Να γνωρίσουμε τα χωριά της Βορείου Ηπείρου: το Βοδίνο


Το Βοδίνο είναι χτισμένο στους πρόποδες του βουνού Πολυτσά.

Απέχει 2 χιλιόμετρα μακριά από τα Βρυσερά και 30 χιλιόμετρα από την πόλη του Αργυροκάστρου.

Αν και μικρό το χωριό είναι πανάρχαιο, όπως αναφέρουν διάφορα ντοκουμέντα  και η τουρκική στατιστική φόρων του 13ου αιώνα

Πολλές είναι οι εκδοχές για την ετυμολογία του ονόματος. Μια εκδοχή αναφέρει πως η ονομασία του χωριού σχετίζεται με τους πολλούς βοσκοτόπους όπου σύμφωνα με τα λεγόμενά το μέρος είχε πάρα πολλά κοπάδια με βόδια, και από το βόδι και  την κατάληξη του ορεινό (νο) βόδι+ νο= βοδινό.

Η δεύτερη εκδοχή ότι έχει την προέλευση από την σλάβικη λέξη  boda» (νερό), πράγμα που δεν ευσταθεί διότι το Βοδίνο δεν έχει πολλά νερά πηγών.

Μια τρίτη εκδοχή σχετίζεται με το θρύλο της Μονοβύζας και το  φρούριο Παλιοκαστρί. Γύρω από το φρούριο έγιναν πολλές σκληρές μάχες. Η Μονοβύζα (που λατινικά σημαίνει Μποντίνα), στο πέρασμα του χρόνου έγινε συγχώνευση  των φθόγγων και προήλθε η σημερινή ελληνική λέξη Βοδίνο. Υποτίθεται ότι το φρούριο  «Παλιοκαστρί» χτίστηκε τον 7ο αιώνα π.Χ. Οι περισσότεροι χρονικοί υποστηρίζουν την τρίτη εκδοχή. Υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία, υπαρκτά, όπως το φρούριο του Παλιοκαστρί και πίσω του ερείπια χωριού.

Το 1990 είχε εγγεγραμμένα 337 άτομα, ενώ στην απογραφή του 2005 αριθμούνται 406 κάτοικοι και περίπου 103 οικογένειες.

Χάρη στην επένδυση των ξενιτεμένων Βοδινιωτών το 1901 αναγέρθηκε το, κτίριο και άνοιξε Δημοτικό σχολείο.

Σήμερα, λόγω μετανάστευσης στο χωριό μείνανε πολλοί λίγοι.

Λευτέρης Κοντός