Με αφορμή την αντίσταση στο Σβερνέτς
Φώτο: το Σβερνέτσι της (Ν)αρτας και τμήμα χάρτη με μερικά από τα χωριά της Δρόπολης
Ένα εγκάρδιο Εύγε στους κάτοικους του ΣΒΕΡΝΕΤΣ! 15 μέρες τώρα συνεχίζουν αγέρωχοι με θυμό με δυναμισμό, συνεχίζουν διαμαρτυρόμενοι με το κεφάλι ψηλά για τις ιδιοκτησίες που κληρονόμησαν από προπάππους και παππούδες, καθώς με το έτσι θέλω αισθάνονται ότι τις χάνουν! Στο πλευρό τους οι κάτοικοι των Τιράνων, οι κάτοικοι από κάθε γωνιά της Αλβανίας, ακόμα και από το εξωτερικό! Εύγε σας λεβέντες! Αν και Έλληνες με αρχέγονα γονίδια, αν και έξω από τα όρια της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, που σημαίνει ξεχασμένοι (τουλάχιστον) και από τους Έλληνες Μειονοτικούς, πιστεύω ξεχασμένοι και από την ίδια την Ελλάδα, όπως ξεχασμένοι και οι κάτοικοι της Νάρτας, εσείς αποδείχνετε κάθε μέρα, ότι κληρονομείτε γονίδια Αρχαίων Ελλήνων!
Όποιος στις 7/6/26 διάβασε το άρθρο με τίτλο Η (Ν)Άρτα, στην ιστοσελίδα apenadi.blogspot.com, στο οποίο γίνεται λόγος για 2 σχετικά τηλεγραφήματα Προξένων του Ελληνικού Βασιλείου, του Βερατίου και της Αυλώνας, 2 έγγραφα που συμπεριλαμβάνει το Τεύχος (Τόμος α, 1897-1898 «Ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου και Ελληνοαλβανικές σχέσεις-Έγγραφα από το Ιστορικό Αρχείο του Υ. Εξωτερικών» που επιμελήθηκε και συνοψίζει ο καθηγητής Βασίλειος Κόντης και εκδόθηκε το 1995 με χρηματοδότηση του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης, ίσως να έχει διαλογιστεί για την σημασία του περιεχομένου τους και για το επίπεδο των Διπλωματών εκείνης της εποχής, αλλά και συγκρίνει ποιος α χαρακτήρας αυτού του φίλου που κληρονομείτε μετά από περίπου 130 χρόνια, αν και υπό αλλαγές καθεστώτων!
Μετά από περίπου 130 χρόνια λοιπόν σε αυτό το (κάπως) απομονωμένο φίλο ξύπνησαν και ενεργοποιήθηκαν τα γονίδια παλικαριάς και αντρειοσύνης, μέχρι σημείο που ο θαυμασμός του ξεσηκωμού, προκάλεσε το ενδιαφέρον από Ευρώπη μέχρι Αμερική! Άραγε το 1914 ο αείμνηστος Βενιζέλος γνώριζε για την ύπαρξή του και γιατί τόση εμπάθεια για τους Άνω Ηπειρώτες, όταν υποχώρησε ή δέχτηκε να μείνουν έξω από τα όρια που είχαν θεσμοθετήσει προηγούμενοι, απ’ αυτόν και την κυβέρνησή του;
Και επειδή με τα ίδια γονίδια και τον ίδιο βηματισμό ξεσηκώθηκαν το 1914 και οι προπάπποι μας, αναρωτιέμαι για το σήμερα. Μη αναφερόμενος για την Χιμάρα, καθώς εκτός του τι γράφουν οι ιστοσελίδες γνωρίζω ολίγα, που είναι η γενναιότητα και η παλικαριά της ηγεσίας και των μελών της E. E. Μειονότητας;
- Ενώ ξαναμοιράζονταν η Αλβανία εμείς (σαν να) διώξαμε αυτούς που είχαν μεταναστεύσει σε άλλες πόλεις και αυτούς που το δικτατορικό καθεστώς είχε καταδικάσει ως εχθρούς του λαού. Γιατί σήμερα που καταλάγιασαν τα πράγματα δεν ζητούμε η γη να μοιραστεί ξανά, βάση της μεταρρύθμισης του 1946, που αναγνώριζε ότι η γη, τα δάση, τα λιβάδια και τα νερά, ανήκαν στους προπάππους μας;
1 Γιατί 36 χρόνια τώρα δεν επιστρέφουν στην εκκλησία τις περιουσίες της;
2 Γιατί π.χ. από τους Αγίους Σαράντα, πόλη που από θεμέλια την έχτισαν πολιτικοί μηχανικοί, τεχνίτες και εργατικό δυναμικό από την Περιφέρεια, εκδιώχτηκαν πάνω από 5. 000 ομογενείς, καθώς ξεπουλήθηκαν επιχειρήσεις και εκατοντάδες οικόπεδα, όταν κατέβηκαν από μακρινές Επαρχίες πάνω από 20.000 πληθυσμός και έχτισαν ακόμα και σε οικόπεδα που είχαν δοθεί σε ομογενείς; Γεγονός που συνέβη και σε άλλες περιοχές της Επαρχίας!
