Όλοι εμείς είμαστε η «ΟΜΟΝΟΙΑ»


«Δεν είδα κάποιον επίσημο από την «ΟΜΟΝΟΙΑ», στην εκδήλωση», μού είπε κάποιος αναφερόμενος στην απουσία  στελέχους της οργάνωσης Ομόνοια, στην παρουσίαση  βιβλίου, που αναφερόταν στην ίδια την Ομόνοια.

Τόνισα στο φίλο μου, αλλά να το ξανατονίσουμε, για να διορθώσουμε τέτοιες λανθασμένες αντιλήψεις: ΟΜΟΝΟΙΑ, είμαστε όλοι μας. Όλοι οι Βορειοηπειρώτες, όλα τα μέλη της. Αρκεί να υπάρχει αγάπη,  κατανόηση, και πάνω απ’ όλα ενότητα. Αρκεί να βλέπουμε τα θετικά της και να τα προβάλλουμε. Να βλέπουμε τα αρνητικά της και να τα διορθώνουμε. Η μαζική προσέλευση και η ασφυκτική ατμόσφαιρα στην αίθουσας του επαγγελματικού επιμελητηρίου στην Αθήνα, στην παρουσίαση βιβλίου για την Ομόνοια, μαρτύρησε, πως οι Βορειοηπειρώτες, τα μέλη της Ομόνοιας, δεν την παρατούν εύκολα. Είναι η οργάνωσή τους, ο φορέας τους, το σύμβολό τους. Αυτή που  έδωσε τόσες και τόσες μάχες, σε αντίξοες συνθήκες, πιεσμένη και κατακρεουργημένη με  την τάση την διάλυση και την  εξόντωσή της. Και πως ο αγώνας, εναντίων αυτών των αντιξοοτήτων, δεν γίνεται από τον «επίσημο» της Ομόνοιας, αλλά απ’ όλα τα μέλη της. Ήταν η σύσσωμη συμπαράσταση μαθητών, δασκάλων και γονέων, τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, που οδήγησαν σε μια μεγάλη νίκη: το άνοιγμα ελληνικών σχολείων σε πόλεις και χωριά με μεικτό πληθυσμό. Για πρώτη φορά  στην ιστορία τόσων δεκαετιών.   Και πως ο αγώνας δε δίνεται με λόγια, αλλά με πράξεις. Με σοβαρότητα, με ήθος, με θάρρος. Είχε το θάρρος, μέσα στο στόμα του λύκου, να τα πει με το όνομά τους, ένας απλός ομονοίτης από τη Χιμάρα, σε τηλεοπτικό πάνελ, και ν’ αποδειχτεί στη συζήτηση εκείνη πως οι γενίτσαροι μένουν πάντα γενίτσαροι, όσο χαϊδέματα κι αν τους έχουν γίνει, όσες προσφορές κι αν τους έχουν προσφερθεί.

Να γιατί όλοι, σε αντίθεση με άλλες παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων, γέμισαν ασφυχτικά την αίθουσα. Να γιατί  βιάστηκαν να προμηθευτούν το βιβλίο. Για να μάθουν για την οργάνωσή τους, την ιστορία και τον αγώνα της. Για νάχουν αποδείξεις με συγκεκριμένα στοιχεία, για ν’ αποστομώσουν αυτούς που λένε: «Τι μας έκανε η Ομόνοια». «Πού είναι η Ομόνοια;» «Δεν είδαμε κανέναν από την Ομόνοια». Όταν μίλησε ορθά και τεκμηριωμένα,  για δέκα λεπτά, διαδικτυακά ο πρώην Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας, ο Βαγγέλης ο Ντούλες.

Ομόνοια σημαίνει να μην ξεχνάς τον τόπο σου και να συμβάλλεις για την ανάκαμψή του. Να μη είσαι απαθής, αδιάφορος και ιδίως φιλόνικος. Ομόνοια σημαίνει ν’ ανταποκρίνεσαι στις εκκλήσεις εθνικού σκοπού,  είναι αυτές εκλογές, είναι απογραφή ή κάτι που έχει να κάνει με την ίδια την ύπαρξή μας. Η Ομόνοια είναι  μέσα μας. Ομόνοια είμαστε όλοι μας.

Βαγγέλης Παπαχρήστος