Ετήσια συνάντηση στελεχών ΣΦΕΒΑ


Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22-23 Ιουλίου 2023 η ετήσια συνάντηση στελεχών της ΣΦΕΒΑ στην Ι.Μ. Ταξιαρχών Γκούρας υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητρ. Δρυϊνουπόλεως και προέδρου του ΠΑΣΥΒΑ, κ. Ανδρέα.

Τρία ήταν τα κύρια σημεία που απασχόλησαν τα στελέχη της ΣΦΕΒΑ. Πρώτον, το πρόβλημα της ερήμωσης των βορειοηπειρωτικών χωριών, που ήταν μεν για χρόνια ένα πολύ σημαντικό θέμα αλλά παρουσιάζει περαιτέρω όξυνση μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Η εγκατάλειψη των χωριών είναι φαινόμενο που μαστίζει όλη την αλβανική επικράτεια αλλά και γενικότερα τα χωριά της Β. Ελλάδας, όμως στην περίπτωση των περιοχών της Β. Ηπείρου, το θέμα έχει ιδιαίτερα σημαντική εθνική χροιά. Δεύτερον, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου στη γείτονα χώρα ιδιαίτερα στις περιοχές που ζει μαζικά ο Ελληνισμός, όπως Άγιοι Σαράντα, Αργυρόκαστρο, Κορυτσά πέρα προφανώς από τους Δήμους Φοινίκης, Χειμάρρας και Δρόπολης.   Τρίτον,  η συνεχιζόμενη προκλητική προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη.

Κοινή συνισταμένη και στα τρία παραπάνω θέματα είναι η συνεχιζόμενη υφαρπαγή της περιουσίας των Βορειοηπειρωτών και η έλλειψη κράτους δικαίου στην Αλβανία, όπου ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα αισθάνεται παντοδύναμος, δεν ανταπέδωσε έμπρακτα την απλόχερη αβρότητα της Ελληνικής Πολιτείας, ασπάζεται την εχθρική στάση της Τουρκίας και χρησιμοποίησε στις τελευταίες εκλογές τον πλήρως ελεγχόμενο από τον ίδιο κρατικό μηχανισμό για εξαγορά ψήφων, εκβιασμούς και απειλές. Ενώ δεν διστάζει παρά τις όποιες πιέσεις με αναπόδεικτες κατηγορίες να κρατά φυλακισμένο τον κ. Μπελέρη, για τον οποίο ο Αλβανός πρωθυπουργός θεωρεί  ότι θα σταθεί εμπόδιο στα άνομα σχέδιά του για την περιοχή της Χειμάρρας.

Αν και είναι  παρήγορο που οι πολιτικοί στην Ελλάδα, σε δύο πρόσφατες περιπτώσεις (συνεδρίασης ειδικής επιτροπής της Βουλής και θέμα Μπελέρη) δείχνουν να ξεπερνούν ιδεοληπτικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να αναγνωρίζουν το Βορειοηπειρωτικό ως εθνικό θέμα, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εθνικών δικαίων των αδελφών μας  στην Βόρειο Ήπειρο παραμένει  ζητούμενο. Με δεδομένη πια την συνεχιζόμενη κοροϊδία της αλβανικής πλευράς για την κράτηση Μπελέρη, με τη σημερινή (25-7) απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλβανίας, χρέος της  Ελληνικής  Πολιτείας είναι να απαιτήσει την άμεση και  άνευ όρων απελευθέρωσή του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας. Επίσης δε να χαράξει υπερκομματική, μακροπρόθεσμη και άμεσα εφαρμόσιμη εθνική πολιτική για το θέμα της Β. Ηπείρου.

Παράλληλα αναγνωρίζουμε την αγάπη των Βορειοηπειρωτών για τον τόπο τους και τη θέλησή τους, ακόμη κι αν έχουν πρόσκαιρα φύγει, να μην ξεριζωθούν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους.  Συμπαραστεκόμαστε θερμά σε όσους φυλάττουν Θερμοπύλες  αλλά και όσους Ελλαδίτες υπηρετούν από εκεί το εθνικό θέμα. Καλούμε όλους τους αγαπητούς μας αδερφούς Βορειοηπειρώτες, όπου κι αν βρίσκονται, να πάρουν τις τύχες του τόπου στα χέρια τους, χωρίς να περιμένουν δυστυχώς πολλά από την  Ελληνική Πολιτεία. Και ειδικά οι νέοι Βορειοηπειρώτες που διαβιούν μακρυά από τις πατρογονικές τους εστίες να φροντίσουν να λάβουν και την αλβανική ταυτότητα ώστε να έχουν λόγο  στα τεκταινόμενα της ιδιαίτερης πατρίδας τους αλλά και τη δυνατότητα να ασκήσουν το  εκλογικό τους  δικαίωμα.

Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε θα έρθει η πραγματική ομόνοια και συμπόρευση πολιτικής ηγεσίας και λαού, που είναι απαραίτητη για κάθε εθνική επιτυχία ώστε να αποκατασταθεί η βάναυσα καταπατημένη δικαιοσύνη αναφορικά με το αδικημένο εθνικό  θέμα της Β. Ηπείρου.