Η πατρίδα είναι πιο σημαντική από την οικονομία


Στη σύντομη προεκλογική περίοδο που διανύουμε παρατηρούμε με λύπη μας πως τη μερίδα του λέοντος στις πολιτικές συζητήσεις μονοπωλεί το ζήτημα της οικονομίας. Γίνεται  πολύς λόγος για τη σοβαρή οικονομική κρίση που διανύουμε  και για το αν εμείς, η νέα γενιά και τα παιδιά μας, θα έχουμε συντάξεις και άνετη διαβίωση στο μέλλον. Την ίδια στιγμή ωστόσο γίνεται ελάχιστος λόγος για το ποιά θα είναι η πατρίδα που θα κληθούμε να ζήσουμε, τη στιγμή που γύρω μας στα βαλκάνια, υπάρχει αναβρασμός δυσάρεστων εξελίξεων. Κύριοι  πολιτικοί, η πατρίδα μπορεί να περάσει περίοδο με άσχημη οικονομία (το έχει κάνει και στο παρελθόν)  αλλά  καλή οικονομία χωρίς πατρίδα δεν έχει κανένα νόημα για μας, είναι το πλέον ζοφερό μέλλον. Συνεπώς, έστω και την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου περιμένουμε περισσότερη και ουσιαστικότερη ενασχόληση με τα εθνικά θέματα και μεγαλύτερο σεβασμό έναντι της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας.

Και όταν μιλάμε για εθνικά θέματα, επειδή φαίνεται ότι η μνήμη πολλών πολιτικών είναι αδύνατη, υπενθυμίζουμε ότι και το Βορειοπειρωτικό είναι πρωτεύον και εκκρεμές εθνικό θέμα, ιδίως με τις συνεχείς ανακατατάξεις στα Δυτικά Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια. Δεν λύθηκε επειδή κάποιοι αδερφοί μας από τα μέρη της Βορείου Ηπείρου απέκτησαν το δικαίωμα ψήφου, ούτε επειδή έγιναν κάποια έργα υποδομής.

Κύριε πρωθυπουργέ, ως βουλευτής είχατε πάρει θέση υπέρ του Βορειοηπειρωτικού. Συνεχίζετε να έχετε τις ίδιες απόψεις τώρα; Κύριε πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, ο παππούς σας το 1961 σας είχε πει ότι η διεκδίκησή μας για τη Βόρειο Ήπειρο είναι «ιερά και απαράγραπτος». Εσείς τι θα κάνετε για μια τέτοια διεκδίκηση;  Ή μήπως πιστεύετε ότι τα γεγονότα που μεσολάβησαν από τότε είναι ικανά να αναιρέσουν 3000 και πλέον χρόνια ιστορίας; Κύριοι των υπολοίπων κομμάτων, πάρτε σαφή θέση γιατί οι εξελίξεις μας έχουν ξεπεράσει και σε λίγα χρόνια το Βορειοηπειρωτικό θα είναι μία τελειωμένη υπόθεση. Το λιγότερο που μπορούν να κάνουν τα κόμματα τούτη την κρίσιμη στιγμή είναι να ομονοήσουν πάνω στο Βορειοηπειρωτικό και να σταματήσουν να μεταφέρουν τις διαφορές τους στον ευαίσθητο χώρο της Βορείου Ηπείρου, όπως έγινε στις περασμένες εκλογές στην Αλβανία με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα της διχόνοιας των Βορειοηπειρωτών.

Εμείς οι νέοι της ΣΦΕΒΑ,  που από το 1982 ανιδιοτελώς προσπαθούμε να προωθήσουμε το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα  δηλώνουμε ότι, με τη βοήθεια του Θεού, θα αγωνισθούμε με κάθε νόμιμο μέσο για να μη μπει ταφόπλακα στο Βορειοηπειρωτικό, στη γραμμή που χάραξε ο αείμνηστος ιδρυτής μας, Μητροπολίτης Κονίτσης κυρός ΣΕΒΑΣΤΙΑΝΟΣ, και συνεχίζει ο διάδοχός του κ.ΑΝΔΡΕΑΣ.

ΣΦΕΒΑ, 24-09-2009