Ποιητές από διάφορες χώρες στους Αγίους Σαράντα, για την εκδήλωση «Ποιητική Τριήρης του Ιουνίου»


Ποιητές από διάφορες χώρες στους Αγίους Σαράντα, για την εκδήλωση  «Ποιητική Τριήρης του Ιουνίου»

Είναι η 15η κατά σειρά χρονιά που η Λέσχη των Δημιουργών «Joniane» των Αγίων Σαράντα,  διοργανώνει την: «Ποιητική Τριήρης του Ιονίου».

Τα μέλη της Λέσχης, ποιητές από την αλβανική επικράτεια και  καλεσμένοι από διάφορες χώρες για τρεις μέρες  αναφέρονται στην ποιητική τους δημιουργία,  απαγγέλουν ποιήματά τους,  ανταλλάσσουν πείρα  και συνάμα δεσμούς και γνωριμίες.

Στην 15η Σύνοδο που διεξήχθη από την 1-3 Οκτωβρίου συμμετείχαν ποιητές από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Κόσσοβο, το κράτος των Σκοπίων και την Αυστρία, ενώ ήταν καλεσμένοι ακόμα από τη Βουλγαρία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία, το Μαυροβούνιο και τον Καναδά, αλλά λόγω κορονοϊού, δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Η Λέσχη των Δημιουργών   «Joniane» είχε προετοιμάσει  προ καιρού μια ποιητική Ανθολογία με ποίηση όλων των  καλεσμένων, μεταφρασμένη από δημιουργούς της Λέσχης. Τους Έλληνες ποιητές μετάφρασε ο ποιητής και πεζογράφος Βαγγέλης Ζαφειράτης.

Από ελληνικής πλευράς ήταν καλεσμένοι ο Δημήτρης Κανελλόπουλος, ποιητής, πεζογράφος και εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Οροπέδιο», μεταφραστής, κάτοχος του Κρατικού Βραβείου Διηγήματος το 2019, ο Αντώνης Σκιαδάς ποιητής, κρητικός, δημιουργός 11 ποιητικών συλλογών, μέλος του Συλλόγου Συγγραφέων της Ελλάδας, η Αλεξία Αθανασίου και η Μαρία Ξανθοπούλου. Παρευρέθηκε μόνον η κ. Ξανθοπούλου.

Οι καλεσμένοι ποιητές και τα μέλη της Λέσχης απήγγειλαν ποιήματά τους,  αντάλλαξαν γνώμες  για την περεταίρω βελτίωσή της ποίησης και απονεμήθηκαν «Πιστοποιητικά Ευγνωμοσύνης».

Μια περιοδεία με το καράβι στα παράλια του Ιουνίου,  άφησε άφωνους τους ποιητές των ξένων χωρών, για να αποχωρίσουν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η δραστηριότητα αυτή καλύφτηκε από το Δημαρχείο της πόλης και συγκεκριμένα με τη μέριμνα του Δημάρχου Αντριάν Γκούρμα.  

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Ποιητές από διάφορες χώρες στους Αγίους Σαράντα, για την εκδήλωση  «Ποιητική Τριήρης του Ιουνίου»Είσοδος μελών:
  
Δεκαπενταύγουστος: Ἕνας θάνατος πού πανηγυρίζεται!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΦΕΒΑ 2022
Πρόσκληση για παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη - 1 Ιουνίου
Εκδημία του Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου
Δελτίο Τύπου, Ομιλία και Ψήφισμα Εκδηλώσεων της Επετείου Αυτονομίας της Β. Ηπείρου