Ταξίδεψε στην αιωνιότητα ο πρώην έπαρχος Λιβαδειάς Ηρώδης Δαλιάνης


Την μεσημβρία της 11ης τρέχοντος μηνός, η καμπάνα του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους, χτύπησε πένθιμα.  Ο Ιερός ναός μέσα κι έξω γέμισε με κόσμο. Από την πόλη των Αγίων Σαράντα,  απ’ όλα τα χωριά του Δήμου Φοινικαίων, κι από τον Ελλαδικό χώρο, ήρθαν να ξεπροβοδίσουν  στην τελευταία του κατοικία, στην αιωνιότητα, τον  Ηρώδη Δαλιάνη, που άφησε την τελευταία του πνοή στη διαδρομή προς το νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Δεν μπόρεσε ν’ ανταποκριθεί ο οργανισμός στα σοβαρά χτυπήματα μετά από τρομερό δυστύχημα στην άσφαλτο, τα χαράματα της προηγουμένης μέρας.

Η νεκρώσιμη ακολουθία, με μια πλειάδα ιερέων και με τον βυζαντινό ύμνο των ψαλτών από την Ηγουμενίτσα, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην Υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, την κατάμεστη αίθουσα, ανάμεσα στους οποίους ο βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, ο βουλευτής της αλβανικής Συμμαχίας «Μαζί θα κερδίσουμε», Βαγγέλης Ντούλες, ο Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Ηγουμενίτσας κκ Ιωάννης Λώλος και Μιχάλης Γκίκας,  ο εκλεγμένος δήμαρχος Φοινικαίων  Ρωμαίος Τσιάκουλης, ο  πρόεδρος Συμμαχίας για την Αττική Ανδρέας Κούρτης, ο Γ. Πρόεδρος της Ομόνοιας Βασίλης Κάγιος, διεξήχθη στον Άγιο Χαράλαμπο. Ο ιερέας της ενορίας πατήρ Κοσμάς μετέφερε τα συλλυπητήρια του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας Μακαριοτάτου Αναστασίου και του Σεβασμιοτάτου Ιεράς Μητρόπολης Αργυροκάστρου, Δημητρίου. Ακολούθησαν  ομιλίες:  στο όνομα της οικογένειας από τον ανιψιό του, Θανάση Δαλιάνη,   στο όνομα των  φίλων και συνεργατών από τον Ηλία Καλατζή, τον βουλευτή Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακα  και το Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Ι. Λώλο.

Ο Ηρώδης Δαλιάνης, διετέλεσε έπαρχος Λιβαδειάς δύο κατά σειρά θητείες: 2007-2011 και 2011-2015. Ανήσυχος πάντα για τα προβλήματα του τόπου, για την αναβάθμιση της επαρχίας και όλου του βορειοηπειρωτικού χώρου, σήκωνε τη φωνή του εντός κι εκτός χώρας. Στην θητεία του έγινε και η εθνική οδός Μαυρομάτι-Κρανιά, όπου πέρασε μέσα από τα χωριά της επαρχίας δίνοντας ανάπτυξη και ζωή.

Με την γαλακτοκομείο του βοηθούσε όλους τους γαλακτοπαραγωγούς, συγκεντρώνοντας ο ίδιος την παραγωγή τους.

Ο θάνατος του  είναι μια μεγάλη απώλεια για την οικογένεια, τη σύζυγο και τα δυο του τέκνα, για τον Δήμο και όλη την Βορειοηπειρωτική Κοινότητα.

Καλό ταξίδι, Ηρώδη. Να είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκέπασε και ό Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός θα σε μνημονεύει πάντα.

Βαγγέλης Παπαχρήστος