"Τσάμικο"


Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, στις 10 Δεκεμβρίου , το κόμμα PDIU κατέθεσε ψήφισμα προς συζήτηση στο αλβανικό κοινοβούλιο, το οποίο περιλαμβάνει 13 σημεία για την «επίλυση» του «Τσάμικου ζητήματος» στη βάση της Ευρωπαϊκής Συμβάσεως για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ανάγνωση βασικών σημείων του εν λόγω ψηφίσματος αποκαλύπτει με σαφήνεια στόχους και στρατηγική.

Ειδικότερα, το ψήφισμα αναφέρεται σε «γενοκτονία» και «εθνοκάθαρση» των Τσάμηδων,

Απαιτεί την «αποκατάσταση» των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, κυρίως δε, της «ιδιοκτησίας», της «ιθαγένειας», και του «επαναπατρισμού».

Εκχωρεί στο αλβανικό υπουργείο εξωτερικών την προστασία των Τσάμηδων που δεν εκδιώχθηκαν από την «πατρίδα τους» (εννοεί τη Θεσπρωτία), καθώς και τη διεκδίκηση του καθεστώτος της «εθνικής μειονότητος».

Απαιτεί τη σύσταση ελληνοαλβανικών διμερών επιτροπών για την «εξέταση» όλων των παραμέτρων του θέματος.

Στο περιεχόμενο του ψηφίσματος αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση και ο πρόεδρος της Αλβανίας, σαφής απόδειξη, για μια ακόμη φορά, ότι το «Τσάμικο» υποθάλπεται και συντηρείται στο ανώτατο πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο της γείτονος.

Εξάλλου, είναι ανεπίδεκτο αμφισβητήσεως ότι η αλβανική πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον από το 1992 και εντεύθεν, ουδέποτε απεκήρυξε τον «αλυτρωτισμό» εις βάρος της Ελλάδος με κύριο όχημα το «Τσάμικο».

Τα δεδομένα οδηγούν στη βάσιμη εκτίμηση ότι κατά το 2013 το θέμα θα τεθεί ψηλά στην αλβανική πολιτική ατζέντα, η οποία εν πολλοίς υπαγορεύεται από τους ανθελληνικούς κύκλους της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας» και του PDIU, με την ανάληψη στοχευμένων δράσεων, τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς.

Ναι, το «Τσάμικο» είναι ανύπαρκτο σε ότι αφορά το ανυπόστατο της «ιστορικής» του βάσεως, το σαθρό των αιτιάσεων, το υπερφίαλο των «διεκδικήσεων». Όμως, είναι πλήρως υπαρκτή η μέσω αυτού αλυτρωτική στόχευση κατά της Ελλάδος και η συνακόλουθη προσβολή της εθνικής κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.

Για το λόγο αυτό απαιτείται εγρήγορση και άσκηση ουσιαστικής πολιτικής υπερασπίσεως των εθνικών συμφερόντων. Αν φυσικά μείνει χρόνος στην κυβέρνηση για άσκηση εθνικής πολιτικής, ανάμεσα στις εγγραφοδιαγραφές της «λίστας Λαγκάρντ»

Αθήνα, 30-12-2012