Η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία» στην Κύπρο και τα μηνύματά της


Με το άμεσο ενδιαφέρον  του Επίτιμου Προέδρου της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου κ. Λοΐζου Χατζηκωστή, έγινε, η παρουσίαση του βιβλίου «Η Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία- Ομονοιακή αναδρομή 1991-2021», του Βαγγέλη Παπαχρήστου.

Κύπριοι και Βορειοηπειρώτες, που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, γέμισαν ασφυκτικά την πολυτελέστατη αίθουσα της Ε.Τ.Υ. Κ.  στη Λευκωσία.

Ήταν το ενδιαφέρον να μάθουν πιο πολλά για  την ιστορία και τους αγώνες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, του άλλου ξεκομμένου κλώνου, όπως χαρακτηριστικά αποκαλούν την μοίρα των δύο αδερφών λαών, των Βορειοηπειρωτών και των Ελληνοκύπριων,  μα και οι δύο εξαίρετοι ομιλητές: ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης και ο  Καθηγητής Εκτίμησης Κινδύνου Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Γεώργιος Μπούστρας, με συντονιστή τον Επίτιμο Πρόεδρο της Ε.Τ.Υ.Κ. κ. Λοΐζο Χατζηκωστή, που κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού.

Τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο, ο τέως Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Οικογενειακών Οργανώσεων Βαλκανίων και Κύπρου, κ. Ανδρέας Χρυσάνθου, καθηγητές κ. ά.

Το μήνυμα που πέρασε στην παρουσίαση του βιβλίου, είναι ότι οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, παρά τη συρρίκνωση και την αφομοίωση που υπέστησαν, παρά τις προσπάθειες αλλοίωσης στο διάβα των χρόνων, έμειναν εργατικοί, τίμιοι, αγαθοποιοί, φιλομαθείς, νομοταγείς, φιλειρηνικοί,  και ως τέτοιοι θα βρουν τη δύναμη να βγουν από το σταυροδρόμι που τους έχουν οδηγήσει, και πως το βιβλίο αυτό θα επαναφέρει μνήμες ένδοξες,  και θα προσθέσει έναν κρίκο στην καδένα της νεότερης βορειοηπειρωτικής ιστορίας.

Ότι οι  Βορειοηπειρώτες δεν το βάζουν κάτω. Προχωρούν. Διότι είναι Έλληνες κι όταν αναστενάζουν κι όταν φτιάχνουν όνειρα. Ήταν και είναι Έλληνες στα άγια πατρώα χώματά τους, με τα αρχαία αμφιθέατρα, τις πανάρχαιες εκκλησίες  και την ψυχή γεμάτη λεβέντικους ηπειρωτικούς σκοπούς. Είναι υπερήφανοι για την ιστορία τους, για τους αγώνες τους, για το ΕΙΝΑΙ τους.

Η ΕΤΥΚ απένειμε στο συγγραφέα την πλακέτα «ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ- για την πολύτιμη προσφορά του στον Ελληνισμό Βορείου Ηπείρου». Την απονομή έκανε οι εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας.     

Βαγγέλης Παπαχρήστος