Δύο συμβάντα, παραμονή της εθνικής μας εορτής, στη Λιβαδειά Αγίων Σαράντα


Δύο συμβάντα, παραμονή της εθνικής μας εορτής, στη Λιβαδειά Αγίων Σαράντα

Παραμονές της Εθνικής μας εορτής, της 28ης Οκτωβρίου, το Πολιτιστικό Μέγαρο «Κατίνα Παππά» στη Λιβαδειά, ήταν κατάμεστο. Μαθητές από τα σχολεία της  Λιβαδειάς, Ντερμισιού και Μεσοποτάμου, με τις παραδοσιακές και μαθητικές στολές, κάτοικοι από τη Λιβαδειά και τα περίχωρα, έδωσαν πνοή και δημιούργησαν ένα εορταστικό κλίμα.

Δύο ήταν τα συμβάντα της εορταστικής αυτής μέρας: Ο εορτασμός της Εθνικής μας εορτής, των 82 χρόνων από  το ιστορικό ΟΧΙ, του Ελληνο-ιταλικού πολέμου του 1940, και η βράβευση της πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, κ Σοφία Φιλιππίδου.

Στην πρώτη σειρά η πρέσβης κα Σοφία Φιλιππίδου, με όλο το προσωπικό της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Δημήτρης Ζαχαρίδης, ο βουλευτής με τον συνδυασμό ΜΕΓΚΑ-ΣΚ, Νίκος Κούρης, οι βουλευτές της ΝΔ Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας και του ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, οι Δήμαρχοι Φοινίκης Χρήστος Κίτσιος και Αγίων Σαράντα Αντριάν Γκούρμας, οι Αντιδήμαρχοι Ηγουμενίτσας Μιχάλης Γκίκας,  Φιλιατών Μιχάλης Πανταζόπουλος και Αγίων Σαράντα Γιώργος Μήτρος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Παιδείας Φοινίκης και Δρόπολης Ζήσος Λούτσης, ο Διευθυντής Τελωνείου Μαυροματίου Κώστας Παππάς κι άλλοι καλεσμένοι.

Η χαρακτηριστική φωνή της Βέμπω ηλεκτροδότησε την αίθουσα, όπως και ο ψαλμός των εθνικών ύμνων Ελλάδας και Αλβανίας.    

Ο συνδυασμός του όλου προγράμματος της μιας ώρας, με απαγγελίες, τραγούδια και χορούς, αφιερωμένα στον αθάνατο ΟΧΙ,  στην πατρίδα Ελλάδα, την γαλανόλευκη και γενικά στο αγωνιστικό πνεύμα του ελληνικού λαού,   από το Γυμνάσιο Λιβαδειάς, το εννιάχρονο του Μεσοποτάμου και το Δημοτικό του Ντερμισιού, έδωσαν  ζωντάνια και θερμά χειροκροτήματα.

Χαιρέτησαν την εκδήλωση, οργανωμένη από το Δήμο Φοινικαίων, οι βουλευτές Κούρης, Γιόγιακας και Κάτσης. «Σε τούτα τα άγια χώματα εμείς, οι λίγοι της φυλής μας οι λοιποί, το είπαμε και το λέμε σθεναρά το ΟΧΙ! Όχι στην εγκατάλειψη των πατρογονικών εστιών. Όχι  στην αποψίλωση της εθνικής συνείδησης, Όχι στη στέρηση της κληροδότησης της μικρής μας πατρίδας στις νέες γενιές. Γι’ αυτό ποτίζουμε τους βασιλικούς στις αυλές μας. Γι’ αυτό τραγουδάμε με τον Όμηρο στα σχολεία μας. Γι’ αυτό τους οδόντες σφίγγουμε όταν στα λιβάδια μας περιφέρονται άσπλαχνα όρνεα.  Γι’ αυτό ξεσκονίζουμε τα μάρμαρα στα κοιμητήριά μας…», ήταν  το μήνυμα του  Διευθυντής της Παιδείας Φοινικαίων και Δρόπολης κ. Ζ.  Λούτση.

Φλογερό και το μήνυμα του Δημάρχου  της Φοινίκης, Χρήστου Κίτσιου, όπου αξιολόγησε και την συμβολή της πρέσβειρας της Ελλάδος στα Τίρανα κα Σοφίας Φιλιππίδου, για την συμπαράσταση και την βοήθεια της προς τον χώρο που διαβιεί η Ε.Ε. Μειονότητα και ειδικά για το Δήμο Φοινίκης και γι’ αυτό σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο της απόνειμε τον τίτλο «Επίτιμος Δημότης Δήμου Φοινίκης».

Η εξάχρονη Σοφία, παρέδωσε μια ανθοδέσμη με λουλούδια στην μεγάλη Σοφία, εύχοντάς της καλή σταδιοδρομία και να μην μας ξεχάσει.     

Η Εθνική μας Εορτή γιορτάστηκε λαμπρά και στην ηρωική Χιμάρα, την Κορυτσά, με αποκορύφωμα την Κλεισούρα και τους Γεωργουτσάτες., όπου βρίσκονται και τα νεκροταφεία των Ελλήνων φαντάρων που έπεσαν ένδοξα στην βορειοηπειρωτική γη.

Βαγγέλης Παπαχρήστος        

Δύο συμβάντα, παραμονή της εθνικής μας εορτής, στη Λιβαδειά Αγίων ΣαράνταΕίσοδος μελών:
  
Επέτειος απελευθέρωσης Κορυτσάς
28.10.1940: Ἡ Ἐκκλησία στις ἐπάλξεις τοῦ Ἔθνους
ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ! ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ 1821!
Ο ΑΚΡΙΤΑΣ ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΤΙΚΗΣ
Η ΣΦΕΒΑ αποχαιρετά τον Κώστα Στέργιο