιμάρας, Φρέντη Μπελέρη.

Βαγγέλης Παπαχρήστος