Το δίδαγμα των τριάντα και πλέον χρόνων: η πολιτική της Ελλάδος προς τους Βορειοηπειρώτες να έχει συνέχεια και να είναι συγκεκριμένη


Η Πρώτη Γενική Συνδιάσκεψη της Ομόνοιας που συνήλθε το Φεβρουάριο του 1992 ανέδειξε το Γενικό Συμβούλιο και το Γενικό Προεδρείο. Ένα από τα καθήκοντα που έβαλε το Γ. Προεδρείο ήταν οι επαφές με την Ελληνική Κυβέρνηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα, για να έκανε σαφές το πρόγραμμα και το καταστατικό της, για την στήριξη στην πορεία της από την Μητέρα Πατρίδα.

Έτσι από 1-5 Ιουνίου 1992 το Γ. Προεδρείο της Ομόνοιας είχε στην Αθήνα μια σειρά συναντήσεων με την κυβέρνηση και την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων.

Με την Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Τσουδερού κι άλλων αξιωματούχων συζητήθηκαν:

1.Η στήριξη της οργάνωσης Ομόνοια, ως μόνος εκπρόσωπος του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού

2.Η ελεύθερη επικοινωνία ως λύση, για να μην αδειάσει ο τόπος.

3. Το σχολικό ζήτημα  και συγκεκριμένα η  επισκευή των σχολείων, η εκτύπωση σχολικών κειμένων και η διεξαγωγή σεμιναρίων με τους δασκάλους για ειδίκευση.

Έγιναν επαφές με τον Γ. Γραμματέα της ΝΔ Αντώνη Σγαρδέλλη, τον  εκπρόσωπο του Συνασπισμού Ανδρέα Λεντέκη, το βουλευτή του ΚΚΕ Γεράσιμο Αραβανό, τους βουλευτές  Γιάννη Αβέρωβ, Θωμά Κούρτη, Κάρολο Παπούλια και Αλέκο Παπαδόπουλο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου η αντιπροσωπεία υποδέχτηκε από τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και όλος ο ελληνικός λαός  είναι στο πλευρό των Βορειοηπειρωτών και θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την καταχώρηση των δικαιωμάτων της ΕΕΜ,  όπως προβλέπει η ΔΑΣΕ και το Διεθνές Δίκαιο, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Μας ενθάρρυνε  και η δήλωση του νέου Πρωθυπουργού, γιου του αείμνηστου Κωνσταντίνου, του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τα δικαιώματα των Βορειοηπειρωτών και την στήριξή τους για την επιβίωση στα πάτρια εδάφη. Μας ξάφνιασε, όμως,  η δήλωση του Υπουργού εργασίας του κ. Βρούτση, για ένα πάγιο αίτημα των Βορειοηπειρωτών, αίτημα που είχε βρει λύση και τώρα περιπλανιέται στις καλένδες. Ο λόγος για την σύνταξη (επίδομα το είπαν αργότερα) του ΟΓΑ και την ασφάλεια των Βορειοηπειρωτών.

Το δίδαγμα των τριάντα και πλέον χρόνων είναι ότι η πολιτική της Ελλάδος πρέπει να έχει συνέχεια και να είναι συγκεκριμένη.

(από συνεργάτη της ΣΦΕΒΑ στη Β. Ήπειρο)