Όταν επικρατεί η ενότητα και η πίστη στις δικές σου δυνάμεις


Όταν επικρατεί η ενότητα και η πίστη στις δικές σου δυνάμεις

Το Μάιο με Ιούνιο του  1992, η κυβέρνηση του Δημοκρατικού Κόμματος στην Αλβανία αποφασίζει να διαιρέσει διοικητικά τον νομό των Αγίων Σαράντα σε δύο νομούς: του Δελβίνου και των Αγίων Σαράντα. Ταυτόχρονα, μη λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική παράδοση, απέσπασε από την περιφέρεια Αργυροκάστρου τους δύο προαναφερόμενους νομούς και τους προσάρτησε στην περιφέρεια Αυλώνας.

Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση αυτής της κίνησης πέρα από τον έκδηλο στόχο να διαιρεθεί αφενός ο συμπαγής όγκος της Εθνικής Ελληνικής Κοινότητας και να παρεμποδιστεί η μεταξύ των μειονοτικών πληθυσμών επικοινωνία αλλά και η επικοινωνία με τις τοπικές αρχές. Ένας επιπλέον στόχος υπήρξε ασφαλώς και η προσπάθεια του αλβανικού κράτους να εμποδίσει την επίτευξη θετικών εκλογικών αποτελεσμάτων για το κόμμα της Ε. Ε. Μειονότητας, το ΚΕΑΔ.

Στις 26 Ιουλίου 1992 στην Αλβανία έγιναν οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης, η ΟΜΟΝΟΙΑ- ΚΕΑΔ πετυχαίνει τα καλύτερα δυνατά εκλογικά αποτελέσματα. Δηλαδή οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στέφθηκαν με επιτυχία. Ήταν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ΕΕΜ και τους Βορειοηπειρώτες τ’ αποτελέσματα των εκλογών αυτών. Στους νομούς των Αγίων Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου  η ΕΑΔ πιάνει την πρώτη θέση με υψηλότερα ποσοστά από τα άλλα κόμματα. Πρωτοφανές γεγονός.

Έτσι τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου και δεύτερου γύρου έφεραν στο προσκήνιο την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της έδωσαν την δυνατότητα ν’ αναδείξει  τρεις νομάρχες: τον οικονομολόγο Βασίλη Τσιάκο στους Αγ. Σαράντα, τον καθηγητή Μαθηματικών Βασίλη Μπιλέρο στο Δέλβινο και τον πολιτικό μηχανικό Σωκράτη Καλυβόπουλο, στο Αργυρόκαστρο. Δύο δημάρχους: τον ιατρό Χαράλαμπο Γκιάτη  στους Αγίους Σαράντα και τον Οδυσσέα Γκόρο στη Χιμάρα. Δώδεκα επάρχους: τον Βασίλη Ιωάννου στο Αλύκο, τον Χρήστο Γκίκα στη Λιβαδειά, τον Σωκράτη Καλτσούνη στη Δίβρη, τον Βασίλη Καλυβά στο Μεσοπόταμο, τον Χαρίλαο Σπύρο στη Φοινίκη, το Μιχάλη Νίκα στην Κάτω Δρόπολη, τον Πάνο Λιούλια στην Άνω Δρόπολη, τον  Σταύρο Ζαρμπαλά στο Πωγώνι, στο νομό της Πρεμετής και της Κορυτσάς. και πάρα πολλούς νομαρχιακούς, δημοτικούς και  επαρχιακούς συμβούλους.

76% φθάνουν τ’ αποτελέσματα για το δήμαρχο της Χιμάρας, 64% για την νομαρχία του Δελβίνου, 55,5% για τη νομαρχία των Αγίων Σαράντα, 30% στην Κορυτσά.

Στις εκλογές αυτές το ΚΕΑΔ έδειξε τον εαυτό του ως ένα κόμμα με πλατιά λαϊκή υποστήριξη, ως ένα κόμμα σύγχρονο και με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Για την μεγάλη αυτή νίκη σε μήνυμά του  προς τους Βορειοηπειρώτες ο Μητροπολίτης Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής & Κονίτσης, Σεβαστιανός, ανάφερε:

«Να σας συγχαρώ γιατί πρώτα με την ψήφο σας γίνατε αφορμή να πέσει, να γκρεμιστεί και να αφανιστεί το αντίχριστο κομμουνιστικό καθεστώς Χότζα-Αλία, που για 50 χρόνια δεν σας άφησε τίποτε όρθιο. Σας γκρέμισε τις εκκλησίες, έκλεισε τα  ελληνικά σχολεία, γέμισε τις φυλακές με τους άντρες και τα παιδιά σας.

  Να συγχαρώ δεύτερον τα γενναία παλικάρια που χωρίς να υπολογίσουν τις τυχών συνέπειες,  ήρθαν  στα χωριά τους,  στη  Β, Ήπειρο και  ψήφισαν. Εύγε σας! Φανήκατε Έλληνες. Σας είδαν και τρόμαξαν από την αποφασιστικότητά σας οι εχθροί της Β. Ηπείρου.

Εσείς δεν ψηφίσατε. Εσείς κάνατε δημοψήφισμα.

Να διατηρείται αυτό το ηρωικό και μαχητικό φρόνημα. Να μείνετε ενωμένοι και αδελφωμένοι γιατί το μέλλον έτσι μας θέλει».

Βαγγέλης Παπαχρήστος
Είσοδος μελών:
  
Επέτειος απελευθέρωσης Κορυτσάς
28.10.1940: Ἡ Ἐκκλησία στις ἐπάλξεις τοῦ Ἔθνους
ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ! ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821!
Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
Η ΣΦΕΒΑ αποχαιρετά τον Κώστα Στέργιο