Η Χιμάρα πάντα στο μάτι του κυκλώνα - τα γεγονότα του 2000


Η Χιμάρα, ιδίως μετά τις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου 1945 που καταψήφισε την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού συστήματος στην Αλβανία, μπήκε στο μάτι του κυκλώνα. Τα δεινά που υπέστη αυτή και οι κάτοικοί της, οι λεβέντες Χιμαριώτες, στην κομμουνιστική πενηντάχρονη δικτατορία, δεν ομολογούνται, είναι ένας άβυσσος.

Δεν σταμάτησαν τα δεινά ούτε στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου, που πάνε να εγκαθιδρυθούν στη χώρα. Ξανά στο μάτι του κυκλώνα. Με τις εκάστοτε αλβανικές κυβερνήσεις. Διότι οι Χιμαριώτες διεκδικούσαν την εθνικότητα και τη γλώσσα τους που αδίκως τους έχουν αφαιρεθεί. Διεκδικούσαν και διεκδικούν την περιουσία τους που προσπαθούν να την καταβροχθίσουν οι μεγάλοι καρχαρίες. Διεκδικούν την οντότητά τους, την ταυτότητά τους, το είναι τους. Αδύνατο όμως. Σε όλα αυτά θα βρουν τρικλοποδιές, εμπόδια, βία και μέχρι εν ψυχρό δολοφονίες.

Ανεξαρτήτως που κάποιοι τους τραβούν το αφτί. Ανεξαρτήτως που η Ελληνική κυβέρνηση στέλνει τις δικές της δηλώσεις, τις δικές της διαμαρτυρίες.                              

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Αμερικανικού Κογκρέσου BENJAMIN A. GILMAN, την 19η   Οκτωβρίου 2000 έγραφε στον Πρόεδρο του Σ.Κ. Φατός Νάνο:

Αγαπητέ δόκτορα Νάνο

σας γράφω για να εκφράσω την ανησυχία μου σχετικά με τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές  στη Χιμάρα την προηγούμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2000. Πιστεύω πως έχετε γνώση των εκθέσεων μερικών διεθνών παρατηρητών  για παρατυπίες στις διαδικασίες του 2ου γύρου στη Χιμάρα.

Όπως γνωρίζετε από την προηγούμενη κυβέρνηση, τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μερικά σοβαρά προβλήματα  συμπεριλαμβανομένης  της σχέσης μεταξύ των Ελλήνων και των Αλβανών  και θα ήταν ατυχής η επανεμφάνιση αυτών των εντάσεων.

Εμείς έχουμε πολλά επιφανή μέλη όπως αυτά της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις και έχουν ήδη έρθει  σε επαφή με τον εκπρόσωπό τους στο Κογκρέσο. Ίσως να ενδιαφέρεστε να μάθετε πως ο Διευθυντής της Μυστικής Υπηρεσίας (CIA) Τζωρτζ Τένετ, έχει δεσμούς με τη Χιμάρα απ’ την οποία κατάγεται η οικογένεια του.

Σας κάνω έκκληση να κάνετε τα πάντα εντός των εξουσιών και να επιδείξετε προσοχή και να εργαστείτε  για την άμβλυνση οποιασδήποτε έντασης με την ελληνική κοινότητα  στην Αλβανία. Έχω μεταφέρει τις ανησυχίες μου σ’ όσους έχουν επιρροή στην ελληνική κοινότητα ούτως ώστε μαζί να μπορέσουμε να λύσουμε όποιο πρόβλημα προκύψει.

Παρατυπίες και νοθείες διαπίστωσε η έκθεση του ΟΑΣΕ, όπου την 20η Οκτωβρίου 2000, τόνιζε:

«Στη Χιμάρα, όπου υπάρχει ελληνόφωνη μειονότητα, η τελική φάση όπως προεκλογικής εκστρατείας σε τοπικό επίπεδο επιδεινώθηκε…»

Οι παρατυπίες έναντι των Χιμαριωτών συνεχίζονται. Όπως πληροφορούμαστε από τα μέσα ενημέρωσης άλλα 10 χλμ. ακτογραμμής θέλουν να τα αποσπάσουν από το δήμο Χιμάρας και να τα εντάξουν στο δήμο των Αγίων Σαράντα, για να τα καταβροχθίσουν ευκολότερα.

 Όπως φαίνεται, αν και η Ευρώπη προσπαθεί να εντάξει κι αυτή την χώρα στους κόλπους της, τα αφτιά των ηγετών της βουίζουν από «φιλικές» κωδωνοκρουσίες.  

Β. Παπαχρήστος

Είσοδος μελών:
  
Η Ρουμανία «διεκδικεί» τους Βλαχόφωνους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Μητρ. κ. ΑΝΔΡΕΟΥ κατὰ τὸ Μνημόσυνο τοῦ Ἐθνομάρτυρα ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ στὴ Ν.Σελεύκεια ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
Ἡ δολοφονία τοῦ ἐθνομάρτυρα βορειοηπειρώτη ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ ἦταν προμελετημένη
ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ
Τό ἔπος 1940 – 41: Αἰώνια δόξα τῆς Ἑλλάδος καί τῆς Οἰκουμένης