3 Γιατί και το οικόπεδο στην ακροθαλασσιά που είχε οριστεί για γραφεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ξεπουλήθηκε κ.λ.π κ.λ.π;
Μήπως η σημερινή εκπροσώπηση εναπομείναντα στην πόλη και τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας πρέπει να διεκδικήσει την επανάληψη από αρχής κάθε μεταρρύθμισης, ώστε να αποφευχθούν όλες οι αδικίες που ΄έλαβαν χώρα τα 36 χρόνια που πέρασαν; Καθώς αν δεν διεκδικήσουμε τα παραπάνω πριν η Αλβανία ενταχθεί στην Ευρώπη, σημαίνει ότι αποχωριζόμαστε μια για πάντα τα πάτρια εδάφη, γεγονός που γιατί να μη συμπεράνουμε ότι και η επίσημη Ελλάδα αυτό επεδίωκε από μιας αρχής!
Οι Ζβερνιτσιώτες με τον τσαμπουκά τους είμαι βέβαιος ότι θα κερδίσουν, έστω και νοικιάζοντας στους Αμερικανούς τις Περιουσίες τους, οπότε ξανά Εύγε τους! Αλλά οι κάτοικοι της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όπως βλέπετε και στον χάρτη μερικά από τα χωριά ή τις περιοχές, πολυάριθμος ο πληθυσμός, γιατί μέχρι τώρα με τον φόβο ή την αδιαφορία τους, εκτός αυτών που πούλησαν γη και οικόπεδα, καθώς εφάρμοσαν εν κρυπτό και κατά γράμμα τις οδηγίες του Ramiz Alia πως πρέπει από 12 μέρες μέχρι 12 χρόνια να αρπάξουν τα πάντα, νομίμως και παρανόμως, ώστε να γίνουν οι πλούσιοι της νέας εποχής, γεγονός που επωφελήθηκαν και οι τότε οπαδοί του εις βάρος μας, αυτοί που σήμερα ξεκοκαλίζουν την πλούσια λεία τους στα Τίρανα ή όπου βρίσκονται, εκτός αυτών λοιπόν, γιατί η πλειοψηφία της Ε. Ε, Μειονότητας αποδέχεται την «δεύτερη ταφόπλακα», καθώς η πρώτη ήταν με την υπογραφή του «Πρωτοκόλλου της Κέρκυρας», που σημαίνει τον τελικό ξεριζωμό από τις περιοχές μας;
Και πότε; Όταν για έργα στις περιοχές μας υπογράφηκαν χωρίς να φθάσουν τόσα χρήματα, όταν πουλήθηκαν από 300.000 δραχμές μέχρι εκατομμύριο τόσες βίζες που κάποιος είχε υπολογίσει ότι θα αγοράζονταν ολόκληρη η Βόρειος Ήπειρος! Δυο φορές δόθηκαν π.χ, χρήματα για τον δρόμο Λεσινίτσα-Κακαβιά, την πρώτη φορά 400..000.000 δραχμές και την δεύτερη 650.000 δραχμές, Έγινε ο δρόμος; Εκτός των χρημάτων για σχολεία, γέφυρες κ.λ.π.
Τηλέμαχος Λαχανάς, 15/6/2026


Login
Αναζήτηση
Υπενθύμιση κωδικού